Famílies de Poble Nou de Benitatxell no escolaritzaran els fills i filles si se’ls nega el dret a l’ensenyament en valencià
Fins ara el centre comptava amb doble línia educativa, una en valencià i l’altra en castellà. Amb l’arranjament escolar per al pròxim curs, la Conselleria d’Educació ha obligat a suprimir la unitat de valencià en Infantil de 3 anys. Com a conseqüència, per al curs 2014-2015, la població es queda sense cap oferta possible d’ensenyament plurilingüe en valencià.
El procés d’admissió de matrícula ha quedat de la següent manera: 3 famílies sol•liciten ensenyament en valencià a l’escola per a 0 places; 15 famílies han sol•licitat ensenyament en castellà per a 30 places.
Aquest cas és perfectament equiparable a l’exemple del CEIP Pare Català de València però a l’inrevés. El pròxim curs la Conselleria d’Educació en el cas del CEIP Pare Català ofereix tres unitats en valencià per a 54 famílies i una quarta unitat en castellà per a quatre famílies que han sol•licitat aquesta opció en el centre. Cal tindre en compte que a València ciutat hi ha una àmplia oferta d’ensenyament en castellà i a Poble Nou de Benitatxell ha desaparegut l’oferta d’ensenyament en valencià i les famílies no tenen altres centres on puguen escollir aquest programa.
Un dels pares de les tres famílies afectades de Poble Nou de Benitatxell ha declarat: "M. José Català ha de tindre en compte que totes les persones som iguals davant de la llei i que els nostres xiquets i xiquetes, els que trien valencià, no són ciutadans de segona. Si hi ha diners per mantindre obertes unitats en castellà en altres llocs, també han d’haver-ne per a una unitat en valencià a Poble Nou. Alberto Fabra va tancar RTVV i ara està tancant unitats en valencià i escoles públiques".
Les famílies afectades de Poble Nou de Benitatxell han iniciat diverses actuacions mitjançant l’Oficina de Drets Lingüístics d’Escola Valenciana, un servei gratuït que l’entitat posa a l’abast de totes les persones que sofreixen la discriminació per raó de llengua per part del Govern d’Alberto Fabra i de la consellera M. José Català.
Dues de les famílies de Poble Nou han pres la determinació de no escolaritzar per al curs 2014-2015 els seus fills i filles de 3 anys, si M. José Català comet la irresponsabilitat de vulnerar el seu dret a escollir ensenyament en valencià en l’única escola pública de la localitat. "La solució és ben senzilla, la Conselleria d’Educació ha de mantindre l’oferta de doble línia educativa en el CEIP Santa Maria Magdalena de Poble Nou i aquest és l’exemple de què, en l’arranjament escolar, M. José Català, ha de tindre molt en compte el criteri lingüístic per evitar dilapidar, de forma generalitzada, unitats educatives en valencià, més enllà de les excuses de la davallada de la natalitat", s’ha declarat des de la Comissió d’Educació d’Escola Valenciana.
A més, les famílies afectades no accepten que els seus fills i filles de tres anys siguen escolaritzats amb l’alumnat d’Infantil de 4 anys del centre per al curs 2014-2015, que encara conserva l’ensenyament en valencià: "En el CEIP Pare Català de València no ho han fet en el cas invers i en Poble Nou de Benitatxell, a més, no hi ha possibilitat de triar ensenyament en valencià en un altre centre educatiu, per la qual cosa està més justificat encara. No és això un atac a l’ensenyament plurilingüe en valencià de la consellera Català? Evidentment sí que ho és i té un nom: discriminació per raó de llengua", ha comentat Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana.
Els serveis jurídics d’Escola Valenciana han obert dues vies d’actuacions on s’argumenta en ambdues:
• La vulneració de diversos articles i disposicions de l’Estatut d’Autonomia, la Constitució i inclús de la LOMCE, on la Disposició Addicional trenta-huitena determina que "en les comunitats autònomes que posseïsquen, junt amb el castellà, una altra llengua oficial d’acord amb els seus Estatuts, les Administracions Educatives hauran de garantir el dret de l’alumnat a rebre les ensenyances en ambdues llengües oficials".
• Es compara el cas del CEIP Santa Maria Magdalena de Poble Nou de Benitatxell amb el CEIP pare Català de València.
"De la mà de l’Oficina de Drets Lingüístics d’Escola Valenciana prendrem totes les mesures jurídiques necessàries perquè els nostres fills i filles tinguen l’educació que es mereixen i la que hem volgut triar. Estem disposats a anar a tots els tribunals que calguen, autonòmics, estatals i europeus", ha declarat un dels pares afectats.
Aquesta mateixa setmana les famílies presenten una instància a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports per obrir un procediment administratiu amb l’argumentari esmentat i, paral•lelament, un document a la secció cinquena del Tribunal Superior de Justícia valencià que complimenta el procediment contenciós-administratiu presentat fa uns mesos per Escola Valenciana i pel qual l’entitat sol•licita la suspensió cautelar de l’arranjament escolar per al curs pròxim. Aquesta nova prova se suma a l’Informe sobre els 21 punts negres de la manca d’oferta d’ensenyament en valencià que ja va presentar l’entitat al TSJ valencià la setmana passada.