Burjassot acosta l’activisme pel valencià a l’alumnat adolescent

Prop d’un miler d’estudiants participa en la Trobada de Secundària i Batxillerat de l’Horta Nord

La placeta de la Casa de la Cultura de Burjassot ha acollit aquest matí la Trobada de Secundària i Batxillerat de l’Horta Nord, organitzada per la Coordinadora pel valencià Horta Nord i l’Ajuntament de Burjassot, amb la col·laboració dels centres educatius de la comarca, per tal d’acostar l’activisme pel valencià a l’alumnat adolescent.

Prop d’un miler d’estudiants i docents, d’entre 4t de l’ESO i 1r de batxillerat, de centres públics dels municipis de Massamagrell, Meliana, Museros, Foios, Puçol, Alboraia, Rafelbunyol, Godella i Burjassot, ha participat en la jornada al poble d’Estellés. La programació, sota el lema “Fem poble, parlem valenci`”, ha inclòs tallers i manualitats diversos, organitzats pels centres i inspirats en cançons de diferents artistes i estils musicals, així com un concert de Colomet. 

Han acompanyat les activitats Àngel Martí Carbonell, de la Coordinadora pel valencià Horta Nord; Paula Beneito i Mollà, d’Escola Valenciana; les regidores d’Educació i de Joventut de l’Ajuntament de Burjassot, Manoli Carrero García i Estefania Ballesteros Martínez; el tècnic de l’AVIVA Burjassot, Tono Calabuig Serna; Maria Josep Marín Jordà i Carme Manuel Cuenca, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, a més de les entitats FECCOOPV, STEPV, Diputació de València, Plataforma per la Llengua i Emtreduca. 

“La valoració global és molt bona, tant per la participació de centres i les activitats proposades, com per la convivència i el gaudi de l’alumnat”, ha manifestat Estíbaliz Vega Avis, de la Coordinadora pel valencià Horta Nord, per a qui “és important vincular l’adolescència amb el valencià, perquè la connexió amb la cultura i les nostres tradicions no només resideix en infantil i primària. L’adolescent ha de sentir-se que en forma part, amb els seus interessos i gustos”. 

Amb aquesta nova acció educativa, ajornada per la convocatòria de vaga d’estudiants del 25 d’abril, l’Horta Nord conclou el procés de les Trobades d’Escoles en Valencià de 2024, que han inclòs el Sambori comarcal, Trobada d’Infantil i Primària i Trobada Musical. 

Trobades d’Escola Valenciana 2024

Els municipis que acolliran les pròximes Trobades 2024 d’Escola Valenciana són Novetlè, la Costera, i Albocàsser, el Maestrat (4 de maig); Llíria, el Camp de Túria (10 de maig); Picanya, l’Horta Sud, i Benissanó, el Camp de Túria (11 de maig); Tibi, l’Alcoià-Comtat, i Benidorm, la Marina Baixa (25 maig); Llocnou de Sant Jeroni, la Safor-Valldigna (1 de juny); i Ontinyent i Beniatjar-Otos, la Vall d’Albaida (14 i 15 de juny, respectivament).  

Entitats col·laboradores 

Les Trobades 2024 tenen el suport de la Universitat de València, la Universitat d’Alacant, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Jaume I, la Universitat Miguel Hernández, Aproop, Bromera, Abacus, Unión Alcoyana i Ofideco. També, de la Fundació Full, amb què Escola Valenciana comparteix el projecte “Llibres al cim. Cent d’Estellés”, per a divulgar el llegat del poeta entre les comunitats educatives, i de la Càtedra de Pilota Valenciana de la Universitat de València, que ha incorporat activitats a les programacions comarcals. 

Amb el suport de: