L’activista Carmen Agulló Díaz rep el Premi Vicent Ventura 2024
A Escola Valenciana, estem d’enhorabona. La nostra benvolguda companya Carmen Agulló Díaz ha rebut el Premi Vicent Ventura de la Universitat de València, en la seua XXV edició, conjuntament amb l’Arxiu de la Democràcia i Josep Iborra, pòstumament.
Carmen Agulló (Xinzo de Limia, 1957) és professora del Departament d’Educació Comparada i Història de l’Educació de la Universitat de València. Llicenciada en Psicologia, és doctora en Ciències de l’Educació per la mateixa universitat.
És experta en la història de l’educació al País Valencià durant la Segona república i el franquisme, la història de l’educació de les dones, la recuperació del patrimoni històric-educatiu i la utilització de noves fonts en la investigació històrica. Ha escrit, entre altres obres, Mestres valencianes republicanes, La renovació pedagògica al País Valencià, amb el professor Alejandro Mayordomo Pérez o bé Mestres de mestres. 150 anys de formació de mestres valencianes, amb Blanca Juan.
Ha rebut nombrosos reconeixement per la seua tasca, d’entre els que destaquem el premi de la Federació de Dones Progressistes per la seua contribució a la recuperació de la memòria històrica (2007) o el premi a la trajectòria individual a la Nit d’Escola Valenciana del 2016. A més, actualment és la presidenta de la Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana (filial de l’Institut d’Estudis Catalans).
Aquest és un reconeixement just. Carmen és una treballadora implicada i incansable per l’escola valenciana. A casa nostra, està vinculada estretament a la comarca de la Vall d’Albaida, i ha participat ben activament d’iniciatives com el VI Congrés d’Escola Valenciana i, darrerament, el comissariat de les exposicions Empar Navarro i Giner: Arrels de l’escola valenciana i Carme Miquel i Diego: una mestra del País.
Seguirem aprenent al seu costat, orgulloses de la companyia d’aquesta activista amb majúscules, fent pinya, com ella ens ensenya cada dia.