La Ribera i l’Horta Nord es mobilitzen pel valencià i els seus referents en les Trobades 2024

Més de 40.000 persones participen en les festes per la llengua de Benimodo i Burjassot

Els municipis de Benimodo i Burjassot han acollit hui les Trobades d’Escola Valenciana 2024 de les comarques de la Ribera i l’Horta Nord amb la participació de 40.000 assitents. Sota el lema “Fem poble, parlem valencià”, les comunitats educatives, amb l’acompanyament de la Coordinadora per la llengua Horta Nord i la Coordinadora de centres en valencià de la Ribera, han defensat un model educatiu de qualitat, plurilingüe i multicultural, així com referents com Vicent Andrés Estellés i Didín Puig. 

Benimodo, la Ribera 

Els carrers i les places de Benimodo han acollit aquest matí lla 39a Trobada de Centres en Valencià de la Ribera, organitzada per la Comissió d’activistes, la Coordinadora de centres en valencià de la Ribera – Escola Valenciana i l’Ajuntament de Benimodo. La presidenta d’Escola Valenciana, Alexandra Usó i Carinyena, ha destacat la capacitat de mobilització de les Trobades, “una festa multitudinaria per la llengua que necessitem encara hui tant famílies com docents, una història lúdica que connecta llengua i educació pública, un vincle que perilla amb el nou govern de PP i VOX i la seua política d’odi, segregació i persecució.” 

En aquest sentit, el president de la Coordinadora de centres en valencià de la Ribera, Joan Cortés, ha assenyalat que, malgrat la toxicitat i l’interés per dividir i enfrontar la societat valenciana, “defensarem un model educatiu de qualitat, d’èxit acadèmic, compensador de desigualtats socials, que cultive els valors humanístics i que siga reflex de la diversitat lingüística i multilcutural que ens envolta, un model que ens obri el futur de bat a bat, cap a un autèntic progrés i benestar social”. Per la seua part, l’alcalde de Benimodo, Paco Teruel Machí, ha acabat el seu parlament amb el missatge: “Fem cultura, fem poble però, sobretot, fem-ho en valencià”. 

Entre les autoritats assistents, Montse Morales i Payà, d’Escola Valenciana, el president de la Diputació de València, Vicent Mompó Aledo; el president del Consorci Ribera i Valldigna, Vicent Estruch Bellver; la presidenta de la Mancomunitat de la Ribera Alta;  Paqui Momparler Orta; la presidenta del Consell Valencià de Cultura, Dolors Pedrós Company; la filla de Vicent Andrés Estellés, Carmina Andrés; Josep Francesc Chaqués i Noverques, de la Fundació Sambori; la diputada d’Hisenda de la Diputació de València, Laura Sáez Martínez; el cronista de Benimodo Rafael López Andrada; el diputat de les Corts Valencianes Joan Baldoví Roda i la diputada de la Diputació de València Dolors Gimeno Valero, ambdós de Compromís; del PSOE-PSOE, el secretari d’Organització de País, Vicent Mascarell Tarrazonal, la secretària de Cultura, Neus Garrigues Calatayud, el secretari de la Gestió del Talent, Miquel Soler Gracia, i Arcadi España, de la direcció federal i secretari d’Estat de política territorial i memòria democràtica del govern central, a més de representants polítics dels municipis de la Ribera. 

Aquesta ha estat la segona vegada que el poble de la periodista, escriptora i activista Didín Puig ha acollit la Trobada d’Escola Valenciana. La primera fou en 1988. L’edició d’enguany, ha acollit la participació de 30.000 persones arribades de municipis com Albalat de la Ribera, Alberic, Alcàntera de Xúquer, L’Alcúdia, Alfarb, Algemesí, Alginet, Almussafes, Antella, Alzira, Benicull, Benimodo, Benifaió, Carcaixent, Carlet, Castelló, Catadau, Corgera, Cullera, Favara, Fortaleny, Gandia, Gavarda, Sumacàrcer, Guadassuar, La Pobla Llarga, Llaurí, Llombai, Manuel, Massalavés, Montroi, Montserrat, Paiporta, Piles, Polinyà de Xúquer, Quart de Poblet, Riola, Rafaelguardaf, Real, Sueca, Senyera, Tavernes Blanques, Torís i València. 

Amb més de cent tallers i paradetes diverses, ha comptat amb el suport de nombrosos centres, entitats i col·lectius, a més d’una programació cultural i esportiva destacada: cercavila amb xarameters, gegants i cabuts, actuacions de música i danses populars, premis, animacions de carrer, muixeranga, jocs d’escacs de mida humana, exhibició de pàdel, exposicions, així com el concert Dani Miquel i els Ma Me Mi Mo Músics. 

La programació amb motiu de la 39a Trobada de centres en valencià de la Ribera s’hi desenvoluparà tot any, amb activitats com el 26é Premi Sambori comarcal i local, la 4a Nit de la Ribera, visites guiades a Benimodo, presentació del projecte comarcal de l’Aula Didàctica Didín Puig i taller de recitació poètic i recitació col·lectiva de l’antologia de Vicent Andrés Estellés, entre d’altres.  

Burjassot, l’Horta Nord 

La Trobada d’Escoles en Valencià de l’Horta Nord 2024 ha arribat al poble d’Estellés l’any de celebració del centenari del naixement del poeta i 25 anys després de la primera, en 1999. Organitzada per la Coordinadora pel valencià de l’Horta Nord, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Burjassot, la jornada ha estat tot un homenatge al seu veí més cèlebre i a la defensa de la cultura, el patrimoni lingüístic i el poble. 

“En un context de gran hostilitat política i social envers la nostra identitat, ens cal reivindicar la diversitat i la unitat, assumir la veu del nostre poble, com ens inspira Vicent Andrés Estellés”, ha expressat el vicepresident d’Escola Valenciana, Pablo Montaner i Brotons, qui ha destacat, també, els actes d’afecte i reconeixement cap el poeta per part de la comunitat educativa, com la decoració del circuit de la Trobada, amb llençols i poemes,  a més d’un certamen literari que promou la creació poètica entre l’alumnat. 

Paula Beneito i Mollà, d’Escola Valenciana, l’alcalde de Burjassot, Rafa García García; Verònica Cantó Doménech i Carme Manuel Cuenca, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; Alícia Martí Climent, de la Universitat de València; i Lorena Mulet i Delgado, de l’Associació Per l’Horta, els diputats de Compromís Vicent, Nahalie Torres Garcia i Maria Josep Amigó Laguarda, així com Imma Coret i Gimeno, de l’STEPV, representen algunes de les autoritats que han acompanyat la fita.

Més de 10.000 persones i cent tallers han participat en la jornada, entre alumnat, professorat, famílies i activistes dels municipis de la comarca. Tothom ha gaudit de cercaviles, dansà popular, tallers escolars, inauguració i visita de l’escultura commemorativa 100 d’Estellés, dinar i actuació de La Colla d’À Punt amb la Banda de les Feretes 

La programació de la Trobada ha acollit els darrers dies l’exposició Trobada a la Casa de Cultura, sopar homenatge a Mercè Martínez i Àngel Martí Carbonell al Centre Tívoli i l’acte de lliurament de la fase comarcal del Premi Sambori, amb l’assistència del diputat Josep Riera Vicent, de la secretària general de Compromís, Amparo Piquer Carbonell, i del president de la Mancomunitat de l’Horta Nord, Fran López López. Inclou, a més, la Trobada Musical en el Cine Tívoli els dies 23 i 24 d’abril, així com la Trobada de secundària a la Casa de Cultura, el 2 de maig. La data d’aquesta última activitat ha estat modificada recentment per la vaga d’estudiants del pròxim 25 d’abril. 

Trobades d’Escola Valenciana 2024

Els municipis que acolliran les pròximes Trobades 2024 d’Escola Valenciana són Pego, la Marina Alta (27 d’abril); Argelita, l’Alt Millars, Monòver, les Valls del Vinalopó, Santa Pola, el Baix Vinalopó, i València (28 d’abril); Burjassot, l’Horta Nord (2 de maig); Novetlè, la Costera, i Albocàsser, el Maestrat (4 de maig); Llíria, el Camp de Túria (10 de maig); Picanya, l’Horta Sud, i Benissanó, el Camp de Túria (11 de maig); Tibi, l’Alcoià-Comtat, i Benidorm la Marina Baixa (25 maig); Llocnou de Sant Jeroni, la Safor-Valldigna (1 de juny); Ontinyent i Beniatjar-Otos, la Vall d’Albaida (14 i 15 de juny respectivament).

Entitats col·laboradores 

Les Trobades 2024 tenen el suport de la Universitat de València, la Universitat d’Alacant, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Jaume I, la Universitat Miguel Hernández, Aproop, Bromera, Abacus, Unión Alcoyana i Ofideco. També, de la Fundació Full, amb què Escola Valenciana comparteix el projecte “Llibres al cim. Cent d’Estellés”, per a divulgar el llegat del poeta entre les comunitats educatives, i de la Càtedra de Pilota Valenciana de la Universitat de València, que ha incorporat activitats a les programacions comarcals. 

Amb el suport de: