Lliga Debat de Secundària i Batxillerat 2024

Què és la Lliga de Debat?

Una competició en la qual diversos equips d’estudiants de 4t d’ESO i Batxillerat de diferents centres docents debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat.
L’activitat té com objectiu crear un espai de formació on l’alumant aprenga a parlar en públic, a fer equip i a saber defensar un tema tant a favor com en contra, utilitzant el català com a llengua vehicular.

Quins objectius té?

Fomentar l’ús de la paraula entre l’alumnat, sota el format d’un enfrontament dialèctic entre diversos equips, en el qual s’ha de defensar una posició a favor o en contra sobre un tema d’actualitat, i on es valoren capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa en la intervenció i la correcció tant semàntica com formal. L’objectiu a mig termini és consolidar una lliga amb la participació d’equips del conjunt de territoris.

Qui pot participar?

La participació en la competició està oberta a l’alumnat de 4t d’ESO i batxillerat dels centres. Cada equip participant ha d’estar format per un mínim de 3 persones (2 oradors/es i 1 investigador/a) i un màxim de 5 persones (2 oradors/es i 3 investigadors/es).
Els equips han d’estar representats per un capità/na – tutor/a designat pel centre.

Cada centre ha d’estar inscrit com a participant a una universitat de la Xarxa Vives, que és on competirà contra els equips d’altres centres que s’hagen adscrit a la mateixa universitat de referència.

Com es desenvolupa la competició?

La Lliga consta d’una fase eliminatòria i d’una final. L’eliminatòria es disputa entre els equips dels centres inscrits a una mateixa universitat, que serà qui acollirà la competició. L’organització serà responsabilitat d’Escola Valenciana amb el suport de la Xarxa Vives d’Universitats.

L’equip guanyador de cadascuna de les eliminatòries locals passarà a la final absoluta, que se celebrarà coincidint en lloc i dates amb la final de Lliga de Debat Universitari de la XVU.

Com es desenvolupa la Lliga?

Els equips no coneixen quina posició han de defensar, a favor o en contra, fins a uns minuts abans de començar cada enfrontament. Un equip de jutges decideix quina argumentació s’ha realitzat amb el màxim rigor i de la forma més convincent possible.

Llocs on es desenvolupa la Lliga Debat

Escola Valenciana, la Universitat d’Alacant, la Universitat Miguel Hernández d’Elx, la Universitat Jaume I de Castelló, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València informaran als equips inscrits els lloc on es desenvoluparà la fase local.

Premi

Els equips participants rebran un certificat de participació en la competició.
L’alumnat finalista de les eliminatòries disputarà la final, que coincidirà en dates i lloc amb la Lliga de Debat Universitari de la Xarxa Vives. El desplaçament i l’allotjament anirà a càrrec de la universitat de referència de l’equip.

Inscripció

Els centres interessats a participar ho hauran de fer a través dels formularis que trobaran en la pàgina web de la Xarxa Vives d’Universitats:

www.vives.org

Més informació

Si voleu participar amb l’equip del vostre centre o necessiteu més informació, podeu adreçar-vos a les seus d’Escola Valenciana o bé al correu

lligadebat@escolavalenciana.org

Amb el suport de: