L’activisme pel valencià protagonitza les Trobades d’Escola Valenciana a Tibi i Benidorm

Les festes per la llengua arriben a l’Alcoià i el Comtat i a la Marina Baixa després de les mobilitzacions massives contra el govern de PP i VOX

Les comunitats educatives de les comarques de l’Alcoià i el Comtat i de la Marina Baixa han acollit les Trobades d’Escola Valenciana 2024 dies després de les mobilitzacions massives contra les polítiques educatives del govern valencià de PP i VOX. Sota el lema “Fem poble, parlem valencià” i en un context d’emergència lingüística com l’actual, Benidorm i Tibi han posat el focus a les persones que, amb el seu activisme quotidià, mantenen viva la llengua.

Tibi, l’Alcoià i el Comtat 

La Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel Valencià – Escola Valenciana ha organitzat hui la XXXV Trobada d’Escoles Valencianes a Tibi. Comunitat educativa, ajuntament i col·lectius han cooperat tot el curs per tal d’acollir la festa per la llengua comarcal, una fita festiva i reivindicativa que ha reunit 7.000 persones de municipis i comarques diversos, com Alcoi, Cocentaina, Beneixama, Muro d’Alcoi, Biar, Onil, Castalla, Ibi, Planes, Tibi, Benimarfull, l’Alqueria d’Asnar, l’Orxa i Beniarrés, la Torre de les Maçanes, Alacant, Xixona, València, Sant Vicent del Raspeig, Ontinyent i Banyeres de Mariola, entre d’altres. 

“Hui Tibi és la manifestació del lema “Fem poble, parlem valencià” perquè hem fet pinya al voltant de l’escola i la llengua”, ha destacat la presidenta de la Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel Valencià, Elionor Ortolà. “Hem preparat una programació ben completa i participativa, per tal de reunir mestres, alumnes, famílies i activistes de la comarca i del País, amb l’objectiu de reivindicar-nos com a poble unit, alegre i valent”, ha afegit. Així mateix, Pablo Montaner Brotons, d’Escola Valenciana, ha posat l’accent en la capacitat mobilitzadora de les coordinadores per la llengua comarcals i en el treball històric i quotidià per a assolir la plena normalització lingüística des de l’activisme. 

A més a més, han acompanyat la jornada l’alcalde de Tibi, José Luis Candela Galiano; l’alcalde de Fageca, poble acollidor de la Trobada 2025, Ismael Vidal Soneira; l’alcalde de Gorga, Blasc Calbo Ferrándiz, president de la Mancomunitat l’Alcoià i el Comtat; Maria Àngels Francés Díez, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; el coordinador tècnic d’activitats culturals del campus d’Alcoi de la Universitat d’Alacant, Tono Belda Antolí; i representants municipals d’Ibi, Cocentaina, Banyeres de Mariola, Alcoi i Muro. 

Amb el himne Casa és llengua, vida és poble del cantautor Andreu Valor de fons, la Trobada d’Escoles Valencianes de Tibi ha acollit, de matí i de vesprada, la cercavila amb la Societat Musical La Magdalena de Tibi; jocs tradicionals, malabars i inflables; l’actuació de la Muixeranga Penyeta Blanca de Cocentaina; més de 50 tallers i paradetes a càrrec de centres educatius, entitats i editorials; taller i competició de pilota valenciana amb la participació de vora 50 xiquets i xiquetes de Tibi, Muro i Onil; exposicions de treball col·lectiu, rutes culturals, contacontes i concerts de La Factoria de Sons, Lespurna i DJ Xúquer 

La programació ha comptat amb altres activitats prèvies com l’excursió  guiada “Coneixem el nostre patrimoni hidràulic. La importància del pantà de Tibi”, la presentació dels llibres “Els parlars valencians”, de Vicent Beltran Calvo i Carles Segura-Llopes, i “Trinquets trencats”, de Sergi Durbà; una xarrada-col·loqui sobre toponímia amb el professor de la Universitat d’Alacant Francesc Xavier Llorca Ibi; Festitró, el Sambori comarcal i el sopar-presentació de la Trobada i homenatge Estellés.

Benidorm, la Marina Baixa

La XXXIV Trobada d’Escoles en Valencià de la Marina Baixa ha arribat aquesta vesprada a Benidorm, el municipi des d’on el moviment cívic per l’escola en valencià de la comarca va començar a fer història l’any 1990. Organitzada per la Coordinadora per l’ensenyament en valencià de la Maria Baixa – Escola Valenciana, la festa per la llengua ha destacat l’activitat educativa i la professió docent en resposta als atacs i els intents d’ingerència política continuats del govern valencià. 

“La Trobada és important sempre, però, potser, ara més que mai, perquè volem defensar l’escola pública i en valencià, enaltir la professió docent i protegir el llegat que hem creat amb tant d’esforç i compromís els darrers anys”, ha declarat la presidenta de la Coordinadora, Reme Gadea Blasco. “Davant d’aquells que no mostren gens de respecte envers l’ensenyament, enguany volem reivindicar el nostre treball i el nostre compromís amb la societat, perquè la professió de mestre és essencial”, ha continuat. 

En la jornada, han participat més de 6.000 persones, entre professorat, alumnat, famílies i activistes de Benidorm, Finestrat, Polop, Altea, l’Alfàs del Pi, Relleu, Beniardà, la Nucia, Sella, Benimantell, la Vila joiosa, Tàrbena, Callosa d’En Sarrià i Orxeta. També, Jaume Fullana Mestre, d’Escola Valenciana; Jordi Colomina i Castanyer, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; Juan Luis Aguado, de l’STEPV Marina Baixa, i el síndic de Compromís Gerard Fullana Martínez. 

Entre centenars de samarretes blaves amb el disseny de la il·lustradora Cristina Durán, les activitats han començat, de matí, amb la ruta literària “Un Benidorm de poesia”, amb Sergi Castillo, i la xarrada “La mirada de Vicent Andrés Estellés sobre Benidorm”, a càrrec de Pasqual Almiñana. Han continuat, de vesprada, amb la concentració i cercavila des del Parc d’Elx amb la Colla de Xirimiters de la Marina, tallers i berenar. Per a concloure amb el concert d’Àlex Blat. 

La Trobada d’Escoles en Valencià de Benidorm va començar, però, amb la presentació ahir, que va acollir, a més, el lliurament de guardons de la fase comarcal del Premi Sambori i del Concurs de dibuix per a la portada del díptic. L’altre protagonista de l’acte fou, a més de la xicalla, el poeta Vicent Andrés Estellés, pel centenari del seu naixement. Amb l’assistència de l’alcalde i la regidora d’Educació de Benidorm, Antonio Pérez Pérez i Maite Moreno García-Vera, i del director del Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant, Ferran Isabel, entre altres autoritats, hi va acollir l’actuació de l’alumnat del Conservatori municipal de dansa. 

Trobades d’Escola Valenciana 2024

Els municipis que acolliran les últimes Trobades 2024 d’Escola Valenciana són Llocnou de Sant Jeroni, la Safor-Valldigna (1 de juny); i Ontinyent i Beniatjar-Otos, la Vall d’Albaida (14 i 15 de juny). Fins ara, les festes per la llengua han passat per Picanya (l’Horta Sud), Mutxamel i Agost (l’Alacantí), Estivella (el Camp de Morvedre), Cabanes (la Plana Alta), Benimodo (la Ribera), Burjassot (l’Horta Nord), Pego (la Marina Alta), Argelita (l’Alt Millars), Monòver (les Valls del Vinalopó), Santa Pola (el Baix Vinalopó), València, Novetlè (la Costera), Albocàsser (el Maestrat), així com Llíria i Benissanó (el Camp de Túria). 

Entitats col·laboradores 

Les Trobades 2024 tenen el suport de la Universitat de València, la Universitat d’Alacant, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Jaume I, la Universitat Miguel Hernández, Aproop, Bromera, Abacus, Unión Alcoyana i Ofideco. També, de la Fundació Full, amb què Escola Valenciana comparteix el projecte “Llibres al cim. Cent d’Estellés”, per a divulgar el llegat del poeta entre les comunitats educatives, i de la Càtedra de Pilota Valenciana de la Universitat de València, que ha incorporat activitats a les programacions comarcals. 


Amb el suport de: