Organigrama

LES COORDINADORES I ENTITATS

Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua, és la suma de 24 Coordinadores Comarcals i entitats culturals que treballen per la normalització de la llengua a tot el País Valencià. Les Coordinadores Comarcals són el resultat de les inquietuds de mestres, professorat, pedagogs i pedagogues que, des dels primers anys de democràcia, van apostar per una escola de qualitat i en valencià sota postulats de renovació pedagògica. És en aquest context on sorgiren les primeres Trobades d’Escoles en Valencià, les festes d’estima per la llengua.
El marc educatiu ha estat el puntal d’Escola Valenciana i les Coordinadores estan formades bàsicament per representants dels centres educatius d’ensenyament en valencià. Cada Coordinadora compta amb una presidència i totes tenen representació en la Federació d’Associacions per la Llengua, amb una participació activa en les Juntes i en les diferents comissions d’Escola Valenciana.
Així mateix, les Coordinadores han fet extensiva l’actuació comarcal en matèria de promoció i ús del valencià més enllà del món educatiu i promouen, en el seu marc, els diferents projectes d’Escola Valenciana. Al llarg dels anys altres entitats culturals i socials s’han adherit a Escola Valenciana, és el cas de l’Associació Tirant lo Blanc, Espai País Valencià, Amics de l’Alguer, la Fàbrica de la Llum i Reviscola.

LES SEUS D’ESCOLA VALENCIANA

Escola Valenciana existeix gràcies al treball voluntariós de centenars de persones que s’impliquen en els diferents projectes de l’entitat i compta també amb una plantilla de treballadores i treballadors a les comarques. Actualment, Escola Valenciana té tres seus centrals, a Castelló de la Plana s’ubica l’oficina de les comarques del nord, a València se centra la gestió directa de diversos projectes i el Migjorn compta amb una oficina a Alacant. Diverses comarques compten amb seu pròpia, com és el cas del Camp de Túria, l’Horta Sud, la Ribera i la Vall d’Albaida.

VICENT MORENO I BAIXAULI, PRESIDENT D’ESCOLA VALENCIANA

Nascut a Massanassa l’any 1957, té més de 30 anys d’experiència en el camp de l’ensenyament. És mestre i llicenciat en Geografia i Història. Vicent Moreno és un dels impulsor de l’escola en valencià, de qualitat i arrelada al país que es fa des de l’aula, des de la il·lusió dels ensenyants que sempre estan innovant en matèria educativa i que tenen molt clar que un dels puntals de la normalització de la llengua està al sistema educatiu.
Ha estat coautor del projecte d’Acord, un material d’ensenyament del valencià per a les persones nouvingudes. El propòsit d’aquest material és aconseguir que es puguen adaptar en un breu període de temps al sistema escolar valencià. Vicent Moreno fou assessor del Servei d’ensenyaments en valencià de la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana (1993-1996) i ha impartit cursos i seminaris de formació per al professorat sobre l’ús vehicular de les llengües: recursos per al primer cicle de primària.
El seu primer contacte amb Escola Valenciana parteix de les Trobades d’Escoles en Valencià que se celebraven de manera conjunta per part de diverses comarques (el Camp de Túria, el Camp de Morvedre, l’Horta Nord, València, l’Horta Sud) quan va participar en la Festa per la Llengua que es va celebrar a Manises l’any 1988.
L’any 1999 es va crear una Coordinadora pel Valencià pròpia de l’Horta Sud sota el nom de Guaix. Des d’aleshores Vicent Moreno ha presidit aquest col·lectiu que forma part d’Escola Valenciana i que actualment reuneix a la seua Trobada d’Escoles en valencià comarcal més de 20.000 persones.
El propi nom de Guaix resumeix en si mateix la forma de ser i actuar de Vicent Moreno. Una paraula que fa referència a la sembra de l’arròs, a posar juntes unes quantes plantetes d’arròs (el guaix) per assegurar la collita. Segons explica el nou president de l’entitat: “nosaltres volem expressar amb el Guaix, que una persona sola, de vegades no pot, però quan s’ajunten unes quantes, tenim més força per emprendre projectes vinculats a la normalització de la nostra llengua”.
PRESIDENTS D’ESCOLA VALENCIANA:
1990: Josep Chaqués
De 1990 a 1994: Carme Miquel
De 1994 a 2002: Vicent Romans
De 2002 a 2010: Diego Gómez
De 2010 a 2018: Vicent Moreno i Baixauli
De 2018 a l’actualitat: Natxo Badenes Franch

Amb el suport de: