Escola Valenciana encoratja les comarques per enfortir l’activisme envers les agressions lingüístiques i culturals

Escola Valenciana encoratja les comarques per enfortir l’activisme envers les agressions lingüístiques i culturals

L’Assemblea General d’Activistes definix l’estratègia política per als pròxims anys i planifica les pròximes accions per a paralitzar la Llei Rovira

L’acte ha estat un homenatge al mestre i activista Ferran Zurriaga 

Escola Valenciana ha definit l’estratègia política dels pròxims anys en l’Assemblea General d’Activistes que ha tingut lloc aquest matí, al CEIP Mestre Ferran Zurriaga d’Olocau, el Camp de Túria, per tal de determinar les prioritats i el funcionament de l’entitat davant les polítiques educatives i lingüístiques del govern de PP i Vox. 

Amb la participació d’activistes d’arreu del país, l’Assemblea d’Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua ha aprovat els documents tacticoestratègic i organitzatiu que marquen les línies de treball de l’entitat per al futur, com són el finançament, el relleu generacional, l’estructura organitzativa comarcal, l’acció coordinada amb altres entitats, l’ampliació de la base social i el discurs polític, entre d’altres. 

Igualment, en l’acte, que ha estat un homenatge al mestre i activista Ferran Zurriaga, Escola Valenciana ha reafirmat el rebuig a la Llei Rovira i a tot el paquet de lleis del govern PP-Vox, que permeten una major intervenció i castellanització d’À Punt, de control de l’Agència Valenciana Antifrau per part del Consell i la manipulació de la memòria històrica; la defensa de la immersió lingüística, d’una escola diversa, igualitària i inclusiva i d’uns barris i pobles vius, amb una planificació territorial racional, equilibrada i respectuosa amb l’entorn; l’oposició als macroprojectes com l’ampliació del Port de València, dels aeroports de Manises i Alacant-Elx o la MAT de Morella; i el suport al poble palestí davant el genocidi de l’Estat d’Israel i el reconeixement de l’Estat de Palestina.

A més, l’entitat ha planificat les pròximes accions envers la nova llei educativa, entre les quals figuren la campanya de recollida de signatures per la dimissió del conseller José Antonio Rovira i el recurs contenciós administratiu que sol·licita la retirada cautelar de l’eliminació dels programes d’immersió lingüística en infantil el pròxim curs

“A més d’arribar a uns consensos clars davant els reptes de caràcter econòmic, polític i organitzatiu que afrontem, trobem imprescindible mantindre l’activisme i enfortir el compromís amb la llengua a totes les comarques i comunitats, estretir les xarxes de suport i continuar treballant a diferents nivells, de manera ferma i estratègica, per a defensar la igualtat lingüística i l’escola pública davant d’aquest govern infame de PP i Vox, que promet portar-nos més enrere de la casella d’eixida dels anys 70 en matèria lingüística”, ha manifestat la presidenta d’Escola Valenciana, Alexandra Usó i Carinyena. “Ens hem d’encoratjar per a encarar les agressions lingüístiques i culturals que ens venen”, ha conclòs. 

En la reunió, Escola Valenciana ha aprovat, també, l’informe econòmic 2024, l’actualització d’Estatuts i la campanya de Trobades d’Escola Valenciana de 2025. L’alcalde d’Olocau, Antonio Ropero Morales, així com la família de Ferran Zurriaga han acudit a l’acte, que ha acabat aquesta vesprada amb una visita cultural al municipi. 

Homenatge a Ferran Zurriaga 

L’Assemblea d’Escola Valenciana ha estat un acte de reconeixement cap a Ferran Zurriaga, referent dels moviments de renovació pedagògica i l’ensenyament en català al País Valencià. L’activista de la Vall d’Albaida Carmen Díaz Agulló, professora de Teoria i Història de l’Educació de la Universitat de València, ha realitzat la ponència de benvinguda, enaltint la seua figura i trajectòria. Així, l’entitat ha retut un “senzill i sentit homenatge” a qui fou mestre i activista per la llengua, la cultura i el territori. 

Amb una pedagogia compromesa, Ferran Zurriaga i Agustí (1938-2022) va centrar l’acció educativa en les xiquetes i els xiquets, ensenyant-los el goig de la literatura, pel patrimoni natural i a estimar el valencià a través dels referents propis, amb curiositat, il·lusió i rigor. Mestre de mestre, escriptor i promotor de les coordinadores de docents, llavor de l’actual Escola Valenciana, l’entitat va reconèixer la seua tasca amb el Guardó Josep Vicent Garcia a la Trajectòria Individual 2018. 

Amb el suport de: