Alacant, Fontanars dels Alforins i València seran l’escenari de les properes Trobades que reuniran a milers de persones

  • El divendres 7, el dissabte 8 i el diumenge 9 d’abril hi haurà tres festes per la llengua a les comarques de l’Alacantí i la Vall d’Albaida i a la ciutat de València.

Les Trobades d’Escoles en Valencià vertebren el País Valencià de nord a sud i cohesionen els pobles. Les festes per la llengua són possibles gràcies al compromís de les coordinadores comarcals que formen Escola Valenciana, la implicació de mestres i professors, pares i mares, alumnes, associacions cíviques i entitats de cultura popular, que any rere any aconsegueixen reunir milers de persones que mostren l’estima col·lectiva pel valencià.

De divendres a diumenge Escola Valenciana et convida a tres cites importants per la llengua. El divendres 7 d’abril Alacant acull la XVa Trobada de Secundària i Batxillerat de l’Alacantí, el dissabte 8 d’abril Fontanars dels Alforins serà el poble amfitrió de la XXXa Trobada de la Vall d’Albaida i el diumenge 9 d’abril, València celebrarà, per primera vegada en 30 anys, la Trobada al cor de la ciutat: a la Plaça de l’Ajuntament. Fins ara, han tingut lloc quatre Trobades en dos caps de setmana, que han reunit unes 46.000 persones al Verger (Marina Alta), Novelda (Valls del Vinalopó), Sant Vicent del Raspeig (Alacantí), Albalat dels Sorells (Horta Nord) i Crevillent (Baix Vinalopó i Baix Segura). En valencià, creixem.

Centenars de tallers escolars, contacontes, cercaviles, partides de pilota valenciana, danses populars, teatre, muixerangues, concerts de música en valencià de la Gira d’Escola Valenciana, jocs populars, exposicions, entre altres activitats que omplin la programació de les tres Trobades.

Divendres 7 d’abril: XVa Trobada de Secundària i Batxillerat a l’Alacantí

La Cívica és l’única coordinadora que acull dues Trobades amb activitats específiques per a l’alumnat d’Infantil i Primària i actes adreçats a l’alumnat de Secundària i Batxillerat. El divendres 7 d’abril Alacant celebrarà la XVa Trobada de Secundària i Batxillerat en Valencià al Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant. Els actes comencen a les 10 hores amb la benvinguda als assistents i a les 10’15 hores es podrà visitar l’exposició “La Mar a fons”, amb la qual els joves descobriran els ecosistemes marins i navegaran per un dels grans corrents marins del planeta. L’Ajuntament d’Alacant i la Delegació d’Alacant de l’Institut d’Estudis Catalans proposaran tres tallers als estudiants: Exploració dels oceans, Què amaga el gel marí antàrtic? i Els boscos del Mar. Els tallers dels centres educatius i les actuacions es desenvoluparan fins a les 12 hores.

Entre els actes més atractius que ha organitzat la Cívica – Escola Valenciana, l’IES Jaume II com a centre acollidor i els instituts amb Ensenyament en Valencià de la comarca de l’Alacantí, cal destacar l’homenatge a Joan Fuster a càrrec dels estudiants de l’IES Jaume II d’Alacant (10’30 hores), el teatre en valencià (11 hores) a càrrec del grup de teatre ‘La Tiza’, de l’IES Jaume II d’Alacant, el karaoke, les partides de pilota valenciana, dos tallers dedicats a la sensibilització per combatre el masclisme: un se centra en la prevenció de la violència de gènere en joves i adolescents i l’altre en la prevenció de la violència de gènere a les xarxes socials. A les 12 hores tindrà lloc l’actuació de Desustància Rock, que s’insereix dins dels concerts de la Gira d’Escola Valenciana.

El lliurament de premis del Concurs Sambori es portarà a terme el 4 de maig a les 18 hores al Saló d’Actes de la Casa de Cultura de Sant Vicent del Raspeig (C/ Cervantes, 12. Sant Vicent).

Més informació

 

Dissabte 8 d’abril: XXXa Trobada de la Vall d’Albaida

Fontanars dels Alforins serà el poble que acollirà el 30 aniversari de les Trobades d’Escoles en Valencià de la Vall d’Albaida, el proper dissabte 8 d’abril. Els actes de la Trobada comencen a partir de les 11 hores amb una partida de petanca (darrere del Trajín) i una partida de Pilota Valenciana (C/ Espanya). Més tard, a les 11’30 hores, tindrà lloc l’explicació de l’exposició “L’ofici de Ferrer” al carrer de la Ferreria. A migjorn, el grup Llombrigol rondallaire oferirà un contacontes a l’escola Comte de Salvatierra. A les 13 hores, l’organització ha previst la projecció del documental “Calciners”, de Miquel Francés, a la Casa de Cultura i, a continuació, es portarà a terme el muntatge d’un forn de calç a càrrec d’Agustí Calabuig. A les 14 hores, totes les persones que ho desitgen i hagen reservat (covalba@fev.org), podran dinar gaspatxada popular al Poliesportiu per 4€.

La cercavila començarà a les 16 hores des de la Plaça Alqueria dels Àlbers amb la Banda de Fontanars dels Alforins, Gegants i Cabets d’Ontinyent, Campaners, Batucada i Cabets del CEIP Lluís Vives d’Ontinyent, Batucada de l’Escola Comarcal de Música, Ball dels Locos de l’Olleria. Vora les 17, la cercavila arribarà a la Plaça Mare de Déu del Rosari, moment en què s’iniciaran els tallers i les activitats paral·leles, com l’encesa del Forn de Calç darrere de l’església, a la Plaça Mare de Déu del Rosari; l’exposició “L’ofici de Ferrer al carrer de la Ferreria; la tirolina al Dipòsit; el tir a l’arc al carrer Sant Antoni, just en la paret lateral de la Casa de la Cultura), així com les exposicions a la Casa de la Cultura: “Els Amics del Butoni, monstres valencians” i “Flora Pintoresca de la Vall d’Albaida”, de Julià Bordera i l’alumnat del centre. A més, la Casa de la Cultura també acollirà la projecció de l’audiovisual “Memòries d’una escola” de Miquel Francés. A les 19 hores, tindrà lloc la Passada de Danses a la Plaça Mare de Déu del Rosari i, després, Dani Miquel marcarà la cloenda de la XXXa Trobada d’Escoles en Valencià a la Vall d’Albaida, organitzada per la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la defensa i l’Ús del Valencià, Escola Valenciana i l’Ajuntament de Fontanars dels Alforins, amb el suport de la Diputació de València, la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament d’Ontinyent i la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida.

Entre les activitats que s’han desenvolupat abans de la Trobada cal ressaltar la presentació de la Trobada i XXII Premi Benicadell, així com la ruta senderista per Fontanars i la Trobada d’Escriptors de la Vall d’Albaida. El proper diumenge 7 de maig a les 12 hores tindrà lloc a la Casa de Cultura de Fontanars dels Alforins el lliurament dels XIX Premis Sambori de la Vall d’Albaida.

Més informació

 

Diumenge 9 d’abril: XXXa Trobada a València

La Coordinadora d’Alumnes, Mares, Pares i Professors per l’Ensenyament Públic en Valencià –CAPPEPV–, ha dissenyat un programa nodrit d’activitats per celebrar una data redona: 30 anys de Trobades d’Escoles en Valencià al cap i casal. Enguany, la Trobada a València, tindrà lloc el proper diumenge 9 d’abril a la Plaça de l’Ajuntament i, per primera vegada, prendrà els carrers del centre de la ciutat.

«Agraïm a l’Ajuntament de València que ens haja donat suport i, gràcies a aquest compromís, puguem celebrar, per primera vegada, el 30 aniversari de la Trobada al cor de la nostra ciutat: a la Plaça de l’Ajuntament», ha expressat la presidenta de la CAPPEPV, Laura Font, durant la roda de premsa de presentació dels actes de la Trobada a València. Així, «amb una ubicació tan privilegiada, esperem superar l’èxit de participació de l’any passat, que es va situar en unes 30.000 persones», en paraules de Laura Font.

La Trobada començarà a les 10’30 hores a l’esplanada de l’IES Lluís Vives amb la cercavila que recorrerà els carrers del barri al ritme de les bandes de música, les dolçaines i tabals, batucades… fins a la Plaça de l’Ajuntament. En arribar, es lliuraran els recordatoris de la Trobada que ha creat l’alumnat de l’IES Lluís Vives per als centres participants. A les 12 hores tindrà lloc l’actuació l’actuació de la Coraleta e Raconet de la Societat Coral el Micalet i l’Orquestre del Micalet. Més tard, a les 13 hores, el Grup de Danses Sant Roc oferirà una dansà i, de forma simultània, es desenvoluparan els més d’un centenar de tallers confeccionats per 53 centres educatius, associacions, la universitat i altres organitzacions i entitats, així com exposicions, contacontes, entre altres activitats per a gaudir de la festa pel valencià. A les 13’30 hores, la contacontes Eva Andújar oferirà la narració ‘Contes per a la butxaca’. Després de dinar, vora les 15’30 hores actuarà Ramonets, que marcarà la fi de la festa.

Més informació

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: