Parla'm en valencià

Voluntariat on line

Al municipi on viviu no està en marxa el Voluntariat pel Valencià però ¿voleu participar-hi?
¿Voleu formar part del Voluntariat pel Valencià però viviu a l’estranger?
¿És complicat que us assignen una parella lingüística allà on viviu?
¿Us agradaria fer el Voluntariat des de l’ordinador?
Apunteu-vos al Voluntariat on line i inscriviu-vos com a voluntaris o aprenents virtuals!

Per poder fer el programa on line sols necessiteu: un ordinador amb webcam, altaveus i connexió a internet. A través de la plataforma Skype us podeu connectar per a conversar amb la parella lingüística que us assignarem a l’hora que pacteu tots dos.’

Decàleg

Per intentar ajudar-vos en la programació de les trobades, us presentem el “Decàleg del Voluntariat pel Valencià”, pautes que us orientaran a l’hora de conversar amb la vostra parella.

* Intenteu en tot moment parlar en valencià. Per aprendre una llengua no hi ha res millor que escoltar-la i intentar parlar-la des d’un primer moment.

* Per conversar cal saber escoltar i cal saber reconéixer els errors i els encerts, els d’un mateix i els aliens.

* Però també recordeu que la finalitat d’aquesta iniciativa és aconseguir crear nous valencianoparlants. Els voluntaris no heu de ser molt exigents amb la vostra parella ni amb vosaltres mateixos. Com diu el refrany popular “A poc a poc el coix va a missa”.

* Orienteu les trobades a parlar sobre temes d’actualitat. Tracteu cada dia un tema diferent per tal d’utilitzar un vocabulari específic i variat.

* Recupereu dites i expressions populars de la llengua.

* Heu de tindre en compte les diferències territorials del valencià. Intenteu observar els parlars i conéixer els accents i mots diferents que tenim tots i que enriqueixen la nostra llengua.

* A partir d’ara intenteu adreçar-vos en valencià a tothom: al carrer, per telèfon, al treball… Inciteu els altres que no canvien de llengua per dirigir-se a vosaltres. La llengua s’aprén usant-la.

* Prova amb les lectures en valencià: diaris, revistes, llibres… així com amb el teatre, programes de ràdio, televisió… Exigeix el teu dret a expressar-te i ser atès en la nostra llengua.

* Decideix-te a escriure en valencià. Que la conversa també ajude a millorar el nivell d’escriptura.

* I, com no, aprofita la trobada per fer nous amics.

Preguntes freqüents

He de tindre algun coneixement previ de la llengua?
Com a mínim demanem que l’entengues, ja que el voluntariat està fet per què comences a parlar si no tens l’oportunitat de fer-ho quotidianament.
M’he d’examinar quan acabe el programa?
No, el Voluntariat pel Valencià és una experiència d’enriquiment personal, per tant no cal examinar-se.
He de pagar una quota?
No, com bé diu el nostre nom, es tracta d’un voluntariat.
Em prepararan mestres?
No necessàriament, els voluntaris són gent que saben parlar el valencià, i que altruistament volen ajudar a tot aquell que no té l’oportunitat de parlar-lo a millorar els seus coneixements orals o a llançar-se a utilitzar-lo.
Hi haurà classes teòriques?
El Voluntariat pel Valencià no és un curs, per tant no hi haurà classes teòriques. Com hem dit més amunt es tracta de crear situacions de parla, per tal de millorar l’oral.
Puc informar-vos sobre possibles millores?
Clar que si, qualsevol suggeriment serà benvingut, perquè el voluntariat el farem entre tots.

Amb la col·laboració de:

Telèfon: 96 340 70 60
voluntariatpelvalencia.org
info@voluntariatpelvalencia.org

El Voluntariat pel Valencià és el servei d’Escola Valenciana que vol crear nous parlants en valencià sense classes teòriques ni exàmens. A més, és un servei totalment gratuït. Es tracta de posar en contacte una persona valencianoparlant amb una altra que vol aprendre a parlar fluidament la nostra llengua. El resultat són les “parelles lingüístiques”, formades per un voluntari/a i un aprenent que queden una hora a la setmana, durant 10 setmanes, per conversar en valencià.
Les parelles lingüístiques es formen entre persones d’una mateixa població que queden per conversar en valencià davant d’un café, fent una passejada, anant de compres, visitant un museu, etc. Es tracta de parlar en situacions reals i quotidianes.
Tanmateix, el Voluntariat és molt més. Des de la seua creació l’any 2005 s’han format vora 3000 parelles lingüístiques. Molts voluntaris continuen repetint, és més, molts aprenents després passen a fer-se voluntaris.
A més, des del programa s’organitzen activitats complementàries com el Club Lector, on els participants llegeixen un llibre en valencià i el comenten amb el seu autor; les passejades culturals, amb guies que fan explicacions en la nostra llengua o els grups de conversa, on un voluntari queda amb diversos aprenents per xarrar en grup.Així com tallers de teatre o doblatge. A més oferim descomptes en programacions de cinema i teatre en valencià.
Per a obtindre informació més exhaustiva i donar-vos d’alta com a voluntaris o aprenents visiteu el web propi del Voluntariat pel Valencià, que teniu al començament d’aquesta fitxa.
Aquest programa compta amb el suport de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i de la Fundació Bancaixa.

Acollida lingüística amb Món Jove

La Cívica - Escola Valenciana de l'Alacantí i l'associació Món Jove han signat un conveni per desenvolupar el projecte d'acollida lingüística. L'acte de presentació es va celebrar el passat 10 de desembre. Objectius del projecte «Acollida lingüística». - Facilitar la...