Escola Valenciana: «el Decret llei és una mesura que evita el retrocés al Decret de 2012 i la repetició del procés de matriculació»
-
El plurilingüisme comença amb el valencià i l’aplicació del Decret llei materialitzarà la finalitat pedagògica de què l’alumnat tinga idèntiques competències de les dues llengües cooficials.
L’entitat cívica ha valorat l’aplicació del Decret llei en el curs 2017-2018: «Es tracta d’una iniciativa desenvolupada pel Consell a fi de respectar la suspensió cautelar que pesa sobre el Decret de Plurilingüisme i, malgrat que no volem la LOMCE, estem ací i sortejarem el mínim que ens obligue la llei», ha expressat el president d’Escola Valenciana.
Al marge de discussions partidistes que dificulten l’entesa i es basen en raons estrictament ideològiques sense cap fonamentació pedagògica, Escola Valenciana reivindica el valencià com a nexe d’unió entre persones i una oportunitat per accedir al plurilingüisme. Així, l’entitat cívica, amb més de 30 anys de bones pràctiques docents, defensa l’ensenyament en valencià per assolir la normalització lingüística i, per tant, opina que la implantació del Decret llei contribuirà a dotar l’alumnat de les competències lingüístiques necessàries per comunicar-se amb èxit en les dues llengües cooficials.
El dret de l’alumnat
El valencià, en tant que és una riquesa cultural i patrimonial, necessita estar present en tots els àmbits de la vida quotidiana. El sistema educatiu incorporà el valencià com a llengua vehicular arran de la Llei d’ús i ensenyament de 1983 i, quasi 34 anys després dels primers programes d’immersió, Escola Valenciana incideix en què cal una major presència de valencià en tots els centres educatius sostinguts amb fons públics, atès que és un dret de l’alumnat dominar de forma equilibrada les dues llengües oficials del País Valencià que configuren la seua identitat. El plurilingüisme comença amb el valencià: l’alumnat que parla castellà i valencià té l’avantatge d’aprendre més fàcilment altres llengües. És per això que Escola Valenciana opina que l’aplicació del Decret llei oferirà una gran oportunitat a l’alumnat i corregirà la desigualtat que provoca l’adquisició asimètrica d’un dels dos idiomes del País Valencià.
Alçament de la suspensió cautelar
De nou, Escola Valenciana ha argumentat les raons principals que justifiquen amb escreix l’alçament de la suspensió cautelar del Decret de Plurilingüisme. D’una banda, «hi ha dues sentències judicials que avalen la legalitat del Decret de Plurilingüisme, llevat de la disposició addicional cinquena. La Fiscalia desestimà les demandes interposades per la Central Sindical Independiente y de Funcionarios –CSI-F– i la Unión Sindical Obrera –USO– contra la norma educativa, atès que no lesiona cap dret fonamental», en paraules del portaveu de l’entitat cívica, Vicent Moreno. D’altra banda, «la disposició addicional cinquena, que preveu l’expedició de certificats de coneixements de llengües, no tindrà efectes sobre el sistema educatiu fins al 2023, ja que sols entra en vigor en Educació Infantil». Per aquests dues motius, Escola Valenciana ha remarcat com d’incoherent és que el TSJ continue amb la suspensió cautelar del Decret de Plurilingüisme.