Alexandra Usó: “davant la incapacitat de la Conselleria de fer efectiva la consulta, exigim la retirada”
Escola Valenciana denuncia la falta de transparència i la incertesa que afecta les famílies i els centres educatius davant el retard de la Conselleria en la realització de la consulta sobre els projectes lingüístics de centre
Escola Valenciana torna a exigir la retirada de la consulta per a triar la llengua base aplicable a partir del curs acadèmic 2025-2026, de conformitat amb el que estableix la disposició transitòria segona de la Llei 1/2024, de 27 de juny, de la Generalitat, la mal anomenada llei de llibertat educativa.
L’entitat ha mostrat la seua indignació davant la situació d’incertesa que afecta els centres educatius, les famílies i la comunitat educativa en relació amb la consulta anunciada per la Conselleria d’Educació el passat mes de gener que encara no té data de celebració.
Alexandra Usó, presidenta d’Escola Valenciana, ha afirmat: “després que la Conselleria anunciara la consulta per al passat mes de desembre, continuem davant un escenari incert on, a final de gener, encara no ha passat pel plenari del Consell i, fins i tot, continuem sense l’informe previ necessari del Consell Jurídic Consultiu. No entenem que a finals de gener, la Conselleria no tinga els deures fets”.
L’entitat ha destacat que l’arribada dels mesos de febrer i març, moment en què comencen les portes obertes als centres educatius, és especialment rellevant, ja que en aquest període s’expliquen els projectes educatius a les famílies. No obstant això, la situació actual genera una gran incertesa, pel fet que els centres es veuran afectats per una consulta que encara no s’ha realitzat i que continua acumulant retard.
Un dels aspectes clau d’aquesta situació és la manca de definició del projecte lingüístic de cada centre, una informació que és fonamental per a les famílies a l’hora de decidir sobre la matriculació dels seus fills i filles. “Ara com ara, aquesta informació no està disponible a cap centre educatiu, la qual cosa suposa un nou entrebanc per al bon funcionament dels centres”, ha apuntat Usó.
Aquesta demora deixa els centres sense prou temps per a adequar els seus programes lingüístics abans de l’inici del procés de matriculació, fet que incrementa la preocupació i el malestar entre la comunitat educativa.
Més de 4.000 al·legacions sense resposta
A més, Escola Valenciana ha volgut subratllar l’elevat nombre d’al·legacions individuals que es van presentar el passat mes de desembre, durant el període de vacances escolars, al tràmit d’audiència i informació pública de la Conselleria d’Educació i que continuen sense la resposta individual que mereixen.
“Més de 4.000 al·legacions individuals han estat presentades, i encara no han rebut cap resposta individualitzada”, ha conclòs Usó, insistint en la necessitat de prendre mesures urgents per garantir la transparència i la certesa en aquest procés.