La IV Plaça del Llibre arriba a Alacant amb un homenatge a Carme Miquel
El gran encontre de la producció editorial en valencià tindrà lloc a la plaça del Port del 14 al 16 de febrer
Consulta el programa sencer de la IV Plaça del Llibre d’Alacant
Un any més, la Plaça del Llibre torna a Alacant disposada a convertir la plaça del Port en un gran aparador de les publicacions en valencià. Un punt d’encontre per als amants de la lectura que celebrarà la 4a edició del 14 al 16 de febrer. L’esdeveniment -que compta amb l’imprescindible suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana- ha sigut presentat aquest dimarts, 11 de febrer, al Teatre Arniches i ha comptat amb la presència de Vicent Moreno, subdirector del Llibre, Arxius i Biblioteques; Jesús Figuerola, president de la Fundació FULL; Ismael Vicedo, d’Escola Valenciana, i Séfora Bou, de la Universitat d’Alacant, i Lliris Picó, de l’ Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC).
Durant les tres jornades de la Plaça, els visitants no solament podran descobrir noves obres que emportar-se a casa, sinó que també gaudiran de la trentena d’activitats programades per les entitats organitzadores o per les editorials Lletra Impresa, Edicions 96, Balandra, Bromera, Bullent, la Institució Alfons el Magnànim o Perifèric Edicions. Així, durant el cap de setmana la ciutat s’omplirà de presentacions de títols, trobades amb autors, animacions infantils i música.
Així, Vicent Moreno ha destacat que la Plaça del Llibre -que en 2019 va celebrar la primera edició a Castelló i la 7a a València- constitueix “un encontre consolidat dins del món de la lectura i l’edició en valencià. Totes les institucions implicades tenim un triple objectiu comú: augmentar el percentatge de lectors, augmentar la lectura en valencià i augmentar la compra de llibres en valencià”. A més ha subratllat que la ubicació d’aquesta activitat a la plaça del Port “permet que els llibres isquen al carrer i es troben amb els lectors i lectores”.
“Des de la Generalitat tenim l’obligació moral, intel·lectual i social de fomentar l’hàbit de la lectura perquè les persones tinguen una qualitat de vida millor. A més, hem d’impulsar la lectura en valencià, en la llengua pròpia del nostre territori. I per a això, necessitem la participació imprescindible de tots els agents de la cultura”, ha explicat el subdirector, qui ha recordat que la Plaça s’emmarca dins del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura 2017-2021 (PVFLL), que considera la lectura “com un element transversal a les diferents polítiques culturals que realitzem”. “Necessitem que el sector del llibre siga fort en tots els seus components i també és urgent recolzar tots els esforços que s’estan fent per visibilitzar la producció editorial valenciana”, ha incidit el representant de Cultura qui també ha repassat les accions directes de suport econòmic al món del llibre que la Direcció General té en marxa.
Igualment, Jesús Figuerola ha destacat “la voluntat per part de tots els agents implicats de treballar plegats per a mostrar la vitalitat de la producció editorial en la nostra llengua. Seria impossible celebrar les Places de Castelló, València i Alacant sense el teixit social que tenim”. A més, ha agraït al Port de la ciutat la cessió de l’espai. El president de FULL ha afegit que durant aquests tres dies Alacant serà “la llibreria més gran del món en la nostra llengua, amb més de mil títols de 60 editorials. I hem procurat que hi haja un ventall molt divers d’activitats per a tots els públics”.
Igualment, Lliris Picó ha destacat “el treball de visibilització dels escriptors valencians” com una manera d’evidenciar que a Alacant “el valencià és una llengua viva, una llengua de cultura i amb una producció molt variada: narrativa, teatre, assaig, poesia, estudis de divulgació… Som una literatura de primer nivell, i estem molt contents de formar part d’una Placa que també és de primer nivell”. De fet, l’AELC organitzarà el 15 de febrer una sessió de micro obert on es llegiran textos dels socis.
Presentacions, contacontes, poesia i música
Dins de la programació de la Plaça del Llibre d’Alacant, destaquen taules redones temàtiques com Corrents de fons al País Valencià, un debat obert o la xarrada Follem? Sexualitats, llibertats, dissidències, amb Bel Olid, president de l’AELC. També serà l’espai per a donar a conéixer les novetats editorials de la temporada. Així, Balandra presentarà Les petjades del temps, les memòries de l’editora Rosa Serrano, amb una conversa amb la seua autora, qui va rebre en 2019 l’Alta Distinció de la Generalitat. Altres títols presentats seran Ventalls de paper (Bullent), Pedres que han de ser remogudes (Bromera), Fotògrafa de núvols (Perifèric) o Miquel Martí i Pol. Somiar el demà (Sembra). Igualment, durant el dissabte 15 de febrer la Institució Alfons el Magnànim presentarà de la Poesia Completa de Marc Granell, Jaume Pérez-Montaner i Josep Piera; així com la 2a edició de Primera Soledad d’Estellés.
Les Publicacions de la Universitat d’Alacant estaran ben presents a aquest gran aparador editorial amb títols com Climes i temps del País Valencià; Modernisme a Novelda. El llegat d’una esplendor comercial o Els titelles al País Valencià. En aquest sentit, Séfora Bou ha destacat la participació en l’encontre d’escriptors vinculats a la Universitat d’Alacant, una institució “que aposta per la difusió i la normalització de la lectura en valencià”. A més, ha recordat que la Placa del Llibre “és la casa de tots” i que permet “baixar la cultura al carrer”.
D’altra banda, la Plaça retrà homenatgea Carme Miquel, la docent, acadèmica i activista pel valencià que ens va deixar el proppassat mes de juny, amb un acte on es presentaran dos llibres editats per Escola Valenciana i que compten amb la seua participació: 10 de dones, que Miquel va prologar, i 10 de 2, que inclou un relat seu. Igualment, el 14 de febrer aquest gran parador literari es convertirà en un escenari per a homenatjar l’escriptora Carmelina Sánchez-Cutillas, elegida Escriptora de l’Any per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). A més, amb motiu de la celebració de la Plaça, el cantant Miquel Gil, exmembre del grup Al Tall, realitzarà el 15 de febrer un concert on compartirà amb els lectors els seus tradicionals ritmes mediterranis.
Respecte a la programació infantil, inclourà presentacions de títols com El gegant del merengue (Edicions 96) o Minerva, una vampira de veritat (Bromera). A més, entre les activitats adreçades als més menuts, destaquen el contacontes El gat de la bruixa (Edicions del Bullent) o les animacions Diu que diuen… (Lletra Impresa) i Tangram, una història per a la integració (Edicions 96). També el concert Dani Miquel i Els ma-me-mi-mo-músics, que ompliran Alacant de cançons el 16 de febrer. Aquest gran aparador de la lectura en valencià també vol prestar especial atenció a l’estudiantat d’Alacant. Per això, inclou un programa específic d’activitats escolars per a 500 alumnes de diferents edats. Així, els xiquets i xiquetes podran gaudir del contacontes El gran Jordiet o dels jocs de fusta gegants. Per la seua banda, el jovent de secundària retrà homenatge a Isabel-Clara Simó, una figura cabdal de la nostra literatura, amb una lectura de textos de l’autora.
La Plaça del Llibre d’Alacant està organitzada per la Fundació FULL, el Gremi de Llibreters Independents de les Comarques Alacantines, la Universitat d’Alacant, Escola Valenciana, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i Acció Cultural del País Valencià. A més, compta amb el suport de l’Institut d’Estudis Catalans.