La Gira

La Gira d’Escola Valenciana
El disc de la Gira
La Gira 2023
Feslloc 2023
Partitures

Festival Itinerant de Música en Valencià

Contacte: gira@fev.org

Voro Golfe: 659 86 48 51

Carlos Cabello: 660 43 44 88

QUÈ ES LA GIRA?

És el projecte musical que Escola Valenciana Federació d’Associacions per la Llengua va crear l’any 2006 amb l’objectiu de promoure, arreu del nostre territori, el treball de les músiques i els músics (solistes i grups) que empren el valencià en les seues creacions musicals. Alhora, l’entitat cívica pretenia impulsar la creació d’un circuit musical estable amb infraestructures de qualitat. 

La Gira s’emmarca en el context de les Trobades d’escoles en valencià, les quals se celebren cada any en arribar la primavera. El projecte va adreçat, sobretot, al públic adolescent, jove i adult. De fet, amb la creació de La Gira, Escola Valenciana pretenia ampliar l’oferta lúdica i de promoció del valencià de les Trobades a l’àmbit juvenil: alumnat de secundària, cicles formatius, batxillerat i universitari. 

Amb aquest propòsit, les coordinadores comarcals que formen Escola Valenciana organitzen els concerts de La Gira per a posar a l’abast de tothom una oferta musical variada arreu de les diferents comarques valencianes.

La Gira s’ha consolidat a base de treball i de perseverança i, a hores d’ara, és una de les referències obligatòries en l’agenda musical de les nostres comarques. El projecte musical d’Escola Valenciana ha contribuït, sens dubte, a visualitzar la bona salut de què gaudeix actualment l’escena musical valenciana, perquè no és fruit de la casualitat que la producció de discos i la programació de concerts al País Valencià haja anat en augment en els darrers anys.

La Gira acumula xifres rècord en el panorama musical valencià: 16 edicions, al voltant de 275 concerts, més de 225.000 persones assistents…

DISC DE LA MÚSICA EN VALENCIÀ (EL DISC DE LA GIRA)

Fins ara, Escola Valenciana ha publicat 16 discos que són una mostra representativa del que es cou en l’escena musical valenciana.

Aquest material compta amb la col·laboració de les cinc universitats públiques valencianes i del COM. En els tres últims anys, també s’ha comptat amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana.

El Volum XVII (el compilatori de 2022) està en fase de producció i el posarem al vostre abast pròximament, abans que acabe el 1r trimestre de 2023, si res no ho impedeix.

Mentrestant, podeu trobar i escoltar els setze discos de la Música en Valencià publicats per Escola Valenciana, tot clicant l’enllaç següent: https://escolavalenciana.bandcamp.com o també a Youtube i a Spotify.

– LA GIRA D’ESCOLA VALENCIANA 2022

Els concerts de La Gira s’emmarquen dins de la programació que les diferents coordinadores que formen part d’Escola Valenciana organitzen amb motiu de les Trobades d’escoles en valencià.

Els concerts de La Gira s’emmarquen dins de la programació que les diferents coordinadores que formen part d’Escola Valenciana organitzen amb motiu de les Trobades d’escoles en valencià.
Ja es coneix el calendari de les diferents trobades. En les properes setmanes anirem anunciant els concerts de la Gira 2023.

El Feslloc és un festival de música que va nàixer l’any 2007 a la localitat de Benlloc (la Plana Alta) i que està organitzat per l’Associació Feslloc, de la qual formen part l’Ajuntament de Benlloc i l’entitat cívica Escola Valenciana. 

Any rere any, el Feslloc és l’esdeveniment musical que tanca La Gira d’Escola Valenciana. En 2023, el festival arribarà a la seua dissetena edició i es farà els dies 6, 7 i 8 de juliol.

L’objectiu principal del Feslloc és la promoció de les propostes musicals fetes per solistes i grups que empren el valencià en les seues composicions musicals.

El Feslloc no té finalitat lucrativa. S’hi autofinança de la venda  d’entrades i dels ingressos obtinguts per altres conceptes (tiquets de beguda i de menjar, sobretot). A més, en les últimes edicions, el festival ha rebut algunes subvencions de diferents administracions publiques en concepte de promoció del valencià i de foment turístic del municipi.

El Feslloc ha demostrat ser un festival resilient, acostumat a superar obstacles de tot tipus. En els seus inicis va haver de fer front a la marginació que rebia per part de les administracions provincial i autonòmica. Aquesta adversitat es va superar gràcies al treball perseverant d’Escola Valenciana i l’Ajuntament de Benlloc, la fidelitat del públic i la complicitat de les músiques i els músics de l’escena musical valenciana. 

En 2020 i 2021 el Feslloc va demostrar ser un festival “a prova de pandèmia”. Malgrat l’impacte i les limitacions que imposava la Covid 19, el Feslloc va continuar celebrant-se eixos dos anys, tot i que en un format diferent a l’habitual. L’organització va mostrar així el suport que una entitat sense finalitat lucrativa (l’Associació Feslloc) donava, en moments tan crítics i incerts, al sector de la música en valencià: músics i músiques, personal tècnic, productores… 

L’edició 17a edició del Feslloc (6, 7 i 8 de juliol de 2023) comptarà, si res no es capgira, amb el format habitual: 2 escenaris, zona d’acampada, activitats lúdiques, divulgatives i formatives (xarrades, presentacions de llibres, activitats esportives, projecció de documentals…). Pels escenaris feslloquers passaran vora 25 artistes de diferents estils musicals, amb una destacada presència femenina, com ve sent habitual en els darrers anys. 

L’Associació Feslloc (de la qual formen part Escola Valenciana i l’Ajuntament de Benlloc) treballa amb l’objectiu de tornar a programar un esdeveniment que siga alguna cosa més que un festival musical: un punt de trobada de joves (i no tan joves) que arriben, sobretot, d’arreu de les comarques valencianes per conviure i compartir emocions i vivències des del respecte, el civisme i l’estima a les nostres músiques, a la nostra llengua i al nostre territori.

Lloc: Benlloc (la Plana Alta)

Facebook: https://www.facebook.com/feslloc/

Pàgina web: www.feslloc.com

Twitter: https://twitter.com/Feslloc

Instagram: https://www.instagram.com/feslloc/

Facebook: https://www.facebook.com/feslloc/

Youtube: https://www.youtube.com/@feslloc3598/videos

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@feslloc

Escola Valenciana ha creat aquesta Ruta Didàcitca per a docents, amb una selecció de 10 cançons (incloses en les 225 que ofereixen els 10 discs de La Gira) representatives dels diferents estils de la música popular: des del rock dur, el pop o la cançó d’autor, fins al jazz, el reggae, l’ska, la dansà valenciana o la música electrònica. I tots ells amb un segell identificatiu de la música del nostre poble, ja siga per la manera de cantar (que en alguns casos recorda el cant d’estil), ja siga per l’ús de danses tradicionals o per la inclusió d’un instrument tradicional autòcton, com és la dolçaina, o d’una línia de metalls, com ara la trompeta o el trombó, que ens resulten tan familiars per la nostra tradició de música bandística.

La “Ruta Didàctica” està pensada per poder ajudar els docents a utlitzar la cançó popular en valencià com a recurs didàctic per treballar les competències clau, atendre els diferents tipus d’intel·ligències i treballar per projectes i per equips, i potenciar així, l’autonomia, la responsabilitat i l’emprenedoria. 

1. La Flama. Obrint Pas.

3. El signe dels temps. Senior i el cor brutal 

4. Haiti Eva Denia

5. Inventari. Pau Alabajos 

6. La fuga de Cameta – Gent del Desert 

7. Crida – Aspencat 

8. Alegries de Miliet – Mox 

9. Fil de vint – Miquel Gil 

Amb el suport de: