Natxo Badenes: «‘Voluntariat’ i ‘Valencià’, són dos paraules que estan en l’ADN d’Escola Valenciana»
-
Més d’un centenar de persones assisteixen a la presentació de la nova campanya del Voluntariat pel Valencià d’Escola Valenciana, anomenada ‘Els carrers s’omplin de Voluntariat’.
-
El Voluntariat pel Valencià és el projecte d’Escola Valenciana que promou la creació de nous parlants de valencià.
-
Gràcies al Voluntariat pel Valencià més de 23.900 persones han compartit experiències i han guanyat fluïdesa a l’hora de parlar valencià.
-
La comunicadora d’À Punt, Irene Rodrigo, va presentar el llibre “10 de dones” del Voluntariat pel Valencià, acompanyada d’algunes de les escriptores que hi han participat.
Ahir, la Sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural la Beneficència de València va ser el marc que Escola Valenciana va triar per donar a conèixer la nova imatge de la catorzena edició del Voluntariat pel Valencià, que porta per títol ‘Els carrers s’omplin de Voluntariat’. Vora un centenar de persones van participar en aquesta vetllada, que va comptar amb la participació de l’escriptora i presentadora del programa Una habitació pròpia d’À Punt, Irene Rodrigo, així com algunes de les escriptores que han sumat la seua prosa al llibre “10 de dones”, editat per Escola Valenciana.
La nova imatge del Voluntariat pel Valencià és un compendi de fotografies de persones voluntàries i aprenentes que han participat en el programa en aquests 13 anys. «Volíem fer valdre el compromís assolit per totes les persones que han fet possible la continuïtat del Voluntariat pel Valencià arreu del nostre país. I hem trobat que la millor manera d’impulsar aquesta nova campanya és a través de les imatges de les parelles lingüístiques», va exposar el coordinador del Voluntariat pel Valencià, Vicent Font.
D’aquesta manera, segons Vicent Font: «Dotem d’identitat i humanitzem aquest projecte social d’Escola Valenciana, que es basa en l’altruisme de persones que dediquen part del seu temps a conversar de forma espontània i amigable, una hora a la setmana, durant 10 setmanes. A més, enguany, estrenem quadern de suport, ple de propostes atractives per a totes les trobades de les parelles. Agraïm la implicació de Pura Santacreu i Dolors Pedrós, d’Edicions 96, per fer possible aquest material».
La ciutadania podrà veure aquesta campanya en forma de suports publicitaris –mupis– als carrers i les places de les ciutats. L’objectiu d’aquesta iniciativa és «promoure la creació de nous parlants de valencià de forma lúdica, en un ambient de distensió, i construir una convivència harmònica entre llengües des del respecte i la diversitat cultural», en paraules del president d’Escola Valenciana, Natxo Badenes, que ha afegit: «‘Voluntariat’ i ‘Valencià’, són dos paraules que estan en l’ADN d’Escola Valenciana».
Natxo Badenes i Vicent Font han agraït el treball del que fou fins fa pocs mesos president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, i a la tècnica Dariana Groza, que han estat els impulsors del projecte des de l’inici.
El llibre violeta d’Escola Valenciana
“10 de dones” és el nou llibre que ha editat Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua i el Voluntariat pel Valencià a fi de proporcionar un material atractiu, que anime els tàndems lingüístics i la ciutadania a llegir en valencià. Tal com recull l’escriptora Carme Miquel en el pròleg: «Conéixer i usar el nostre valencià és també la nostra manera de contribuir al ric patrimoni lingüístic del món».
La publicació violeta “10 de dones” és un compendi de mirades literàries de deu escriptores d’arreu del País Valencià. Isabel-Clara Simó, Mariló Sanz Mora, Gràcia Jiménez, Empar de Lanuza, Rosa Roig, Violeta Tena, Amàlia Roig, Lliris Picó, Carmen Agulló i Mercè Viana han impregnat d’emocions les pàgines del Voluntariat pel Valencià.
Durant l’acte de presentació del Voluntariat pel Valencià, la comunicadora i difusora literària, Irene Rodrigo, va presentar el llibre “10 de dones”, acompanyada de Mariló Sanz, Mercè Viana, Gràcia Jiménez, Rosa Roig, Carmen Agulló i Empar Lanuza. Rodrigo va compartir amb l’auditori el significat d’estimar la literatura i la llengua amb què s’escriu.
Fem camí
Des del seu naixement, en 2005, i durant els tretze anys d’activitat, el Voluntariat pel Valencià ha comptat amb la participació de més de 23.900 persones, entre aprenents, aprenentes, voluntaris i voluntàries lingüístiques, i un bon grapat d’aquestes darrers han repetit l’experiència. També, prop de 80 ajuntaments han desenvolupat aquest projecte social a les poblacions respectives. En aquest sentit, la Federació d’Associacions per la Llengua que formen Escola Valenciana han comprovat que s’ha produït un increment substancial de participants i de sol·licituds per part de les administracions locals, la qual cosa subratlla el reconeixement de la gent de la tasca social que es fa des del Voluntariat pel Valencià i convida a intensificar-la encara més.
En l’actualitat, l’administració valenciana ha obert les portes al valencià, i ha parat atenció a les peticions de persones i de col·lectius, de dins i de fora de les institucions, que desitgen posseir una major desimboltura quan parlen valencià. En l’àmbit social, una estimable quantitat de persones nouvingudes i de persones que parlen habitualment en castellà participen en aquestes converses com a aprenentes i aprenents, perquè s’han adonat que el valencià és un pont que els durà a millorar els vincles de convivència amb gent del seu entorn pròxim i també és una eina més per qualificar-se millor en el món laboral.
D’altra banda, des del projecte social Voluntariat pel Valencià s’organitzen activitats complementàries com el club lector, on els participants lligen un llibre en valencià i el comenten amb el seu autor, porten a terme passejades culturals, amb guies que fan explicacions en valencià o formen part de grups de conversa, on un voluntari o voluntària queda amb alguns aprenents o aprenentes per xarrar en grup, entre altres activitats que sorgeixen al llarg de tot l’any. A més, la participació en aquest programa preveu descomptes en cinema i teatre en valencià.
El Voluntariat pel Valencià compta amb el suport de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i d’altres institucions públiques i privades amb les quals col·labora puntualment en la gestió i organització del projecte.