La Gira

La Gira d’Escola Valenciana
El disc de la Gira
La Gira 2022
Feslloc 2022
Partitures

Festival Itinerant de Música en Valencià

Contacte: gira@fev.org

Voro Golfe: 659 86 48 51

Carlos Cabello: 660 43 44 88

QUÈ ES LA GIRA?

És el projecte musical que Escola Valenciana Federació d’Associacions per la Llengua va crear l’any 2006 amb l’objectiu de promoure, arreu del nostre territori, el treball dels músics i cantants que empren el valencià en les seues creacions musicals. Alhora, l’entitat cívica pretenia impulsar la creació d’un circuit musical estable amb infraestructures de qualitat.

La Gira s’emmarca en el context de les Trobades d’escoles en valencià, les quals se celebren cada any en arribar la primavera. El projecte va adreçat, sobretot, al públic adolescent, jove i adult. De fet, amb la creació de La Gira, Escola Valenciana pretenia ampliar l’oferta lúdica i de promoció del valencià de les Trobades a l’àmbit juvenil: alumnat de secundària, cicles formatius, batxillerat i a l’estudiantat universitari.

Amb aquest propòsit, les coordinadores comarcals que formen Escola Valenciana organitzen els concerts de la Gira per a posar a l’abast de tothom una oferta musical variada arreu de les diferents comarques valencianes.

La Gira s’ha consolidat a base de treball i de perseverança i, a hores d’ara, funciona d’aparador de la música en valencià. A més, serveix per visualitzar la bona salut de què gaudeix actualmente aquest sector, perquè no és fruit de la casualitat que la producció de discos i la programació de concerts al País Valencià haja anat en augment en els darrers anys.

La Gira acumula xifres rècord en el panorama musical valencià: més de 200.000 assistents en els vora 240 concerts celebrats en el conjunt de les edicions del projecte musical.

DISC DE LA MÚSICA EN VALENCIÀ (EL DISC DE LA GIRA)

Fins ara, Escola Valenciana ha publicat 16 discos que són una mostra representativa del que es cou en l’escena musical valenciana.

Aquest material compta amb la col·laboració de les cinc universitats públiques valencianes i del COM. En els últims anys, també s’ha comptat amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana. 

Podeu escoltar i descarregar-vos els 16 àlbums editats fins ara al següent enllaç: https://escolavalenciana.bandcamp.com o també a Youtube i a Spotify.

– LA GIRA D’ESCOLA VALENCIANA 2022

Els concerts de La Gira s’emmarquen dins de la programació que les diferents coordinadores que formen part d’Escola Valenciana organitzen amb motiu de les Trobades d’escoles en valencià.

Després de dos anys (2020 i 2021) en què la pandèmia de la Covid-19 va entrebancar la realització de concerts i el creixement del projecte, en 2022 La Gira d’Escola Valenciana ressorgeix amb força en algunes localitats del territori valencià.

Calendari de les Trobades d’escoles en valencià i dels concerts de La Gira:

LOCALITAT Comarca DATA LLOC HORA GRUPS Observacions
Quart de Poblet l’Horta Sud 15 de març Parc poliesportiu 11 h Tenda Trobada de secundària
Rafelbunyol l’Horta Nord 25 de març Complex esportiu Paco Camarasa 12 h Mireia Vives i Borja Penalba Boira Trobada secundària
Trobada secundària l’Alacantí 1 d’abril Parc lo Torrent 12.30 h Esther Trobada Secundària i Batxillerat
Mutxamel l’Alacantí 3 d’abril CEIP el Salvador 12.30 h La Factoria de Sons Infantil i Primària
Alfarb la Ribera 3 d’abril
3 d’abril les Valls del Vinalopó 3 d’abril Centre històric del Pinòs 12.30 Dani Miquel i els ma, me, mi, mo músics
Benigànim la Vall d’Albaida 9 d’abril
Campanar (València) València 10 d’abril
Almassora la Plana Alta 30 d’abril Plaça Pere Cornell 13h Canta Canalla
la Plana Alta la Plana Alta 30 d’abril Plaça Pere Cornell20 h Cactus/ Bandits
l’Alt Palància6 de maig
Cant d’en Berenguerel Camp de Morvedre7 de maig
Quart de Pobletl’Horta Sud7 de maig
Almenarala Plana Baixa7 de maigMolí de l’ArròsJonatan Penalba i Associació Musical Santa Cecília d’Almenara
Almenara la Plana Baixa 8 de maig Molí de l’ArròsDani Miquel i els ma, me, mi, mo músics
Almenarala Plana Baixa 8 de maig Molí de l’Arròs
La Llosa de Ranes La Costera 14 de maig Ramonets
Casinos el Camp de Túria 14 de maig Plaça Major 20.00 h Ramonets
Parcent la Marina Alta 21 de maig
Miramar la Safor-Valldigna 21 de maig
Agres l’Alcoià i el Comtat 21 de maig
Cinctorres els ports 21 de maig Exterior Ermita 17 h Samarucs
Callosa d’en Sarria la Marina Baixa 28 de maig
Crevillent el Baix Vinalopó i el Baix Segura Auditori municipal de Crevillent Ramonets

Festival organitzat per l’Ajuntament de Benlloc, Escola Valenciana i l’Associació Feslloc. El festival va ser creat l’any 2007 i en 2023 arribarà a la setzena edició. Any rere any, el Feslloc és l’esdeveniment musical que tanca La Gira d’Escola Valenciana.

El Feslloc és un festival de música que va nàixer l’any 2007 a la localitat de Benlloc (la Plana Alta) i que està organitzat per l’Associació Feslloc, de la qual formen part l’Ajuntament de Benlloc i l’entitat cívica Escola Valenciana. 

L’objectiu principal del Feslloc és la promoció de les propostes musicals fetes per solistes i grups que empren el valencià en les seues composicions musicals.

El Feslloc no té finalitat lucrativa. S’hi autofinança de la venda  d’entrades i dels ingressos obtinguts per altres conceptes: tiquets de beguda i de menjar, sobretot. A més, en les últimes edicions, el festival ha rebut algunes subvencions de diferents administracions publiques en concepte de promoció del valencià i de foment turístic del municipi.

En circumstàncies normals, el Feslloc programa tres interessants i intenses jornades d’actuacions musicals en directe en diferents espais habilitats per l’Ajuntament: l’auditori, el camp de futbol, la pineda… 

Amb eixe horitzó treballa la comissió organitzadora del Feslloc 2022: fer un festival de 3 dies, en concret els dies 7, 8 i 9 de  juliol.

Després de tretze edicions en què la música va ser la gran protagonista, l’edició de 2020 (la número 14) va veure’s afectada – com tantes altres facetes de la vida quotidiana – per la pandèmia de la Covid-19. Tanmateix, l’Associació Feslloc no va suspendre el festival, tot i que aquesta edició atípica “a prova de pandèmia” va comptar amb menys propostes musicals de l’habitual, no va tindre zona d’acampada, va prescindir de la cercavila multitudinària que inaugura el festival, no va programar activitats d’oci complementàries…

L’organització va voler mostrar en tot moment el suport que una entitat sense finalitat lucrativa (l’Associació Feslloc) donava, en moments tan crítics i complexos, al sector de la música en valencià: músics i músiques, personal tècnic, productores… 

L’edició 15a edició del Feslloc (9 i 10 de juliol de 2021) tampoc va ser una edició com les d’abans de la pandèmia. De nou va haver de restringir-se’n l’aforament i el nombre de concerts programats. Tampoc s’hi va poder habilitar la zona d’acampada. Tot i això, el festival va comptar amb deu propostes musicals d’un altíssim nivell musical.

Feslloc 2022:

L’Associació Feslloc (de la qual formen part l’Ajuntament de Benlloc i Escola Valenciana) treballa amb l’objectiu de tornar a programar un esdeveniment que siga alguna cosa més que un festival musical: un punt de trobada de joves (i no tan joves) que arriben, sobretot, d’arreu de les comarques valencianes per conviure i compartir emocions i vivències des del respecte, el civisme i l’estima a les nostres músiques, a la nostra llengua i al nostre territori.

Lloc: Benlloc (la Plana Alta)

Facebook: https://www.facebook.com/feslloc/

Pàgina web: www.feslloc.com

Escola Valenciana ha creat aquesta Ruta Didàcitca per a docents, amb una selecció de 10 cançons (incloses en les 225 que ofereixen els 10 discs de La Gira) representatives dels diferents estils de la música popular: des del rock dur, el pop o la cançó d’autor, fins al jazz, el reggae, l’ska, la dansà valenciana o la música electrònica. I tots ells amb un segell identificatiu de la música del nostre poble, ja siga per la manera de cantar (que en alguns casos recorda el cant d’estil), ja siga per l’ús de danses tradicionals o per la inclusió d’un instrument tradicional autòcton, com és la dolçaina, o d’una línia de metalls, com ara la trompeta o el trombó, que ens resulten tan familiars per la nostra tradició de música bandística.

La “Ruta Didàctica” està pensada per poder ajudar els docents a utlitzar la cançó popular en valencià com a recurs didàctic per treballar les competències clau, atendre els diferents tipus d’intel·ligències i treballar per projectes i per equips, i potenciar així, l’autonomia, la responsabilitat i l’emprenedoria. 

1. La Flama. Obrint Pas.

3. El signe dels temps. Senior i el cor brutal 

4. Haiti Eva Denia

5. Inventari. Pau Alabajos 

6. La fuga de Cameta – Gent del Desert 

7. Crida – Aspencat 

8. Alegries de Miliet – Mox 

9. Fil de vint – Miquel Gil 

Amb el suport de: