Trobades 2022

L’escola que ens fa lliures

Tornen les llums i els colors, les activitats i els tallers, la música i la dansa, la celebració. Les mascaretes -que encara portem- no poden amagar el somriure de les nostres cares, no amaguen la felicitat exultant perquè les nostres comarques, places i carrers siguen de nou testimonis de la festa per la llengua que són les Trobades.

Aquest 2022 i amb el lema “L’Escola que ens fa lliures”, reivindiquem la llibertat d’una escola diversa, feminista i coeducadora, arrelada, crítica, laica, intercultural, pacifista, democràtica, compromesa, sostenible, universalista i solidària. En definitiva, una escola lliure.

Deia l’escriptor i assagista Joan Fuster que “si tens un fill, ensenya’l a ser lliure. Encara que siga a costa teua. En realitat, haurà de ser a costa teua”. I enguany, en el centenari del naixement de Fuster, continuarem treballant perquè s’eduque en llibertat a totes i tots els xiquets i xiquetes del nostre país.

Serem un clam de llibertat. Un concepte nostre, per dret de justa conquesta a mil trobades, manifestacions, marxes cíviques, concentracions i acampades, però també per centenars de milers d’hores de docència lliure. Ja que llibertat és poder parlar, aprendre i treballar en valencià. Perquè llibertat és compartir, consultar, estimar… I viure. En valencià.

Perquè eduquem en llibertat, el valencià ha de ser un dels pilars fonamentals del nostre sistema educatiu. Per això insistim que tots els centres educatius han d’estar en condicions d’oferir una càrrega lectiva superior o igual al 50% en valencià: com més àrees es vehiculen en valencià, millors seran els resultats. A més, és imprescindible apostar pels programes lingüístics òptims, així els programes experimentals han d’estar subjectes a garantir l’adquisició del valencià i a promoure la immersió lingüística que és la millor llavor per avançar en el plurilingüisme, tant als centres d’infantil i primària, com també a secundària.

Enguany més que mai, cal que parlem de llibertat. Aquesta paraula, que tants somnis i anhels ha despertat, que tantes batalles i sacrificis ha provocat, que tantes cançons i poemes ha inspirat… I és que l’escola és des d’on naix. De la mà de mestres com Empar Navarro, Carme Miquel o Empar Granell. És a l’escola pública, de qualitat i en valencià des d’on forgem les llibertats del futur del poble valencià. Només des del coneixement de la nostra història, cultura, societat, economia farem un país més culte i lliure.

És per tot això que a les Trobades 2022 reivindicarem el nostre model d’escola, “l’escola que ens fa lliures”. Perquè l’escola que ens fa lliures és la de Joan Fuster i la de les i els mestres que dia a dia ens fan, i ens han fet, persones lliures, amb consciència i capacitat crítica. Una escola universalista i crítica que ha de tindre el valencià com a llengua vehicular, que és l’única forma d’aconseguir un alumnat competent en valencià.

Des d’Escola Valenciana mai no renunciarem a continuar treballant perquè el valencià tinga un demà, però també un avui. Tornen els dies d’omplir el país de cercaviles, cançons i balls. I tornen totes les idees que hem sembrat durant tants anys… Aquest 2022, vos esperem a les Trobades, a les vostres escoles valencianes. Les escoles que ens fan lliures.


Uneix-te i fes possible les Trobades 2022:


Les trobades

30/04/22

La Plana Alta

Almassora

07/05/22

L'Horta Sud

Quart de Poblet

08/05/22

La Plana Baixa

Almenara

14/05/22

La Costera

La Llosa de Ranes

14/05/22

El Camp de Túria

Casinos

21/05/22

La Marina Alta

Parcent

21/05/22

La Safor-Valldigna

Miramar

21/05/22

L'Alcoià i el Comtat

Agres, Alfafara i Gaianes

21/05/22

Els Ports

Cinctorres, Castellforti Portell

28/05/22

La Marina Baixa

Callosa d’en Sarrià

06/05/22

L'Alt Palància

L’Alt Palància

Amb el suport de: