L’Horta Nord i la Ribera reivindiquen l’escola en valencià, arrelada a la terra i oberta al món 

Més de 40.000 persones participen en les Trobades d’Escola Valenciana a Albuixech i Fortaleny

Els municipis d’Albuixec i Fortaleny han acollit aquest matí les Trobades d’Escola Valenciana 2025 de les comarques de la Ribera i l’Horta Nord amb la participació de més de 40.000 persones. Sota el lema “En valencià, lliures i amb orgull”, les comunitats educatives, amb l’acompanyament de la Coordinadora per la llengua Horta Nord i la Coordinadora de centres en valencià de la Ribera, han defensat l’ensenyament en valencià, un model educatiu de qualitat i èxit acadèmica, arrelat a la terra i obert al món.

Albuixech, l’Horta Nord

Albuixech ha despertat aquest matí amb trons de festa. El municipi ha acollit, per primera vegada en la seua història, la XXXVIII Trobada d’Escoles en Valencià de l’Horta Nord, una oportunitat per a compartir amb la comarca el seu patrimoni cultural i lingüístic, a més d’alçar la veu per l’escola en valencià. 

Prop de 8.000 persones, entre mestres, famílies i activistes, han acudit a la crida de la Coordinadora per la llengua Horta Nord, arribats dels municipis d’Alfara, Almàssera, Albalat dels sorells, Alboraia, Bonrepòs i Mirambell, Burjassot, Foios, Godella, Massalfassar, Massamagrell, Meliana, Montcada, Museros, Paterna, la Pobla de Farnals, Puçol, el Puig, Rafelbunyol, Rocafort, Tavernes Blanques i Vinalesa per a participar, en un ambient lúdic, de germanor i pel valencià, en les cercaviles, els tallers escolars, les danses popular i el concert de Ramonets, entre altres activitats, programades als voltants del parc Vicent Andrés Estellés i la plaça de la Llibertat. 

“Volem que aquestes Trobades siguen un any més una eina d’agermanament, d’encontre i d’enriquiment, de celebració de la nostra llengua, la nostra cultura i de tot allò que ens cohesiona com a poble”, ha declarat el president de la Coordinadora per la llengua Horta Nord, Pablo Montaner i Brotons. 

L’alcaldessa d’Albuixech, Marta Ruiz Peris, ha afegit que les Trobades d’Escola Valenciana “ens recorden la importància de treballar junts per una educació arrelada a la nostra terra i oberta al món”. 

La presidenta d’Escola Valenciana, Alexandra Usó i Carinyena, ha acudit a la jornada, així com l’alcaldessa d’Albuixech, Marta Ruiz; Alberto Celda, tinent d’alcalde; Mari Luz Castellano, regidora de cultura de la localitat, Josep Tamarit, regidor d’urbanisme i medi ambient així com altres autoritats de la comarca com ara Raquel Ramiro, vicepresidenta de la Mancomunitat del Carraixet i alcaldessa de Bonrepòs i Mirambell. També han estat presents a la cita les diputades de Compromís Maria Josep Amigò Laguarda, Josep Antoni Riera Vicent i Nathalie Torres Garcia. 

La Trobada d’Escoles en Valencià de l’Horta Nord ha inclòs, els dies 4 i 5 d’abril, l’acte d’inauguració de cartells i fotografies a Major 54, un sopar homenatge, a més del lliurament de guardons de la fase local del Premi Sambori, amb el concert de Marcel el Marcià. També estava previst el concert de grup Besugo, que es va ajornar per la pluja i se celebrarà a les festes de la localitat dins de la “nit del rock en valencià”. Igualment, acollirà la Trobada Musical a la Casa de Cultura, del 7 al 9 d’abril, així com la Trobada de Secundària, amb l’actuació musical de La fulla. 

Fortaleny, la Ribera

Les samarretes color magenta, amb la imatge de les Trobades d’Escola Valenciana 2025, obra de l’il·lustrador Natxo Sarvatxo, han alterat, hui, el paisatge habitual del municipi de Fortaleny amb motiu de la 40a Trobada de Centres en Valencià de la Ribera. 

Aquesta jornada festiva i reivindicativa, amb continues referències al riu Xúquer i a la Dana del mes d’octubre, que va afectar la comarca, ha acollit 32.000 participants dels municipis d’Albalat de la Ribera, Alberic, Alcàntera de Xúquer, l’Alcúdia, Alfarb, Algemesí, Alginet, Almussafes, Antella, Alzira, Benicull, Benimodo, Benifaió, Carcaixent, Carlet, Castelló, Catadau, Corgera, Cullera, Favara, Fortaleny, Gandia, Gavarda, Sumacàrcer, Guadassuar, La Pobla Llarga, Llaurí, Llombai, Manuel, Massalavés, Montroi, Montserrat, Paiporta, Piles, Polinyà de Xúquer, Quart de Poblet, Riola, Rafaelguardaf, Real, Sueca, Senyera, Tavernes Blanques i Torís, entre d’altres, mobilitzats per la Coordinadora de centres en valencià de la Ribera i l’Ajuntament de Fortaleny, amb la col·laboració de les comunitats educatives. 

Cercavila, exhibició de pilota, tallers escolars, muixerangues, exposicions, contacontes i teatre, les actuacions de la Colla de dolçaina i tabal Les Raboses d’Alzira, el Grup de danses CEIP Escoles Carrasquer de Sueca i la Societat Santa Cecilia de Fortaleny, així com el concert de Dani Miquel representen algunes de les activitats de la programació. 

El president de la Coordinadora de Centres en Valencià de la Ribera – Escola Valenciana, Joan Cortés ha celebrat els 40 anys de Trobades a la comarca. “Podem pressumir d’una trajectòria llarga, en un àmbit territorial extens, adreçada a les comunitats educatives, una tasca col·lectiva i cívica que ha fet perdurar la fita anual de l’ensenyament en valencià”. A més, davant els atacs polítics per arraconar la llengua, com ha estat la consulta a les famílies de la llengua als centres educatius promoguda per la Conselleria d’Educació, ha insistit en la intenció de continuar reivindicar l’ús vehicular del valencià, per ser una llengua d’acollida, cooficial i protegida, així com un model educatiu de qualitat i d’èxit acadèmic.

L’alcalde de Fortaleny, Antonio Sellés Gimeno, ha manifestat que, des del govern local, han treballat perquè la Trobada siga “el motor que necessita la nostra llengua per reivindicar-se, per apropar les nostres tradicions i costums a la ciutadania de la comarca, sobretot a la nouvinguda”. 

Han acompanyat la jornada el secretari d’Estat de Polítcia Territorial del Govern d’Espanya, Arcadi España, la regidora d’Educació de Fortaleny, Lucía Grau; Montse Morales i Payà, d’Escola Valenciana, Immaculada Cerdà Sanchis, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la presidenta del Consell Valencià de Cultura, Dolors Pedrós Company; Laia Alonso, de Famílies pel Valencià; el diputat de Cultura de la Diputació de València, Francisco Teruel Machí, els diputats de Compromís Joan Baldoví i Dolors Gimeno Valero; el diputat del PSPV, Benjamí Mompó Peruga, el president del Consorci Consorci Ribera i Valldigna, Vicent Estruch; la presidenta de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Paqui Momparles Orta; el president de la Mancomunitat de la Ribera Baixa, Rafael Gisbert Aragó; Josep Chaqués Noverques i Ester Rincón Rodriguez, del Premi Sambori, així com el director del CEIP Fortaleny i la presidenta de l’AFA, Salvador Pedrós i Elena Sanz.

En la festa per la llengua de la Ribera han col·laborat, a més, la Universitat de València, FAMPA València, STEPV, Consorci Ribera i Valldigna, Amnistia Internacional, Famílies pel Valencià, Associació Cultural Maeros del Xúquer d’Antella, FECCOOPV, Falla Foc i Tradició, Xúquer Viu, La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció, Muixeranga de Sueca, Associació Cívica El Camí al País Valencià, Grup de danses L’Almogàver i Club de Raspall de Polinyà del Xúquer. 

L’agenda de la Trobada de la Ribera 2025 inclou la 5a Nit de la Ribera, al mes de gener; els projectes educatius “Racó d’Enric Valor”, “Una escola sostenible per un món sostenible” i “Romanços de iaies i iaios”, el 27é Premi Sambori Comarcal, la jornada de debat educatiu Punt de Trobada, visita guiada a Fortaleny, la campanya “Joguets de trellat, joguets de profit” i el taller artesanal de joguets i jocs sostenibles, a més de la revista Pam a Pam de la 40a Trobada. 

Trobades d’Escola Valenciana 2025

Els municipis que acolliran les pròximes Trobades d’Escola Valenciana són Albuixech, l’Horta Nord (10 d’abril); Benifaraig, València (13 d’abril); Guardamar, el Baix Segura i el Baix Vinalopó (11 de maig); Bètera i Serra, el Camp de Túria (16 i 24 de maig); Xàtiva, la Costera (17 de maig);  el Ràfol d’Almúnia, la Marina Alta, i Benimantell, la Marina Baixa (24 de maig); Betxí, la Plana Alta, la Plana Baixa i l’Alcalatén (25 de maig); Fageca, l’Alcoià-Comtat, i Gandia, la Safor-Valldigna (31 de maig).

Entitats col·laboradores i patrocinadores 

Les Trobades 2025 tenen el suport de la Universitat de València, la Universitat d’Alacant, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Jaume I, la Universitat Miguel Hernández, la Fundació Full, la Càtedra de Pilota Valenciana, Aproop, Edicions Bromera, Abacus, Ofideco, Pro21 Cultural, Editorial Aula, Camping Laguar, l’Horta Teatre, Caixa Popular, Unión Alcoyana, Edicions del Sud, Albena Teatre, Metrònom i Al Paladar. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb la col·laboració de: