Alexandra Usó i Carinyena, presidenta d’Escola Valenciana: “La mal anomenada llei de llibertat educativa farà que les famílies no tinguen les mateixes oportunitats”
L’entitat ha presentat el web “Alarma activista: Tria Valencià”, amb materials explicatius sobre la consulta i la llei
La revista Sembra, dedicada a explicar els canvis normatius més significatius de l’actual govern valencià, està ja disponible en versió digital
![](https://escolavalenciana.org/web/wp-content/uploads/2024/12/whatsapp-image-2024-12-10-at-10.18.32-768x1024.jpeg)
Escola Valenciana, FAMPA, ADEP-PV, la Unitat per a l’Educació Multilingüe de la Universitat de València i Famílies pel Valencià han celebrat aquest dilluns, a La Repartidora de València, una taula redona sota el títol “La llei educativa que ens deixa els i les valencianoparlants sense drets lingüístics” a fi d’analitzar els principals dubtes que suscita “la mal anomenada llei de llibertat educativa”, la qual “farà que les famílies no tinguen les mateixes oportunitats”.
En aquests termes s’ha pronunciat la presidenta d’Escola Valenciana, Alexandra Usó i Carinyena, qui ha remarcat que, malgrat que la llei s’anomene de llibertat educativa perquè les famílies han de triar la llengua, “són les administracions públiques les que tenen l’obligació de preservar la llengua i fomentar el seu ús social, com recullen l’Estatut d’Autonomia i la Llei d’ús i ensenyament del valencià”.
D’altra banda, Alexandra Usó ha destacat que “no hi havia una demanda social d’aquesta llei: ni la societat ni els centres educatius estàvem demanant res semblant”. No existia cap problema amb el valencià, però “treure el fantasma de la llengua sempre dona rèdit polític”, ha asseverat.
![](https://escolavalenciana.org/web/wp-content/uploads/2024/12/triavalencia_larepartidora24-1024x768.jpeg)
A la taula també han participat Vicent Mañes, membre de l’Associació de Direccions d’Escola Pública del País Valencià (ADEP-PV); Alícia Martí Climent, de la UEM-UV, i Rosa Oltra, de Famílies pel Valencià. Totes tres han coincidit en el fet que aquesta nova legislació és “una llei educativa sense contingut pedagògic fruit de la demagògia i el populisme”.
Per acabar, a l’acte s’ha presentat el web “Alarma activista: Tria Valencià”, desenvolupat per Escola Valenciana per a facilitar la comunitat educativa materials sobre la Llei Rovira i la pròxima consulta pública. L’accés és lliure a través de l’enllaç https://escolavalenciana.org/web/tria-valencia/
La Dana, un entrebanc més
La “complexitat” que tindran les famílies per a participar en l’elecció de la llengua base en aquells centres que han resultat afectats per la DANA del passat 29 d’octubre ha estat un altre dels assumptes tractats a la sessió. “És impensable que després de tot, la Conselleria d’Educació no haja abandonat aquesta idea de votació als centres educatius”, ha explicat Usó.
![](https://escolavalenciana.org/web/wp-content/uploads/2024/12/interior_sembra4_elnostretorn-1024x683.jpg)
Sembra
Paral·lelament a la presentació de la campanya Tria Valencià, Escola Valenciana ha publicat la nova edició de la revista “Sembra”, dedicada a explicar, amb persones i entitats expertes, els canvis normatius més significatius de l’actual govern valencià, entre els quals figura la nova llei educativa.
Amb il·lustracions de la dissenyadora gràfica Lina Vila, la publicació pretén crear reflexió i pensament crític arran de la gestió pública, en àmbits com l’ensenyament, la transparència, la memòria democràtica i els mitjans de comunicació públics, a fi de mobilitzar l’acció ciutadana.
“La corrupció, el creixement de la desigualtat i una despesa social insuficient figuren entre els factors que, de forma més clara, reforcen la desafecció política. Alhora, el fenomen de la desinformació, tot i no ser recent, obstaculitza la nostra capacitat per a prendre decisions informades i, per tant, amenaça llibertats i drets fonamentals, és per això que volem verificar les informacions i promoure, al remat, la nostra sobirania com a poble, perquè no limiten les nostres oportunitats i el nostre futur”, recull l’editorial.
L’estudi de Lina Vila, ubicat a València des de 1990, ha aportat al projecte senzillesa, claredat i potència visual, amb peces que resulten estèticament atractives i efectives per al missatge que Escola Valenciana ha volgut compartir.
Escola Valenciana publica la revista “Sembra” des de l’any 2018, amb el subtítol “Llengua, Cultura i País”, per tal de promoure el llegat lingüístic i cultural valencià. La versió digital pot consultar-se al web: https://escolavalenciana.org/web/sembra/