Ximo Puig i Joan Ribó es comprometen a introduir el Voluntariat pel Valencià a les institucions que representen
El Palau de la Generalitat, el Palau de la Batllia i el Palau de les Arts són a partir d’avui llocs de foment del valencià i creació de nous parlants de la llengua gràcies al compromís dels dirigents polítics que els regenten d’introduir el Voluntariat pel Valencià, el programa d’Escola Valenciana que ha complit deu anys i, per primera vegada, ha sigut presentat en un espai oficial, la Sala Berlanga del Teatre Rialto de València, amb el suport de les administracions públiques.
El president d’Escola Valenciana s’ha mostrat satisfet amb la col·laboració dels dos voluntaris, Ximo Puig i Joan Ribó, i els dos aprenents, Carmen Amoraga i Davide Livermore, quatre representants polítics que «ens han obert les portes de les institucions a les quals representen i això resulta molt significatiu: el nou govern valencià s’estima la llengua i farà tots els possibles perquè el valencià recupere el prestigi que li correspon i la llengua puga anar guanyant àmbits d’ús», en paraules de Vicent Moreno.
Per la seua banda, la coordinadora tècnica del projecte, Dariana Groza, romanesa d’origen i que ha aprés el valencià a través del Voluntariat pel Valencià, ha comentat que «l’èxit del programa es deu al compromís dels voluntaris que ajuden a guanyar fluïdesa els aprenents a l’hora de parlar a una altra persona, ajuden a guanyar seguretat i a comunicar-se amb els valencians i les valencianes en la seua llengua pròpia.»
En aquest sentit, Moreno ha remarcat que «els valencians i les valencianes hem de ser valencianoparlants actius, hem d’oferir el valencià com si d’un regal es tractara, sí, hem de regalar el valencià en qualsevol moment perquè sols així estarà present en la nostra vida quotidiana i en tots els àmbits, de forma natural, i convidarem a més gent a parlar la nostra llengua.»
La presentació d’aquesta nova edició de Voluntariat pel Valencià ha comptat amb la intervenció del president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer. Aquesta institució ha donat suport al programa des que va nàixer en 2005.
Els voluntaris i aprenents que vulguen sumar-se al programa del Voluntariat pel Valencià poden telefonar al 96 340 70 60 o bé adreçar-se al correu info@voluntariatpelvalencia.org A més, Escola Valenciana obri la inscripció a les administracions locals perquè puguen incorporar aquest projecte a les activitats que posen a l’abast de la ciutadania i comence a funcionar a tots els nivells administratius.
10 anys parlant amb tu
Estadístiques del Voluntariat pel Valencià durant una dècada
•Més de 20.000 participants en el programa en 10 anys entre voluntaris i aprenents.
•Els voluntaris i voluntàries són les persones valencianoparlants que participen al programa per a xarrar en valencià amb els aprenents que ho desitgen. Els voluntaris són estables. Quan acaben les sessions amb un aprenent repeteixen l’experiència amb un altre. La bossa de voluntaris és fixa i va ampliant-se.
Dels voluntaris hi ha un major percentatge de dones. El 99% tenen nacionalitat espanyola.
•Els aprenents i aprenentes que han passat pel programa en aquests deu anys tenen 29 nacionalitats diferents. Un 30% després de fer el Voluntariat pel Valencià i trobar-se segurs quan parlen en valencià es converteixen en voluntaris i ajuden altres persones a llançar-se a parlar en valencià.
oNacionalitat espanyola 69%, Llatinoamericans 17% (els que més de Colòmbia, Bolívia, Argentina i Equador), Europeus 6%(sobretot anglesos), Nord-africans 3%(Algèria i Marroc), Africans 3%, Europeus de l’est 1%, Altres 1%.
•Establit a 65 poblacions valencianes.
•Activitats del Voluntariat pel Valencià: són activitats en grup on hi participen tant voluntaris com aprenents. Aquestes activitats es van intensificar a partir de l’any 2010:
oClubs lectors: 38
oTallers d’animació lectora: 4
oPassejades culturals i excursions per la natura: 32.
oTeatre en valencià: al voltant de 50 representacions oferides.
oGrup de teatre del Voluntariat pel Valencià: 3 edicions.
oCinema en valencià: al voltant 35 pel•lícules oferides.
oTallers de doblatge: 6
oTaller de muixeranga: 1
Què es el Voluntariat pel Valencià?
El Voluntariat pel Valencià és un servei gratuït creat per l’entitat cívica Escola Valenciana l’any 2005 que posa en contacte persones valencianoparlants amb gent que vol llançar-se a parlar en valencià i així crear parelles lingüístiques que queden per a xarrar en valencià davant d’un café, fent una passejada o compartint aficions.
Els voluntaris
Qualsevol persona pot fer-se voluntari o voluntària del programa, sense cap coneixement exhaustiu previ de la llengua; tan sols cal que la parle i que es comprometa a dedicar un mínim de 10 hores (una per setmana) a conversar en valencià amb una persona que estiga aprenent a parlar en valencià.
Els aprenents
No és necessari que tinguen cap requisit especial, només les ganes d’aprendre a parlar la nostra llengua en contextos reals i quotidians. No hi ha cap examen final ni cap prova per l’estil, ja que el Voluntariat pel Valencià és una experiència d’enriquiment personal. Tampoc no s’ha de pagar cap quota, ni assistir a classe, la finalitat és, simplement, crear situacions de parla per millorar l’expressió oral.
Cada parella queda mínim una hora per setmana i davant d’un café, tot realitzant alguna activitat o compartint alguna afició, aprofiten per a conversar en valencià.