La Gira

La Gira d’Escola Valenciana
El disc de la Gira
La Gira 2024
Feslloc 2024
Partitures

Festival Itinerant de Música en Valencià

Contacte: gira@fev.org

Voro Golfe, coordinador: 659 86 48 51

Lorena Escandell Carbonell, treballadora: 659 051 088

QUÈ ES LA GIRA?

És el projecte musical que Escola Valenciana Federació d’Associacions per la Llengua va crear l’any 2006 amb l’objectiu de promoure, arreu del nostre territori, el treball de les músiques i els músics (solistes i grups) que empren el valencià en les seues creacions musicals. Alhora, l’entitat cívica pretenia impulsar la creació d’un circuit musical estable amb infraestructures de qualitat.

La Gira s’emmarca en el context de les Trobades d’escoles en valencià, les quals se celebren cada any en arribar la primavera. El projecte va adreçat, sobretot, al públic adolescent, jove i adult. De fet, amb la creació de La Gira, Escola Valenciana pretenia ampliar l’oferta lúdica i de promoció del valencià de les Trobades a l’àmbit juvenil: alumnat de secundària, cicles formatius, batxillerat i a l’estudiantat universitari.

Amb aquest propòsit, les coordinadores comarcals que formen Escola Valenciana organitzen els concerts de La Gira per a posar a l’abast de tothom una oferta musical variada arreu de les diferents comarques valencianes.

La Gira s’ha consolidat a base de treball i de perseverança i, a hores d’ara, és una de les referències obligatòries en l’agenda musical de les nostres comarques. El projecte musical d’Escola Valenciana ha contribuït, sens dubte, a visualitzar la bona salut de què frueix en l’actualitat l’escena musical valenciana, perquè no és fruit de la casualitat que la producció de discos i la programació de concerts al País Valencià haja anat en augment en els darrers anys.

La Gira s’ha consolidat a base de treball i de perseverança i, a hores d’ara, és una de les referències obligatòries en l’agenda musical de les nostres comarques. El projecte musical d’Escola Valenciana ha contribuït, sens dubte, a visualitzar la bona salut de què gaudeix actualment l’escena musical valenciana, perquè no és fruit de la casualitat que la producció de discos i la programació de concerts al País Valencià haja anat en augment en els darrers anys.

La Gira acumula xifres rècord en el panorama musical valencià: 17 edicions, al voltant de 290 concerts, més de 230.000 persones assistents…

DISC DE LA MÚSICA EN VALENCIÀ (EL DISC DE LA GIRA)

Fins ara, Escola Valenciana ha publicat 17 discos que són una mostra representativa del que es cou en l’escena musical valenciana.

Aquest material compta amb la col·laboració del COM (Col·lectiu Ovidi Montllor).

El Volum XVIII (el recopilatori de 2023) està en fase de producció i el posarem al vostre abast pròximament, abans que acabe el 1r trimestre de 2024, sin res no ho impedeix.

Mentrestant, podeu escoltar els dèsset discos de la Música en Valencià publicats per Escola Valenciana, tot clicant l’enllaç següent:

– LA GIRA D’ESCOLA VALENCIANA 2024

Els concerts de La Gira s’emmarquen dins de la programació que les diferents coordinadores que formen part d’Escola Valenciana organitzen amb motiu de les Trobades d’escoles en valencià.

A mesura que es concreten els concerts de la Gira 2024, anirem anunciant-los per les xarxes socials d’Escola Valenciana.

El Feslloc és un festival de música que se celebra a Benlloc (la Plana Alta) des de l’any 2007, de manera ininterrompuda. L’esdeveniment està organitzat per l’Associació Cultural Feslloc i compta amb el suport imprescindible de l’Ajuntament de Benlloc i d’Escola Valenciana.

L’objectiu principal del Feslloc és la promoció de les propostes musicals fetes per solistes i grups que empren el valencià en les seues composicions musicals.

En 2024, el festival arribarà a la seua dihuitena edició, els dies 11, 12 i 13 de juliol.

El Feslloc no té finalitat lucrativa. S’hi autofinança de la venda d’entrades i dels ingressos obtinguts per altres conceptes (tiquets de beguda i de menjar, sobretot). A més, en el període 2016-2023, el festival va rebre subvencions, en règim de concurrència competitiva, de diferents administracions públiques, en concepte de promoció del valencià i de foment turístic del municipi.

El Feslloc ha demostrat ser un festival resilient, acostumat a superar obstacles de tota classe. En els seus inicis va haver de fer front a la marginació que rebia per part de les administracions provincial i autonòmica. Aquesta adversitat es va superar gràcies al treball perseverant d’Escola Valenciana i l’Ajuntament de Benlloc, la fidelitat del públic i la complicitat de les músiques i els músics de l’escena musical valenciana.

En 2020 i 2021 el Feslloc va demostrar ser un festival “a prova de pandèmia”. Malgrat l’impacte i les limitacions que imposava la Covid 19, el Feslloc va continuar celebrant-se eixos dos anys, tot i que en un format diferent de l’habitual. L’organització va mostrar així el suport que una entitat sense finalitat lucrativa (l’Associació Cultural Feslloc) donava, en moments tan crítics i incerts, al sector de la música en valencià: músics i músiques, personal tècnic, productores…

L’edició 18a edició del Feslloc comptarà amb una vintena de concerts de diferents estils musicals, amb una destacada presència femenina, com ve sent habitual en els darrers anys. A més disposarà de zona d’acampada gratuïta i programarà diferents activitats complementàries: xarrades, esport, projecció de documentals…

L’Associació Feslloc (de la qual formen part Escola Valenciana i l’Ajuntament de Benlloc) treballa amb l’objectiu de tornar a programar un esdeveniment que siga alguna cosa més que un festival musical: un punt de trobada de joves (i no tan joves) que arriben, sobretot, d’arreu de les comarques valencianes per conviure i compartir emocions i vivències des del respecte, el civisme i l’estima a les nostres músiques, a la nostra llengua i al nostre territori.

Lloc: Benlloc (la Plana Alta)

Facebook: https://www.facebook.com/feslloc/

Pàgina web: www.feslloc.com

Twitter: https://twitter.com/Feslloc

Instagram: https://www.instagram.com/feslloc/

Facebook: https://www.facebook.com/feslloc/

Youtube: https://www.youtube.com/@feslloc3598/videos

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@feslloc

Escola Valenciana va crear fa uns anys una Ruta Didàctica adreçada, sobretot, al professorat, amb una selecció de 10 cançons (seleccionades d’entre les 225 que inclouen els 10 primers discos de La Gira) representatives dels diferents estils de la música popular: des del rock dur, el pop o la cançó d’autor, fins al jazz, el reggae, l’ska, la dansà valenciana o la música electrònica.

Tots els temes seleccionats tenen un segell identificatiu de la música del nostre poble, ja siga per la manera de cantar (que en alguns casos recorda el cant d’estil), ja siga per l’ús de danses tradicionals o per la inclusió d’un instrument tradicional autòcton, com és la dolçaina, o d’una línia de metalls, com ara la trompeta o el trombó, que ens resulten tan familiars per la nostra tradició de música bandística.

La “Ruta Didàctica” està pensada per poder ajudar els docents a utlitzar la cançó popular en valencià com a recurs didàctic per treballar les competències clau, atendre els diferents tipus d’intel·ligències i treballar per projectes i per equips, i potenciar així, l’autonomia, la responsabilitat i l’emprenedoria. 

1. La Flama. Obrint Pas.

3. El signe dels temps. Senior i el cor brutal 

4. Haiti Eva Denia

5. Inventari. Pau Alabajos 

6. La fuga de Cameta – Gent del Desert 

7. Crida – Aspencat 

8. Alegries de Miliet – Mox 

9. Fil de vint – Miquel Gil 

Amb el suport de: