Pego defensa l’educació plurilingüe en la 37a Trobada d’Escoles en Valencià de la Marina

La comunitat educativa demana la retirada de la proposta de llei educativa del govern valencià

27/04/24 El municipi de Pego ha acollit hui la 37a Trobada d’Escoles en Valencià de la Marina, organitzada per la Cappev Marina Alta – Escola Valenciana i l’Ajuntament de Pego sota el lema “Fem poble, parlem valencià”. Amb la participació de més de 15.000 persones, entre centres, docents, alumnat, famílies i activistes, la jornada ha estat una expressió comunitària en defensa de l’escola plurilingüe i per la retirada de la proposta de llei educativa del govern valencià de PP i Vox, que comporta una reforma radical del sistema educatiu valencià i, en concret, de la protecció que hi rep la llengua pròpia i oficial del país. 

“Les escoles eixim al carrer per a reivindicar un model d’escola que garantisca el domini equivalent del valencià i el castellà, tal com indica la Llei d’ús i ensenyament del valencià. Aquest model és de l’escola en valencià, un sistema que beneficia tot l’alumnat, que facilita l’aprenentatge de llengües estrangeres i que garanteix una presència a mode compensatori del valencià en ser la llengua en situació de minorització”, ha manifestat Jaume Fullana Mestre, de la Cappev Marina Alta. En relació a la proposició de llei de PP i VOX, ha assenyalat que és contrària al model que defensa Escola Valenciana. “Demanem la retirada d’aquest projecte que, per primera vegada des de 1985, no recull com a objectiu fonamental que, en finalitzar l’educació obligatòria, l’alumnat ha de ser competent en ambdues llengües oficials, i que, a més a més, instrumentalitza la “llibertat educativa” com a parany lèxic per a enderrocar l’educació plurilingüe”, ha afegit Fullana. 

Per la seua part, Montse Morales i Payà, d’Escola Valenciana, ha anunciat una sèrie de mobilitzacions de les comunitats educatives del país per tal d’aturar la reforma educativa, com la participació en la manifestació del 25 abril a València, el suport a la vaga de l’ensenyament públic el 23 de maig, assemblees informatives comarcals i altres accions amb consells escolars, col·lectius de famílies i ajuntaments. “És vital que ens mobilitzem perquè la proposta del govern aboca el valencià a ser una llengua residual, a més de provocar un caos organitzatiu en els centres que afectarà l’alumnat en la seua qualitat educativa”.  

L’alcalde de Pego, Enrique Moll Briones; el síndic de Compromís a les Corts Valencianes, Gerard Fullana Martínez; el vicesecretari de la Universitat d’Alacant, Josep Ochoa Monzó; i alcaldes i regidores dels pobles de la Marina, representen algunes de les autoritats assistents a la jornada. 

Més de 50 tallers escolars

La 37a Trobada d’Escoles en Valencià de la Marina ha estat, alhora, una festa per la llengua. En aquest sentit, la programació ha inclòs les exposicions “Carnestoltes”, “Museu de l’Arròs” i “Aus de la Marina” a la Casa de Cultura, amb la participació de tabal i dolçaina, activitats i jocs esportius com pilota valenciana, beisball, natació, atletisme, Muay Thai i Aikida, mostra de la cançó amb Dani Miquel i escoles de la Marina, cercavila amb la participació de centres educatius i grups d’animació, batucada, Clandestina, Grup de danses El Portixol de Xàbia i la banda de música de Pego, més de 50 tallers escolars diversos, partida de pilota a Llargues i el concert de La Gira d’Escola Valenciana, amb Els Catarres, La Llavor i Maluks. 

La jornada ha acollit les comunitats educatives de Pego, Tormos, València, Xàbia, Xaló, Alacant, Alcalí, Llíber, Benialí, Beniarbeig, Benidoleig, Benimelí, Sagra, Ràfol, Sanet, Benissa, Benitatxell, Calp, Castell de Castells, Dénia, El Verger, Els Poblets, Gata de Gorgos, la Vall de Laguar, Moraira, Ondara, Parcent i Pedreguer.

En el marc de la Trobada, la Cappev Marina Alta ha organitzat, a més a més,  les jornades formatives “Escola en valencià: una escola en construcció” els dies 16 i 17 d’abril, per a compartir experiències educatives d’èxit entre els centres de la comarca; així com el sopar de presentació, el 19 d’abril, amb la participació de nombrosos centres educatius i autoritats comarcals, i l’actuació de la Muixeranga La Marina Alta i l’Escola Dansa. 

Trobades d’Escola Valenciana 2024

Els municipis que acolliran les pròximes Trobades 2024 d’Escola Valenciana són Argelita, l’Alt Millars, Monòver, les Valls del Vinalopó, Santa Pola, el Baix Vinalopó, i València (28 d’abril); Burjassot, l’Horta Nord (2 de maig); Novetlè, la Costera, i Albocàsser, el Maestrat (4 de maig); Llíria, el Camp de Túria (10 de maig); Picanya, l’Horta Sud, i Benissanó, el Camp de Túria (11 de maig); Tibi, l’Alcoià-Comtat, i Benidorm la Marina Baixa (25 maig); Llocnou de Sant Jeroni, la Safor-Valldigna (1 de juny); Ontinyent i Beniatjar-Otos, la Vall d’Albaida (14 i 15 de jun, respectivament).

Entitats col·laboradores 

Les Trobades 2024 tenen el suport de la Universitat de València, la Universitat d’Alacant, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Jaume I, la Universitat Miguel Hernández, Aproop, Bromera, Abacus, Unión Alcoyana i Ofideco. També, de la Fundació Full, amb què Escola Valenciana comparteix el projecte “Llibres al cim. Cent d’Estellés”, per a divulgar el llegat del poeta entre les comunitats educatives, i de la Càtedra de Pilota Valenciana de la Universitat de València, que ha incorporat activitats a les programacions comarcals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: