Escola Valenciana rep el Premi Prat de la Riba 2025 per quatre dècades de compromís amb la llengua i la cultura
L’Institut d’Estudis Catalans reconeix la tasca educativa, cultural i activista de l’entitat, referent en la promoció del valencià arreu del territori
23/04/25 L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha atorgat el Premi Prat de la Riba 2025 a Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua, en reconeixement a la seua trajectòria compromesa amb la defensa, promoció i dignificació del valencià, així com per la seua aportació a la cohesió social i la cultura dels territoris de parla catalana.

El guardó l’ha rebut aquesta vesprada la presidenta d’Escola Valenciana, Alexandra Usó i Carinyena, en l’acte de lliurament dels Premis Sant Jordi 2025, celebrat a la Sala Prat de la Riba de l’IEC, a Barcelona. L’acte, que ha estat presidit per la presidenta de l’IEC Teresa Cabré i Castellví, ha comptat amb la presència de destacades personalitats del món cultural, científic i acadèmic.
“Rebre el Premi Prat de la Riba suposa un estímul força important per a una organització activista com la nostra, que promou l’estima i la defensa del patrimoni cultural i lingüístic català al sud.” Així s’ha manifestat Usó en rebre el guardó, que ha volgut agrair en nom de tota l’entitat.
Usó també ha destacat el paper clau d’Escola Valenciana en la transformació educativa i social al País Valencià des de 1984, i ha reivindicat el seu model d’acció arrelat al territori: “Som el resultat de les inquietuds de docents i famílies que van apostar per una escola de qualitat i en valencià sota postulats de renovació pedagògica. És en aquest context on sorgiren les Trobades d’Escoles en Valencià, que cada primavera omplin de música, alegria i reivindicació les places de les nostres comarques.”
L’entitat ha estat reconeguda, entre altres mèrits, per projectes com les Trobades d’Escoles, que enguany compleixen 40 anys, el Premi Sambori –el certamen literari escolar més participatiu d’Europa–, el Voluntariat pel Valencià, el festival Feslloc o l’Oficina de Drets Lingüístics, entre molts altres.
La presidenta també ha advertit sobre la situació crítica de la llengua en el context valencià actual. “La situació del valencià és d’emergència i de fragilitat. Tot i augmentar-ne el coneixement, l’ús social està en descens. Calen polítiques lingüístiques conseqüents, que planifiquen estratègies per protegir la llengua minoritzada.”, ha asseverat.
En un discurs marcat per l’emoció, però també per la determinació, Usó ha tancat amb una crida col·lectiva a l’acció: “no podem renunciar al nostre llegat cultural, ni volem; no podem negar-nos el futur, ni ho farem. Des d’Escola Valenciana, mai no renunciarem a continuar treballant perquè el català del sud tinga un demà, però també un present.”
Amb aquest reconeixement, Escola Valenciana s’incorpora al palmarés d’un premi centenari que han rebut personalitats com Raimon, Carme Pinós o Jaume Plensa, consolidant la seua tasca com a referent cívic i cultural arreu dels territoris de llengua catalana.




