18 Trobades d’Escoles en Valencià ompliran la primavera de reivindicacions educatives sota el lema “La veu del teu poble”
El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha estat acompanyat per Laura Font, membre de la junta de l’entitat i de Joan Cabrera i Francesc Fons, directors del CEIP "Rei en Jaume" de Xirivella i del CC "Sant Cristòfor Màrtir" de Picassent, respectivament, els dos centres que han aconseguit un canvi de programa a ensenyament en valencià per sentències dictades al TSJ.
"Les Trobades són el nostre vaixell insígnia i volem que en aquesta presentació tinguen protagonisme els directors dels dos centres educatius que han lluitat fins al final per fer realitat el millor ensenyament possible. Les escoles de Xirivella i Picassent han esdevingut símbol i veu de les Trobades 2013, junt als versos de Vicent Andrés Estellés", ha explicat Vicent Moreno.
Respecte a l’execució de les sentències per part de la Conselleria d’Educació, el president d’Escola Valenciana ha comentat que "han posat molts entrebancs als pares i les mares, finalment s’ha aconseguit gràcies a una demanda d’execució".
En aquest sentit, des de l’entitat s’ha explicat que la Conselleria d’Educació té ara l’oportunitat de demostrar que respecta la decisió dels centres i les famílies si aprova implantar el PPEV a desenes de centres que ho han sol•licitat i que encara estan a l’espera de resposta de cara al període de matriculació que s’obri el pròxim 9 de maig.
Els dos centres on les famílies han tingut una sentència favorable són de l’Horta Sud i participaran a la Trobada d’aquesta comarca el pròxim 4 de maig. Francesc Fons, director del CC "Sant Cristòfor Màrtir" de Picassent, ha explicat que gràcies a això el seu col•legi, podrà participar a les festes per la llengua i ser part d’un moviment educatiu que enriquirà la formació del seu alumnat.
Joan Cabrera, director del CEIP "Rei en Jaume" de Xirivella, ha mostrat la seua alegria personal perquè el centre públic haja assolit, després d’anys, la possibilitat d’un canvi de programa a ensenyament en valencià i ha comentat que per a ell estar en la Trobada de l’Horta Sud, serà molt especial, perquè serà l’última que participe com a director i docent durant més de tres dècades a l’escola "Rei en Jaume", ja que és un dels mestres suprimits a la seua escola i l’any que ve no sap on podrà donar classes.
Les Trobades s’autofinancien, fonamentalment, amb la venda de samarretes, amb les rifes i amb la col•laboració d’ajuntaments que acullen les festes per la llengua. No obstant això, aquestos ingressos han disminuït considerablement en els últims anys, i això fa que se’n ressenta, seriosament, l’economia de l’entitat, i tot el projecte global d’Escola Valenciana.
Des de l’entitat s’ha comunicat que el projecte Amics i Amigues d’Escola Valenciana és la garantia per a continuar treballant en la línia que es té fixada, la línia d’omplir un dret bàsic i un buit absolut que l’administració autonòmica valenciana es nega a omplir: la defensa, la normalització i la promoció del nostre tret d’identitat més important, el valencià, a l’escola i al carrer.
Trobades d’Escoles en Valencià 2013
Tota la informació a www.escolavalenciana.org/trobades2013
Comencen el pròxim cap de setmana. Seran 18 festes per la llengua que es duran a terme des del 20 d’abril fins el 15 de juliol.
El primer cap de setmana de Trobades se’n celebraran cinc, organitzades per Coordinadores comarcals d’Escola Valenciana. El dia dissabte 20 d’abril és la primera cita a Pedreguer en la Marina Alta; i el diumenge 21 serà el torn de les Trobades d’Alberic (la Ribera), Alboraia (l’Horta Nord), Crevillent (el Baix Vinalopó i el Baix Segura) i Betxí ( la Plana Alta i la Plana Baixa).
Les festes per la llengua 2013 també estan marcades per commemoracions especials, són les Trobades que enguany celebren els seus 25 anys d’existència. Aquest aniversari correspon a les Coordinadores comarcals de l’Alacantí, la Marina Baixa i la Safor-Valldigna. Així com els 20 anys de la creació d’una de les nostres entitats, El Tempir d’Elx.
LLOCS I DATES DE LES TROBADES DATA
La Gira d’Escola Valenciana 2013 – tota la informació a: www.lagira.cat
Aquest mateix cap de setmana i en relació a les diferents Trobades, se celebraran diversos concerts de La Gira d’Escola Valenciana. És el festival itinerant de música en valencià que va començar el passat 17 de març amb el Concert de Falles i que va omplir l’auditori de Burjassot amb més de 3.000 joves.
Enguany el circuit consta de 10 concerts al llarg de les nostres comarques, que combinen cartells de grups i cantants de música en valencià amb estils molt diversos i una gran qualitat musical.
A això cal sumar el Feslloch, el festival de cloenda de la Gira d’Escola Valenciana, que se celebrarà els dies 11, 12 i 13 de juliol amb la col•laboració de l’ajuntament de Benlloch i diverses associacions locals. En la darrera edició, el Feslloch va comptar amb més de 8.000 assistents i en l’edició 2013 s’espera que aquesta xifra es mantinga amb la confirmació d’actuacions de grups com Obrint Pas, Aspencat, Orxata Sound System i Pepet i Marieta. A hores d’ara s’està acabant de definir el cartell d’aquest festival i al mes de maig es desvetllaran unes quantes sorpreses importants de noms de grups i cantants que hi participaran.
Aquest cap de setmana es podrà disfrutar de concerts de La Gira a Alboraia, Pedreguer i Betxí.
19 d’abril – Alboraia (l’Horta Nord)
20 d’abril – Pedreguer (Marina Alta)
21 d’abril – Betxí – (la Plana Baixa)
26 d’abril – Trobada de secundària-batxillerat de l’Alacantí
4 de maig – Barcelona
4 de maig – Llíria (el Camp de Túria)
1 de juny – Bocairent (la Vall d’Albaida)
Informació sobre l’espectacle "Veriueu-ho: especial Escola Valenciana":
https://escolavalenciana.com/noticies/detall/1712/veriueu-hoespecial-escola-valenciana-un-muntatge-de-xavi-castillo-farcit-de-wertgonya