Argelita, Monòver, Santa Pola i València responen als atacs polítics amb Trobades per la llengua multitudinàries

20.700 persones participen en les festes per la llengua d’Escola Valenciana

28/04/24 Els municipis d’Argelita, Monòver, Santa Pola i València han acollit hui les Trobades d’Escola Valenciana 2024 de les comarques de l’Alt Millars, les Valls del Vinalopó, el Baix Vinalopó i el Baix Segura i València, respectivament. Col·lectius per la llengua i la cultura de Castelló, la Coordinadora pel valencià Terres del Vinalopó, l’Associació Cultural l’Antina de Santa Pola i la Coordinadora per l’ensenyament públic en valencià CAPPEPV, amb el suport de centres, famílies, institucions i altres entitats dels territoris, han contestat els atacs polítics i socials envers la llengua, com la proposta de llei educativa del govern de PP i Vox o la falta de col·laboració de l’Ajuntament de València, amb festes multitudinàries en defensa de l’escola en valencià, amb una assistència global de 20.700 persones. 

Argelita, l’Alt Millars 

La Festa per la Llengua 2024 de l’Alt Millars ha arribat a Argelita aquest matí, amb la participació de 1.200 persones dels municipis de Sueras, Villamalur, Ludiente, Ribesalbes, Tales, Castelló i Argelita. 

La jornada, organitzada per Col·lectius per la llengua i la cultura de Castelló – Escola Valenciana i l’Ajuntament d’Argelita, ha posat el focus a les persones que, amb el seu activisme quotidià i independentment del seu origen i condició, mantenen viva la llengua. En aquest sentit, Maria Nebot Calduch, d’Escola Valenciana, ha volgut reconèixer “tots els activistes pel valencià que durant més de 38 anys han mantingut la presència de les Festes per la Llengua a les comarques del nord, així com el relleu generacional que s’està produint i que garanteix que la nostra llengua continuarà ben viva”. 

Han acompanyat la Trobada de l’Alt Millars l’alcalde d’Argelita, Aitor Balfagón Bartoll; Vicente Juan Prades Ramos, alcalde de Tales; i la secretària general de FECOOPV, Xelo Valls Gregori. 

La programació ha inclòs cercavila a càrrec de Dolçainers de Tales, acte d’inauguració, tallers escolars diversos, activitats de poesia i de dansa, les actuacions de Batucada Lo Ramat, el Grup de Danses de Suera i el Grup Els Fadrins de la Censal, el concert de Trobadorets, així com un dinar de germanor. 

Monòver, les Valls del Vinalopó 

Monòver és el municipi amfitrió de la XXVI Trobada d’Escoles en Valencià de les Valls del Vinalopó, organitzada pels centres educatius i els col·lectius de famílies del municipi, la Coordinadora per la Llengua Terres del Vinalopó – Escola Valenciana i l’Ajuntament de Monòver, amb la participació de vora 4.500 persones de les comunitats educatives de l’Alguenya, la Romana, Monòver, Petrer, Novelda, el Fondó de les Neus, el Fondó dels Frares, Montfort, Elda i el Pinós. 

Els centres educatius de la comarca organitzen aquesta acció des de fa vint-i-sis anys en homenatge a aquelles persones que construeixen l’escola en valencià cada dia. Entre les demandes d’enguany, la retirada de la proposta de llei educativa del govern valencià de PP i Vox. 

“Necessitem amb urgència polítiques lingüístiques que afavorisquen el màxim consens social. Polítics que estimen i respecten el valencià, que l’usen en públic, que no el menyspreen ni el desacrediten. Que no ataquen els seus orígens, ni neguen la seua identitat. Que no alimenten l’autoodi i l’odi, la difamació ni la censura. Calen administracions que refermen la nostra llengua i cultura per a no comprometre el present i el futur del poble valencià,” ha manifestat la presidenta d’Escola Valenciana. 

Ha comptat amb l’assistència, a més, d’Imma Garrigós i Albert, d’Escola Valenciana, l’alcalde i el regidor d’Educació de Monòver, Loren Amat Poveda i Xavi Guadiola Deltell, respectivament; Brauli Montoya i Abat, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; el coordinador del Voluntariat Lingüístic del Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant, Xavi Lago Rico, així com els representants municipals del Pinós, Novelda, Petrer, el Fondó de les Neus, la Romana i l’Alguenya.

Més de 70 entitats de la comarca han col·laborat en la programació d’activitats: concentració i esmorzar típic al parc de l’Albereda, cercavila amb la Muixeranga Valls del Vinalopó, nans i gegants i colles de música i dansa populars de la comarca, acte d’inauguració a la plaça de la Sala, vora 30 tallers escolars, activitats de promoció lectora, fira d’associacions i editorials, exposició de dibuixos, rutes culturals, així com el mural col·lectiu. El concert de La Factoria de Sons s’ha hagut de suspendre a causa de la pluja. 

Santa Pola, el Baix Vinalopó 

La plaça de la Glorieta de Santa Pola ha acollit aquest matí la  XXXI Trobada d’Escoles en Valencià del Baix Vinalopó i el Baix Segura, organitzada per l’Associació Cultural l’Antina i l’Ajuntament de Santa Pola, amb la col·laboració de l’Associació per la llengua El Raig de Crevillent, l’Associació cívica de Guardamar La Gola i la Fundació Sambori. 

“Històricament, el valencià ha estat la llengua del País Valencià. Encara ara és l’element més important que ens identifica i ens singularitza, independentment dels orígens de cadascú. Com a qualsevol país d’acollida amb llengua pròpia, la millor manera de formar part de la seua societat és parlar-la, sentir-la i, per això, els seus parlants han de mostrar-la, donar-la, ensenyar-la, no amagar-la. Per eixe motiu ens trobem ací, per a teixir els llaços”, ha assenyalat Marisol Pinilla Macías, d’Escola Valenciana. 

Herminia Buades Martínez, presidenta de l’Antina, ha manifestat la satisfacció de l’entitat per la participació de centres i altres entitats. “Atesa la situació d’emergència i de fragilitat en què es troba del valencià, tot esforç per la nostra llengua paga la pena”, ha afegit. 

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Santa Pola, José Pedro Martínez González ; la regidora de normalització lingüística, Cultura i Festes de l’ajuntament de Santa Pola, María Manuela Baile Martínez; Sandra Montserrat Buendia, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; el director del secretariat de llengües de la Universitat d’Alacant, Héctor Cámara Sempere; i Paula Barceló, de la Universitat Miguel Hernández, representen algunes de les autoritats que han participat en l’activitat. 

La jornada ha començat amb l’acte d’inauguració i la cloenda del Voluntariat ESO, per a continuar amb l’actuació de la Colla El Freu i els jocs de Les Feretes d’À Punt, el lliurament de guardons de la fase comarcal del Premi Sambori, l’actuació de la Muixeranga del Baix Vinalopó i el concert de Ramonets, per a concloure. El programa ha inclòs més de 30 tallers escolars de centres i entitats de Santa Pola, Elx, Crevillent, Guardamar del Segura, Torrevella i Rojals. 

València  

L’aparcament de la Facultat de Magisteri de la Universitat de València ha rebut aquest matí la XXXVII Trobada d’Escoles en Valencià de la Coordinadora d’Alumnat, Mares, Pares i Professorat per l’Ensenyament Públic Valencià CAPPEPV-València per la llengua, amb la participació de 12.000 persones, entre centres educatius, professorat, col·lectius de famílies, alumnat, activistes i altres entitats del Cap i Casal. 

Enguany, el procés d’organització no ha estat gens fàcil, com ha explicat la presidenta de la CAPPEPV-València per la llengua, Laura Font Pérez: “L’Ajuntament de València ha col·laborat en les Trobades sempre. Hem fet activitats amb tots els grups polítics els darrers 37 anys, però enguany ens han ignorat. Davant el seu menyspreu cap a la nostra festa, després d’anys passant pels barris de la ciutat, hem hagut de sol·licitar el suport d’altres entitats que sí que entenen d’educació, com la Universitat de València, gràcies a la qual hui celebrem la Trobada, divendres vam celebrar els 26 Premi Sambori i el passat dimarts el premi de fotografia La Natura a la Ciutat”. L’activista ha afegit: “Esperem que les nostres activitats i el treball de totes les comunitats educatives i associacions que hi participen els facen recapacitar i canviar l’actitud envers la cultura i la llengua de la nostra ciutat, del nostre territori, ara, més que mai, hem de fer poble i parlar valencià”. 

En aquest sentit, Paula Beneito i Mollà, d’Escola Valenciana ha a manifestat: “Tot i que l’horitzó potser és més incert que en altres ocasions, des d’Escola Valenciana i cadascuna de les coordinadores que la formem, seguim treballant per assolir la plena normalització lingüística. Per a això, necessitem persones activistes, compromeses i amb consciència lingüística i cultural”. 

Han acudit a la Trobada, Pablo Montaner Brotons, d’Escola Valenciana; la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé García; Joan Josep Baldoví Roda, diputat a les Corts Valencianes; Verònica Cantó Doménech i Immaculada Cerdà Sanchis, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; Maite Ibáñez, regidora del PSOE de l’Ajuntament de València; Papi Robles, la portaveu de compromís a l’Ajuntament de València; i els  regidors de Compromís de l’Ajuntament de València, Eva Coscollà Grau, Gerard Puchades; Alícia Martí Climent, directora de la Unitat d’Educació Multilingüe de la Universitat de València; i Lorena Maulet Delgado, de l’Associació Per l’Horta,  entre altres. 

La festa per la llengua de València ha inclòs concentració amb el grup de dansa L’Esvaraeta, L’Associació Llorca de Música Tradicional i la Batucada de l’IES Lluís Vives; tallers i actuacions de la 8a Trobada Musical, amb Mascletà musical del CEM Santiago Grisolia, Cançoner Popular Arrels de Som Escola i Batucada del CEIP Lluis Braïlle; actuació de Wilfrid Energia Humana en acústic; parlaments; el 26é Premi Sambori d’educació infantil, amb David Vid, així com el concert del grup Lairó. 

La programació ha acollit els darrers dies els actes de lliurament de guardons del Premi de Poesia Vicent Andrés Estellés, a l’Octubre, i de la fase comarcal del Premi Sambori, a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València, a més de La Natura a la Ciutat, al Jardí Botànic. 

Trobades d’Escola Valenciana 2024

Els municipis que acolliran les pròximes Trobades 2024 d’Escola Valenciana són Burjassot, l’Horta Nord (2 de maig) Novetlè, la Costera, i Albocàsser, el Maestrat (4 de maig); Llíria, el Camp de Túria (10 de maig); Picanya, l’Horta Sud, i Benissanó, el Camp de Túria (11 de maig); Tibi, l’Alcoià-Comtat, i Benidorm la Marina Baixa (25 maig); Llocnou de Sant Jeroni, la Safor-Valldigna (1 de juny); i Ontinyent i Beniatjar-Otos, la Vall d’Albaida (14 i 15 de juny). 

Entitats col·laboradores 

Les Trobades 2024 tenen el suport de la Universitat de València, la Universitat d’Alacant, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Jaume I, la Universitat Miguel Hernández, Aproop, Bromera, Abacus, Unión Alcoyana i Ofideco. També, de la Fundació Full, amb què Escola Valenciana comparteix el projecte “Llibres al cim. Cent d’Estellés”, per a divulgar el llegat del poeta entre les comunitats educatives, i de la Càtedra de Pilota Valenciana de la Universitat de València, que ha incorporat activitats a les programacions comarcals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: