Escola Valenciana mobilitza les comarques per a aturar la nova llei educativa

Escola Valenciana ha iniciat mobilitzacions a les comarques valencianes, per mitjà de les coordinadores per la llengua, centres educatius i col·lectius de famílies, per tal d’aturar la nova llei educativa del govern de PP i VOX, la qual comporta una modificació profunda del sistema educatiu valencià i del tractament que hi rep la llengua pròpia i oficial del país. 

Sota el lema “Perseguir el valencià no és llibertat”, l’entitat ha manifestat el rebuig a la proposta perquè atempta contra els drets de la ciutadania valenciana, específicament de l’alumnat, i perverteix el significat de la paraula “llibertat”, utilitzada de manera parcial i fal·laç. Així, Escola Valenciana ha demanat la retirada de la proposició i ha instat la Conselleria d’Educació a dur a terme una política lingüística decidida i compromesa amb el valencià, com ja han expressat entitats com la Unitat per a l’Educació Multilingüe de la Universitat d’Alacant. 

“La política que sempre ha fet el PP ha estat de potenciar el castellà intentant reduir l’ús del valencià al de casa, com ocorria fa més de cinc dècades. Actualment, amb l’extrema dreta, volen fer un pas més enllà i arraconar-la, fent ús de l’expressió “llibertat educativa”, quan l’educació no és una elecció individual, és un dret de la infantesa que ja està regulat”, ha manifestat la presidenta Alexandra Usó i Carinyena. 

Per a Escola Valenciana, la proposta del govern aboca el valencià a ser una llengua residual, a més de provocar un caos organitzatiu en els centres que afectarà l’alumnat en la seua qualitat educativa. L’entitat ha insistit, davant els atacs i els intents d’ingerència política continuats, en la importància de garantir l’autonomia organitzativa, pedagògica i de gestió dels centres per a assegurar l’equitat i l’excel·lència de l’activitat educativa. 

Per tal de mobilitzar la ciutadania i aturar l’avantprojecte de la nova llei educativa, l’entitat ha elaborat materials diversos per a promoure espais de reflexió i debat amb famílies, claustres, consells escolars i plens municipals; convocarà assemblees informatives comarcals, així com punts d’informació als municipis acollidors de les Trobades d’Escola Valenciana 2024; llançarà accions en xarxes socials, com Eres “lliure”, amb què preten alertar sobre la intenció política d’inutilitzar el valencià; a més de promoure la participació en la manifestació del 25 d’abril País Valencià: llengua, cultura i futur, organitzada per ACPV el pròxim 27 d’abril a València, i donar suport a les accions per la llengua i la cultura arreu dels territoris, com les convocades per -NOS! Llengua i País o la Plataforma per l’Ensenyament Públic, entre d’altres. 

Perseguir el valencià no és llibertat

El lema “Perseguir el valencià no és llibertat” vol insistir en l’ús pervers del llenguatge del govern valencià, en línia amb la campanya de xarxes socials Llibertat no és demagògia amb què Escola Valenciana ha contestat la Conselleria d’Educació en matèries com el districte únic i l’educació plurilingüe. 

Aquesta iniciativa crida l’atenció sobre la necessitat de “desmuntar les fal·làcies d’un model educatiu reaccionari, conservador i discriminatori que limita l’aprenentatge del valencià, divideix les famílies i degrada l’escola pública.” 

Els continguts poden consultar-se al web:  Escola Valenciana DEFENSA – Escola Valenciana

3 comentaris a “Escola Valenciana mobilitza les comarques per a aturar la nova llei educativa

  1. Una iniciativa molt necessària i que oferirà bons resultats si arribem a tots els centres.
    Una altra per més endavant si la llei seguix endavant serà la d’informar i conscienciar les famílies perquè sol.liciten i exigisquen l’escolarització en valencià.

    Sempre amb Escola, a la vostra disposició. Gràcies

  2. Hola bin dia, companyes i companys… hi sóc Raül Mataix de la Vall d’Albaida…hi he escoltat que aneu a recollir signatures contra l’anomenada Llei “Rovira”, on m’hi puc adreçar per signar-ho? S’hi pot fer online? Gràcies de bestreta… i també per la tasca que feu en defensa de la nostra llengua, del seu ús i dignitat…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: