Cabanes i Estivella reivindiquen l’activisme per la llengua en les Trobades d’Escola Valenciana

La Plana Alta i el Camp de Morvedre defensen els drets lingüístics davant les agressions polítiques i socials 

Els municipis d’Estivella i Cabanes han acollit hui les Trobades d’Escola Valenciana 2024 de les comarques del Camp de Morvedre i la Plana Alta. Sota el lema “Fem poble, parlem valencià”, la Coordinadora per l’ensenyament en valencià de Camp de Morvedre (CEVCAM-EV) i Col·lectius per la llengua i la cultura de Castelló, amb el suport de centres, institucions i altres entitats del territori, han mobilitzat les seues comunitats per a defensar el valencià a l’escola, així com el patrimoni cultural i lingüístic, davant les agressions polítiques i socials envers la llengua, com és el cas de la nova proposta de llei educativa del govern PP i VOX. 

Cabanes, la Plana Alta 

Aquest matí, els carrers i les places de Cabanes han acollit la 38a Trobada d’Escola Valenciana de la Plana Alta, amb una participació aproximada de 10.000 persones, entre alumnat, professorat, famílies i activistes dels municipis de Vall d’Alba, Cabanes, Castelló de la Plana i la Vall d’Uixó. 

La llengua pròpia i històrica del País Valencià, així com la identitat de poble han protagonitzat la jornada mitjançant manifestacions culturals diverses, amb què les entitats organitzadores han volgut respondre a l’avantprojecte de la nova llei educativa. Segons Escola Valenciana, la proposició de llei aboca el valencià a ser una llengua residual, provocarà el caos organitzatiu en els centres i afectarà la qualitat educativa de l’alumnat. 

“Davant els atacs i els intents d’arraconar el valencià, ens trobaran ferms i dempeus per defensar els drets de la infantesa i de tota la ciutadania. Ens plantem pel valencià a les aules i als carrers!”, ha afegit la tresorera de l’entitat, Maria Nebot Calduch. 

L’alcalde de Cabanes, David Casanova Artero, ha expressat la importància “d’ocupar els carrers i les places, per reivindicar la nostra llengua i cultura, tot allò que érem, som i serem”. En l’activitat, han participat, a més, Rosa Agost Canós i Rafael Ramos Alfajarín, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; Mónica López, de FAMPA Castelló; i Vicent Pitarch, de l’Institut d’Estudis Catalans. 

La Festa per la Llengua de la Plana Alta ha inclòs cercavila i xaranga, parlaments, lliurament de premis, actuació dels grups Danses de Cabanes i el Ramell, el cor de l’IES Cabanes i l’IES Vall d’Alba, tallers diversos i mostra de pilota valenciana. A més, de manera destacada, el programa ha comptat amb els concerts de la Unió de Santa Cecilia de Cabanes, Canta Canalla, La Kinki Band, Tesa i Cactus. 

Estivella, el Camp de Morvedre 

Aquesta vesprada, el cor d’Estivella ha acollit la XXVII Trobada d’Escoles en Valencià Camp de Morvedre, amb la participació d’entorn de 4.000 persones assistents, arribades de les localitats de Sagunt, Canet d’en Berenguer, Gilet, Faura, Benifairó de les Valls, Quartell, Estivella, Albalat dels Tarongers, Algímia d’Alfara, Petrés, Quart de les Valls, Torres Torres, Benavites, Alfara de la Baronia i Algar de Palància.

Amb la cançó de les Trobades 2024 “Casa és llengua, vida és poble”, del cantautor Andreu Valor, de fons, l’activitat ha posat el focus a les persones que, amb el seu activisme quotidià i independentment del seu origen i condició, mantenen viva la llengua. 

“Volem situar l’activisme pel valencià en el centre de l’acció col·lectiva, perquè, des de l’ensenyament i des de les entitats, necessitem fer que la consciència lingüística arrele en la societat i situar-la com a valor fonamental. Ho fem, com és costum a les nostres festes per la llengua, amb entusiasme, alegria i música”, ha destacat Paula Beneito i Mollà, d’Escola Valenciana. En aquest sentit, la presidenta de la Coordinadora per l’ensenyament en valencià de Camp de Morvedre, Fina Mateu i Bolós, ha afegit que el compromís dels municipis, centres, famílies i associacions de la comarca fa possible les activitats que promouen any rere any: “Observar que la majoria dels centres educatius vehicula en valencià, ens complau força i ens encoratja a continuar treballant, mantenint projectes i encetant-ne de nous”. 

En l’acte, han participat, a més a més, l’alcalde d’Estivella, Francesc Mateu i Bolós, autoritats comarcals, Immaculada Cerdà Sanchis, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, així com les diputades de Compromís Maria Josep Amigó Laguarda, Nathalie Torres García i Dolors Gimeno. 

La festa ha començat amb la concentració i la cercavila a les 17.15 hores, amb la Unió Musical Cultural d’Estivella i Germans Caballer, per a continuar amb l’acollida dels centres participants i l’acte institucional al carrer de l’Horta a les 18.00 hores. Després, fins a les 20.00 hores, 43 tallers i paradetes, actuació musical dels Estrellats i l’exposició de dibuixos a l’alumnat del CEIP El Braçal al Centre Cultural. Per a acabar, concert de Trobadorets, a les 20.15 hores. 

L’activitat hi continuarà demà amb el lliurament dels guardons de la fase comarcal del 24è Premi Sambori i l’actuació de Camí de Nora, a l’escenari del carrer l’Horta a partir de les 11.30 hores. La programació ha inclòs el 4r Fescamp, festival de música en valencià de Camp de Morvedre, amb Sociologia Animal, Sergi Nagant, Figa Flawas i DJ Cate, així com la presentació del llibre d’Abel Soler “Els noms dels pobles valencians. Origen i significat”. I acabarà amb les jornades formatives “Compartim experiències” l’1 i 2 de juny.

Trobades d’Escola Valenciana 2024

Els municipis que acolliran les pròximes Trobades 2024 d’Escola Valenciana són Benimodo, la Ribera, i Burjassot, l’Horta Nord (21 d’abril); Pego, la Marina Alta (27 d’abril); Argelita (l’Alt Millars), Monòver (les Valls del Vinalopó), Santa Pola (el Baix Vinalopó) i València (28 d’abril); Burjassot, l’Horta Nord (2 de maig) Novetlè, la Costera, i Albocàsser, el Maestrat (4 de maig); Llíria, el Camp de Túria (10 de maig); Picanya, l’Horta Sud, i Benissanó, el Camp de Túria (11 de maig); Tibi, l’Alcoià-Comtat, i Benidorm la Marina Baixa (25 maig); Llocnou de Sant Jeroni, la Safor-Valldigna (1 de juny); i Ontinyent, la Vall d’Albaida (14 de juny). 

Entitats col·laboradores 

Les Trobades 2024 tenen el suport de la Universitat de València, la Universitat d’Alacant, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Jaume I, la Universitat Miguel Hernández, Aproop, Bromera, Abacus, Unión Alcoyana i Ofideco. També, de la Fundació Full, amb què Escola Valenciana comparteix el projecte “Llibres al cim. Cent d’Estellés”, per a divulgar el llegat del poeta entre les comunitats educatives, i de la Càtedra de Pilota Valenciana de la Universitat de València, que ha incorporat activitats a les programacions comarcals. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: