Les Trobades 2024 d’Escola Valenciana esdevenen un clam multitudinari contra la política educativa del conseller Rovira  

Les Trobades 2024 d’Escola Valenciana esdevenen un clam multitudinari contra la política educativa del conseller Rovira  

Al voltant de 157.000 persones han participat en les 23 festes per la llengua arreu del País Valencià

La comunitat educativa ha denunciat les polítiques educatives regressives, segregadores i valencianòfobes del govern valencià

Les Trobades d’Escola Valenciana 2024, dedicades a l’activisme per la llengua, han esdevingut un clam multitudinari per l’escola pública, de qualitat i en valencià. Sota el lema “Fem poble, parlem valencià”, al voltant de 157.000 persones han participat en les 23 festes per la llengua d’arreu del País Valencià, per tal de denunciar les polítiques educatives regressives, segregadores i valencianòfobes del govern valencià, integrat per PP i Vox. 

Un any més, des de 1986, Escola Valenciana ha omplit places i carrers d’activitats educatives, lúdiques i culturals, enguany per tal d’alertar de la situació d’emergència i de fragilitat del valencià i de reconéixer les persones que el mantenen viu amb el seu activisme quotidià. Prop de 20.000 samarretes blaves, il·lustrades per Cristina Durán, han acompanyat els paisatges rurals i urbans dels municipis d’acollida, protagonistes d’aquests processos participatius de caràcter recreatiu i reivindicatiu, que convoquen mestres, xicalla, famílies i activistes a cooperar per l’educació i la llengua. 

És per això que les Trobades 2024 han estat agents de mobilització per la retirada de la nova llei educativa, que arracona el valencià al sistema d’educació públic, i per la proposta d’un model d’escola que garantisca la igualtat lingüística, en confluir amb les mobilitzacions de la comunitat educativa, vaga inclosa, dels darrers mesos, en contra de l’acció política del conseller José Antonio Rovira. 

Així, les comunitats educatives de l’Horta Sud, l’Alacantí, el Camp de Morvedre, la Plana Alta, la Ribera, l’Horta Nord, la Marina Alta, l’Alt Millars, les Valls del Vinalopó, el Baix Vinalopó i el Baix Segura, València, la Costera, el Maestrat, el Camp de Túria, l’Alcoià i el Comtat, la Safor-Valldigna i la Vall d’Albaida han treballat de valent durant tot el curs, amb la complicitat d’altres col·lectius, institucions i empreses del territori, per a celebrar i defensar la cultura pròpia i el patrimoni lingüístic  mitjançant cercaviles, concursos de narrativa i dibuix, més de 1.200 tallers, 20 concerts de La Gira d’Escola Valenciana, exposicions, jornades formatives, partides de pilota valenciana i materials didàctics, entre d’altres. 

“Davant de l’objectiu d’eliminar el valencià de les aules i, per tant, de la societat, la nostra resposta ha estat retrobar-nos arreu del país per a celebrar la llengua pròpia, enfortir els vincles entre mestres, famílies i activistes, i reivindicar-nos com a poble unit, alegre i valent. I ho continuarem fent fins a assolir la igualtat lingüística plena” ha manifestat la presidenta d’Escola Valenciana, Alexandra Usó i Carinyena. En aquest sentit, ha anunciat que canalitzaran la força de les Trobades 2024 per continuar la protesta social contra l’aprovació de la llei Rovira. Així, Escola Valenciana ha convocat la ciutadania a participar massivament en les concentracions de la Plataforma per l’Ensenyament Públic, de la que en forma part, el pròxim 27 de juny, a les 18 hores, a Alacant (Casa de les Bruixes), Castelló (Casa dels Caragols) i València (Plaça de Manises). 

A més a més,  Usó ha encoratjat totes les persones que estimen el valencià a fer-se activistes de l’entitat “per a garantir la nostra independència organitzativa i fer sostenible la nostra tasca de normalització lingüística”. 

Trobades d’Escola Valenciana 2024

Les festes per la llengua han passat per Picanya (l’Horta Sud), Mutxamel i Agost (l’Alacantí), Estivella (el Camp el rde Morvedre), Cabanes (la Plana Alta), Benimodo (la Ribera), Burjassot (l’Horta Nord), Pego (la Marina Alta), Argelita (l’Alt Millars), Monòver (les Valls del Vinalopó), Santa Pola (el Baix Vinalopó), València, Novetlè (la Costera), Albocàsser (el Maestrat), Llíria i Benissanó (el Camp de Túria), Benidorm (la Marina Baixa), Tibi (l’Alcoià i el Comtat). Llocnou de Sant Jeroni (la Safor-Valldigna) i Ontinyent (la Vall d’Albaida). 

Entitats col·laboradores 

Les Trobades 2024 tenen el suport de la Universitat de València, la Universitat d’Alacant, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Jaume I, la Universitat Miguel Hernández, Aproop, Bromera, Abacus, Unión Alcoyana i Ofideco. També, de la Fundació Full, amb què Escola Valenciana comparteix el projecte “Llibres al cim. Cent d’Estellés”, per a divulgar el llegat del poeta entre les comunitats educatives, i de la Càtedra de Pilota Valenciana de la Universitat de València, que ha incorporat activitats a les programacions comarcals. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: