XI Nit d’Escola Valenciana
Escola Valenciana presenta el document “Trenta per trenta” a l’XI Nit de l’entitat
L’entitat cívica presenta trenta mesures necessàries per desenvolupar la LUEV el dia que es commemoren els trenta anys de la llei. La professora Adela Costa, el tres centres que van recórrer al TSJ valencià per a obrir línies en valencià i el Grup d’Estudis del Medi Murbiter són els premiats d’aquesta edició amb el guardó “Intentant la llibertat”, dissenyat per l’escultor Andreu Alfaro.
La XI Nit d’Escola Valenciana s’ha celebrat el 23 de novembre de 2013 a Canet d’en Berenguer, en el Camp de Morvedre. És la gala de lliurament dels guardons d’Escola Valenciana i la presentació de les poblacions on s’organitzaran les Trobades d’Escoles en Valencià el pròxim any. Els guardons reconeixen la tasca que realitzen entitats i persones per la normalització del valencià en diversos àmbits. Pel que fa a les Trobades 2014, s’estendran per la nostra geografia sota el lema “Escola Valenciana, la nostra escola”.
Aquest esdeveniment reuneix representants d’entitats i institucions socials, culturals, acadèmiques i del món polític. És per això que s’ha comptat amb la presència, entre d’altres, de Juan Pablo Valero, subdirector general d’Innovació i Qualitat Educativa de la Conselleria d’Educació; del president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer; de les universitats públiques valencianes; del món editorial; representants del sindicats de l’ensenyament de CCOO-PV, la Intersindical Valenciana i UGT-PV, així com dels partits polítics PSPV-PSOE, Coalició Compromís, EUPV i ERPV.
L’XI Nit d’Escola Valenciana ha tingut com a eix centrar la commemoració del 30 aniversari de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV). En el seu discurs, Vicent Moreno ha destacat la necessitat d’una llei com la LUEV i ha explicat: “diem també que ha de ser una llei efectiva i els drets lingüístics dels ciutadans han d’estar fermament assegurats. Assegurar els nostres drets suposa que els governants han d’assumir una sèrie de deures que estan incomplint, en molts casos, de forma sistemàtica. Volem que s’elaboren decrets per desenvolupar-la com pertoca. Una tasca que no s’ha fet. Una feina pendent i imprescindible per a consolidar la normalització del valencià. No estem disposats a esperar 30 anys més, ni esperar a l’any 2015. Els nostres drets lingüístics són de llei i denunciarem qui atempte contra ells”.
El president d’Escola Valenciana ha presentat en l’acte el document “Trenta per trenta”, que són trenta mesures per a trenta anys de LUEV que es condensen en cinc àmbits: el polític, l’administratiu, el social, l’educatiu, i l’àmbit de la cultura i la comunicació.
Aquestes propostes estan dirigides als polítics i governants valencians i des de l’entitat cívica s’ha apel•lat a la necessitat del consens de totes les forces polítiques per fer-les efectives quan més aviat millor: “Són actuacions concretes que haurien de circular pels plenaris dels ajuntaments i per les Corts valencianes amb un únic objectiu: afermar el camí de la normalització del valencià”, ha assegurat Vicent Moreno.
La decisió de tancar RTVV per part del president de la Generalitat Valenciana també ha estat un tema molt present a la vetllada cultural d’Escola Valenciana: “No tenim premsa escrita en paper, ni ràdios, ni televisions privades que parlen en la nostra llengua. L’ensenyament, comptant també amb tots els entrebancs amb els quals ens trobem, no pot ser l’únic àmbit per aconseguir la normalització del nostre màxim tret d’identitat. Tancar un espai comunicatiu públic com RTVV suposa un greu revés i un pas enrere per aconseguir aquest objectiu. Tancar RTVV és llevar-li la veu al nostre poble”, ha destacat el president d’Escola Valenciana.
La gala dels guardons ha servit per a agrair la resposta social a la crida econòmica que Escola Valenciana va anunciar fa un mes. Queda just una setmana perquè finalitze el Verkami “Fes Escola Valenciana!” i continuen fent-se aportacions per assegurar el funcionament de totes les activitats que porta a terme l’entitat. (www.escolavalenciana.org/verkami )
A la XI Nit s’ha anunciat també quina serà l’ONG a la qual se li destinaran els fons que es recapten en la campanya escolar “Un euro, llavor de solidaritat 2014”, que l’entitat proposa cada any als centres educatius per treballar el valor de la solidaritat. Els fons que es recapten es destinaran a un projecte d’educació en valors de la delegació d’Amnistia Internacional al País Valencià.
L’acte ha comptat amb l’actuació de la Muixeranga del Camp de Morvedre i un espectacle de la companyia Camí de Nora i del grup Kalma.
Els guardonats en la XI Nit d’Escola Valenciana
• Guardó a la Trajectòria Individual: Adela Costa.
L’ha lliurat Montse Morales, representant de l’entitat Reviscola
És un guardó dirigit a persones que treballen per la nostra llengua en l’àmbit educatiu.
Adela Costa ha estat professora de la facultat de magisteri de la Universitat de València. Va ser cofundadora, directora i mestra de l’escola cooperativa Tramuntana, la primera que va realitzar l’ensenyament en valencià i que, a hores d’ara, encara continua amb el nom de La Masia. També va ser professora de Didàctica dels primers cursos de valencià per a professors organitzats per l’ICE a les primeries dels anys 70. Enguany que s’acompleixen 30 anys de la Llei dÚs i Ensenyament del Valencià resulta suggeridor també recordar que va ser coautora del llibre Sambori un dels primers llibres editats als anys vuitanta per a l’ensenyament reglat en valencià.
• Guardó a l’Ús Social del Valencià: CEIP Rei En Jaume, CEIP Ramon y Cajal de Xirivella i CC Sant Cristòfor Màrtir de Picassent
L’ha lliurat Natxo Badenes, vicepresident d’Escola Valenciana
És el guardó que reconeix l’ús del valencià per part de col•lectius de diversos àmbits.
Els tres centres han estat l’exemple de la lluita en positiu per obrir línies d’ensenyament en valencià i per a aconseguir-ho ha calgut arribar als tribunals i fer justícia amb una sentències favorables del TSJ valencià. El seu coratge durant anys i el fet de creure fermament en oferir una educació òptima per al seu alumnat ha servit per convertir-vos en un model a seguir quan l’Administració educativa valenciana posa entrebancs per establir els programes d’ensenyament de qualitat als nostres centres, aquells que tenen el valencià com a llengua vehicular.
• Guardó Extraordinari: Grup d’Estudis del Medi Murbiter
L’ha lliurat M. Josep Soriano, presidenta de la Coordinadora per l’Ensenyament en Valencià – Camp de Morvedre.
Aquest guardó s’atorga a entitats o personalitats valencianes amb un estret vincle amb la nostra cultura i habitualment arrelats a la comarca on se celebra eixe any La Nit.
Des de l’any 1981 el Grup d’Estudis del Medi Murbiter treballen com a col•lectiu del Camp de Morvedre amb projectes que tracten la necessitat d’arrelar l’escola al medi que l’envolta, així com l’interés i l’estudi del folclor comarcal. A assumeixen el valencià com a única llengua de treball, d’edició i d’exposició en congressos i cursets.
Discurs íntegre de Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana
Bona nit amigues i amics d’Escola Valenciana,
Volem agrair el suport de l’Ajuntament de Canet d’en Berenguer per haver acollit l’onzena Nit d’Escola Valenciana, així com als representants de les institucions acadèmiques i culturals que ens acompanyeu, als sindicats de l’ensenyament que sempre ens feu costat, als col•lectius i entitats, als representants polítics, als pares, mares i docents que sempre esteu ahí i, en nom de la resta d’entitats d’Escola Valenciana, molt especialment, a la Coordinadora per l’Ensenyament en Valencià – Camp de Morvedre.
Totes i tots els qui ens doneu suport i treballeu amb aquesta entitat bastiu Escola Valenciana. Vosaltres feu Escola Valenciana, vosaltres sou Escola Valenciana.
Acabem d’anunciar oficialment els llocs on se celebraran les 19 Trobades d’Escoles en Valencià 2014. El lema que hem triat per a l’ocasió ha estat “Escola Valenciana, la nostra escola”. Aquesta consigna recorrerà el nostre País passejant per dins de les comarques en els aplecs lúdics i festius més importants d’estima per la llengua.
El lema “Escola Valenciana, la nostra escola” remarca el missatge que volem enlairar hui. Un missatge que vol consolidar la tasca de trenta anys fent escola entre totes i tots, fent l’escola que volem, promovent els programes d’ensenyament amb els quals creiem fermament. Volem fer escola destacant uns principis i uns valors que es convertesquen en els fonaments d’una societat arrelada a la nostra terra i implicada plenament en la seua cultura i els seus trets d’identitat. Volem remuntar una societat castigada pel balafiament d’unes actuacions polítiques que han desembocat en fortes retallades dels nostres drets. Retallades que han afectat els fonaments bàsics de tota societat civilitzada: l’educació, la sanitat i els mitjans de comunicació públics.
La societat valenciana és la que està fent escola, la que ara està donant-li una bona lliçó de seny a qui pren decisions que ens afecten a totes i tots, a qui hauria de defendre els nostres interessos col•lectius.
En aquest sentit, “Escola Valenciana, la nostra escola” és un lema per a què cadascú se’l faça seu. És un lema per defensar una manera de sentir-nos valencians i un crit per sentir-nos orgullosos d’allò que s’ha llaurat des de la base de les comunitats educatives de tot el país: l’escola en valencià, les generacions d’alumnes que han estudiat en els programes d’excel•lència educativa, del professorat que treballa per fer-ho possible i de les famílies que són la gran força de la defensa de l’ensenyament en en la nostra llengua.
Davant la marginació de l’escola que volem i la manca d’oferta educativa en la nostra llengua; davant un Decret de plurilingüisme sense recursos; i davant de la imposició de lleis pròpies de l’era predemocràtica com la LOMCE, hem escollit un lema per tal que les persones que ens estimem l’escola en valencià ens sentim plenament identificades. Volem que l’alumnat, el professorat, els pares i les mares mostren la seua escola, perquè eixa és la nostra escola.
Aquesta nit celebrem l’aniversari de la LUEV, trenta anys d’una llei que ens va dur a inventar les Trobades d’Escoles en Valencià. Una llei que ens va animar a crear les Coordinadores comarcals d’Escola Valenciana per tot el país. Som fills i filles de la LUEV i volem que s’elaboren decrets per desenvolupar-la com pertoca. Una tasca que no s’ha fet. Una tasca que cal fer. Una feina pendent, necessària i imprescindible per a consolidar la normalització del valencià. És una demanda dirigida als nostres governants per a què es posen a fer feina. Sí, demanem comptes.
Eixa tasca és dels polítics i la societat els diem ben clar que el valencià és de llei i que 30 anys en són massa. Que hi ha deures encara per fer. No podem ni volem esperar més. Aquesta, també, sí també, és una prioritat. És hora de passar de les paraules als fets.
La Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià és completament necessària. Igual com diem això, diem també que la LUEV ha de ser efectiva. Ha de tindre vida. Ha de desenvolupar els mecanismes per protegir, promoure i normalitzar la nostra llengua, el valencià.
Han passat anys, molts anys, han passat moltes coses i els drets lingüístics dels ciutadans han d’estar fermament assegurats. Assegurar els nostres drets suposa que els governants han d’assumir una sèrie de deures que estan incomplint, en molts casos, de forma sistemàtica. Nosaltres diem prou. Prou d’atacs i de marginacions a la nostra llengua en uns casos, i prou de silencis en altres. És hora de caminar endavant decididament i no esperar 30 anys més ni esperar a l’any 2015. Els nostres drets lingüístics són de llei i denunciarem qui atempte contra ells. Ho denunciarem on calga.
Després de 30 anys de la llei, la comunitat educativa de base ha aconseguit que es duga a terme una reivindicació que ve de lluny: l’aprovació de la catalogació lingüística de tots els llocs de treball docents. Va ser fa poques setmanes. És un triomf de totes les persones que hi créiem sense dubtes, sense defallir. Ha estat un acord negociat entre tots els sindicats i l’actual Conselleria d’Educació. Felicitem-nos, felicitem-nos per allò que també aconseguim. Hem d’aconseguir avançar en el canvi de programa de Castellà a Valencià com van fer 40 Escoles l’hivern passat.
I com sempre, cal construir i sumar, fer accions en positiu. Seguint aquestes pautes des d’Escola Valenciana presentem hui el document “Trenta per trenta”, que són trenta mesures a prendre nota pels nostres governants i que actuen en conseqüència respecte a la nostra llengua en un País Valencià amb dues llengües oficials que estan en desequilibri. Cal aconseguir que el valencià siga realment oficial.
Trenta propostes per a trenta anys de LUEV. Propostes que haurien de circular pels plenaris dels ajuntaments i per les Corts valencianes. Mesures serioses sobre les quals caldria aconseguir el consens de totes les forces polítiques valencianes i fer-les efectives quan més aviat millor.
No, no parlem d’utopies, parlem de responsabilitat política. Les trenta mesures del document que hem preparat es condensen en cinc àmbits: el polític, l’administratiu, el social, l’educatiu, i l’àmbit de la cultura i la comunicació.
Cultura i comunicació, sí. Diem un sí rotund. I ho diem després del terratrèmol comunicatiu que es va originar el 5 de novembre amb l’anunci del tancament de Ràdio Televisió Valenciana per part del president de la Generalitat Valenciana. Una decisió, al nostre parer, completament equivocada. RTVV no es tanca. Diem sí a RTVV.
La societat valenciana no pot permetre que es tanque RTVV, desmantellar i tancar la nostra ràdio i la nostra televisió públiques és intolerable. És un atac a la llibertat d’expressió de la nostra societat, un atac a una de les eines més potents de normalització de la nostra llengua i a la possibilitat de reconstruir uns mitjans de comunicació públics, de qualitat, plurals, lliures i en valencià. Tancar RTVV és llevar-li la veu al nostre poble.
No tenim premsa escrita en paper, ni ràdios, ni televisions privades que parlen en la nostra llengua. L’ensenyament, comptant també amb tots els entrebancs amb els quals ens trobem, no pot ser l’únic àmbit per aconseguir la normalització del nostre màxim tret d’identitat. Tancar un espai comunicatiu públic com RTVV suposa un greu revés i un pas enrere per aconseguir aquest objectiu.
Amb aquest decisió, la Generalitat Valenciana desmantellarà completament qualsevol iniciativa de remuntar un sector audiovisual en valencià. Enfonsarà els col•lectius valencians implicats: productores audiovisuals, empreses de doblatge, actors i actrius, etc, que han treballat durant molts anys de valent creant produccions valencianes en la nostra llengua.
No volem que el 27 de novembre la nostra televisió se’n vaja a negre ni que la nostra ràdio es quede sense paraules. La decisió de la Generalitat Valenciana de tancar RTVV ha estat totalment aberrant per commemorar tres dècades de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià. Des d’ara i ací li exigim al Govern valencià que no tanque RTVV.
El que sí que us podem assegurar és que Escola Valenciana no tanca. Sou protagonistes de la crida econòmica que vam fer fa un mes. Vam actuar amb sinceritat i amb prudència, i les persones han respost en conseqüència. La campanya de micromecenatge acaba el dia 30, i continua sumant amics. Ens estem reinventant des del punt de vista de sostenibilitat econòmica. Cal fer-ho. La crisi provoca canvi i el canvi s’ha de saber vehiculitzar. Ho estem intentant. La solidaritat de la societat que ha donat la cara per Escola Valenciana ha enfortit encara més aquesta casa que és casa vostra.
No em cansaré de repetir-ho, totes les persones que estem directament implicades dia a dia en remar i fer realitat les activitats d’Escola Valenciana estem molt agraïdes a tanta gent i tants col•lectius que ens doneu un caliu enorme per creure encara més que el valencià ens importa a molts valencians i valencianes, a molta gent que parla la nostra llengua a tots els territoris que la compartim. Vosaltres sou els qui esteu fent Escola Valenciana possible. Quan u està malalt nota quants amics té, i Escola Valenciana hem notat i sabem que tenim molts i molts amics i amigues que són solidaris amb el nostre projecte.
Solidaritat, eixa és la paraula, un concepte capaç de moure muntanyes. Les meues últimes paraules d’aquesta nit són per anunciar-vos que anem a mantindre actius tots els projectes d’Escola Valenciana i un d’ells és la campanya “Un euro, llavor de solidaritat”. La dissenyem cada curs per tal que els centres educatius treballen el concepte de solidaritat entorn al Dia de la Pau. Es fan recaptacions d’un euro per alumne a les escoles i els instituts, i eixos fons es destinen a un projecte solidari d’una organització no governamental. La pròxima campanya “Un euro, llavor de solidaritat” es destinarà a la secció d’Amnistia Internacional al País Valencià i l’organització ja ens ha fet saber que els diners es destinaran a un projecte d’educació en valors que es difondrà de forma itinerant per les escoles i instituts de les nostres comarques.
En som molts més dels que ells volen i diuen.
Farem saó que ofegue la sequera.
Tot està per fer i tot és possible.
El valencià és cosa de tothom.
Moltes gràcies per la vostra complicitat i per demostrar-nos que amb vosaltres, comptem.