TERRA DE RETROBAMENT: CULTURA, LLENGUA, GERMANOR
Commemorar el repoblament de la Marina Alta per part de mallorquins durant la reconquesta, i potenciar els llaços culturals comuns entre els dos territotis. Aquest és l’objectiu de Terra de Retrobament, inciciativa que un any més ha dut milers de mallorquins a la nostra comarca. Un any més, Xaló ha estat centre d’atenció dins els actes, esdevenint un cop més seu de la signatura de la Carta de Pego (document d’adhesió d’ajuntaments a la proposta), de la dinada popular de dissate i del concert de retrobament AixaRockXaló.
Si l’any passat van ser 70 els habitants de Xaló que es van desplaçar a les illes (Santa Margalida) dins la campanya de Terra de Retrobament, enguany prop de 500 mallorquins, 150 del poble agermanat Santa Margalida, han visistat Xaló en un cap de setmana replet d’activitats. En total i en diferents mesos més de 5000 malloquins visitants la comarca amb Terra de Retrobament.
Després de la benvinguda de divendres, dissabte va centrar gran part dels actes organitzats. A les 12h, l’Ajuntament de Xalóp va ser l’escenari de la signatura de la Carta de Pego, document on s’adhereixen els ajuntament que participen en els intercanvis de terra de Retrobament. Set ajuntaments (La Xara, Xàbia, Andratx, Estallencs, Marratxí, Ses Salines i Valldemossa) es van adherir als 48 que ja en formen part.
La paella gegant va ser el primer punt de contacte entre joves i grans de mallorca i la comarca. Els 150 mallorquins de Santa Margalida així com 400 més que es trobaven en pobles propers que també participen en Terra de Retrobament van dinar a la plaça del poble acompanyats de música i altres activitats. En total, més de 2000 persones van participar en el dinar, patrocinat per la comissió de festers Majorals de Xaló.
Tots seguit, els tallers, esports i altres activitats van ser el centre d’atenció. El taller de glosses conduit pel glossaire Mallorquí Mateu Llorenç, on hi van participar prop de 100 persones, va concloure amb la creació de versos que recullen aspectes culturals i humorístics. També van destacar les exposicions audiovisuals, les actuacions musicals tradicionals d’ambdós pobles i el partit de futbol sala masculí i femení.
Després del sopar popular amb aliments tradicionals de Xaló, va tenir lloc un gran correfoc organitzat pels dimonis de Hiachat de les illes que va enlluernar els carrers de Xaló en un riu de gent i foc que va durar més d’una hora.
El correfoc va donar lloc a la II edició de l’AIXAROCKXALÓ. Es Reboster (Santa Margalida), Sakalissai ( X aló) i Aspencat (Xaló) van reunir més de 900 persones a la plaça del poble fins les 4:00 de la matinada. Skalissai i Aspencat presentaven a Xaló les cançons que compondran el seus nous discs que eixiran al mercat en novembre i desembre respectivament.
Tots els actes han estat amenitzats per la xaranga FestivalBand.
Els actes de Terra de Retrobament a Xaló han conclós amb un dinar popular cuinat pels “germans” mallorquins, “Frit de Porc”. El dinar ha donat pas als parlaments de comiat. Jaume Fullana, regidor de cultura de l’Ajuntament de Xaló ha destacat “el creixement de la iniciativa en la seua tercera edició” i ha recordat “el treball i il·lusió dels xaloners i xaloneres que han col·laborat en la proposta, fet que demostra que Xaló és un poble en moviment”. En aquest sentit també l’alcalde de Xaló, Cesar Civera, ha centrat l’atenció en els ciutadans ja que”els polítics estan de passada, i són els xaloners els que deuen assegurar la continuïtat de la proposta”. Per la seua banda, els representants polítics de Santa Margalida també han destacat el creixement i l’èxit de la tercera edició
Xaló crearà en breu “l’Associació de Xaloners Agermanats” que s’encarrregarà de coordinar la proposta en properes edicions.