Agost defensa el valencià a les aules en la 36a Trobada de l’Alacantí

Més de 8.000 mestres, alumnes, famílies i activistes participen en el moviment per l’escola pública i en valencià de l’Alacantí

El municipi d’Agost ha acollit aquest matí la 36a Trobada d’Escoles en Valencià de l’Alacantí sota el lema “Fem poble, parlem valencià”, amb la participació de més 5.000 persones, entre professorat, alumnat, famílies i activistes de la comarca.

El moviment per l’escola pública, de qualitat i en valencià, que ha defensat el valencià a les aules davant les possibles pèrdues polítiques i socials amb què amenaça el govern autonòmic, materialitzades els darrers dies amb la proposta de llei de llibertat educativa, que rebaixa a mínims l’ensenyament en valencià i l’estatus de protecció, ha posat el focus a les persones que, amb el seu activisme quotidià i independentment del seu origen i condició, la mantenen viva. 

“En un context de gran hostilitat política i social envers la nostra identitat, ens cal reivindicar la diversitat i la unitat, assumir la veu del nostre poble. La nostra llengua arrela, integra i cohesiona, tot i la seua diversitat arreu dels territoris, és clau de convivència”, ha manifestat el vicepresident d’Escola Valenciana, Pablo Montaner i Brotons en l’acte d’inauguració. “Nosaltres seguirem defensant la igualtat lingüística davant els atacs i els intents per minimitzar l’aprenentatge, ús i protecció del valencià”, ha afegit. 

Ha comptat amb l’assistència, a més, de l’alcalde i la regidora d’Educació d’Agost, Juan José Castelló Molina i María de la Paz Prieto Torres, així com del president d’El Camí al País Valencià, José Ramón Martí Roca. Per part de la Universitat d’Alacant, Salvador Ivorra Chorro, vicerector d’Infraestructures, Sostenibilitat i Seguretat Laboral. 

La presidenta de La Cívica, Associació per la normalització del valencià a l’Alacantí, Marisol Pinilla Macías, ha defensat la importància de garantir la capacitació plena de tot l’alumnat en valencià. “Professorat i famílies ens manifestem en contra dels canvis normatius amb què amenaça el govern valencià per a reduir a mínims el valencià a les aules i ens acollim al dret de tot l’alumnat a rebre l’ensenyament en la nostra llengua, com reconeix l’Estatut”, ha indicat Pinilla, per a qui la nova proposta de llei, en lloc d’equilibrar les llengües, com defensa el text, “aprofundeix en l’asimetria actual amb el castellà i relega la llengua pròpia i històrica del nostre poble a una simple expressió nostàlgica i folklòrica.”

Amb la cançó de les Trobades 2024 com a himne, “Llengua és casa, vida és poble”, obra del cantautor Andreu Valor, un total de 17 centres d’infantil i primària dels municipis d’Agost, Alacant, El Campello, Mutxamel, Sant Joan d’Alacant, Sant Vicent del Raspeig, la Torre de les Maçanes i Xixona han participat en l’aplec, que ha inclòs tallers escolar diversos, jocs de fusta, fireta del llibre en valencià, ruta de la terresseria, l’actuació de la Muixeranga d’Alacant i de la Colla de dolçaina i tabal la Taranina d’Agost, així com el concert de Marcel el Marcià. 

Conjuntament amb la 22a Trobada de Secundària i Batxillerat en Valencià de divendres passat a Mutxamel, el moviment de les Trobades d’Escola Valenciana de l’Alacantí ha sumat una participació de més de 8.000 persones en l’actual edició. 

Trobades d’Escola Valenciana 2024

Els municipis que acolliran les pròximes Trobades 2024 d’Escola Valenciana són Estivella, el Camp de Morvedre, i Cabanes, la Plana Alta (20 d’abril); Benimodo, la Ribera, i Burjassot, l’Horta Nord (21 d’abril); Burjassot, l’Horta Nord (25 d’abril); Pego, la Marina Alta (27 d’abril); Argelita (l’Alt Millars), Monòver (les Valls del Vinalopó), Santa Pola (el Baix Vinalopó) i València (28 d’abril); Novetlè, la Costera, i Albocàsser, el Maestrat (4 de maig); Llíria, el Camp de Túria (10 de maig); Picanya, l’Horta Sud, i Benissanó, el Camp de Túria (11 de maig); Tibi, l’Alcoià-Comtat, i Benidorm la Marina Baixa (25 maig); Llocnou de Sant Jeroni, la Safor-Valldigna (1 de juny); i Ontinyent, la Vall d’Albaida (14 de juny). 

Entitats col·laboradores 

Les Trobades 2024 tenen el suport de la Universitat de València, la Universitat d’Alacant, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Jaume I, la Universitat Miguel Hernández, Aproop, Bromera, Abacus, Unión Alcoyana i Ofideco. També, de la Fundació Full, amb què Escola Valenciana comparteix el projecte “Llibres al cim. Cent d’Estellés”, per a divulgar el llegat del poeta entre les comunitats educatives, i de la Càtedra de Pilota Valenciana de la Universitat de València, que ha incorporat activitats a les programacions comarcals.

Un comentari a “Agost defensa el valencià a les aules en la 36a Trobada de l’Alacantí

  1. Que haja estat un èxit la 36ena Trobada d’Escoles en Valencià celebrada en Agost, segons el que he llegit, m’agrada i m’alegra molt. Per què tant d’èxit? Per la gran participació de col.legis de la comarca? Per la tasca del col·legi acollidor, CEIP La Rambla? Per què s’han oferit rutes guiades que paguen la pena conèixer? Cap dubte, estic segur del que acabe de dir. Però hi ha alguna foto que no comprenc massa bé. Bo seria que indicara canvis en algunes persones.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: