Escola Valenciana: «Els nivells Avançats són garantia de plurilingüisme i el valencià és la clau per accedir-hi»

  • Manises reuneix 25.000 participants en el XXX aniversari de la Trobada d’Escoles en Valencià de l’Horta Sud.

  • 183.000 persones fan poble en les quinze Trobades que s’han desenvolupat en set caps de setmana.

  • Aquesta Trobada ha comptat amb la presència del president de les Corts Valencianes, Enric Morera; la vicepresident de la Diputació de València, M. Josep Amigó; el diputat de Cultura, Xavier Rius; el director general de Política Educativa, Jaume Fullana, així com els acadèmics de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua Honorat Ros, Immaculada Cerdà i Abelard Saragossà, i representants municipals de tots els pobles de la comarca.

  • El proper dissabte 27 de maig, el Real de Gandia i Altea acolliran les Trobades de la Safor – Valldigna i la Marina Baixa.

Avui dissabte, Manises ha tancat el seté cap de setmana de Trobades amb la participació de 25.000 persones. La Marina Alta, les Valls del Vinalopó, l’Horta Nord, l’Alacantí, el Baix Vinalopó i el Baix Segura, la Vall d’Albaida, l’Horta, la Ribera, la Costera, el Maestrat, la Plana, l’Alt Palància, el Camp de Túria i l’Horta Sud, ja han completat la geografia de les Trobades d’Escoles en Valencià amb les festes d’estima per la llengua, que han congregat a 183.000 al llarg dels mesos de març, abril i maig. En valencià, creixem de forma incessant.

Les Trobades són alegria i reivindicació. Dignitat i festa. Música i poble. Llengua i estima. Ball i cultura. Perquè aquestes jornades cristal·litzen és fonamental la implicació de les Coordinadores Comarcals que formen Escola Valenciana, les comunitats educatives, les associacions de mares i pares, les famílies, les associacions populars, les institucions, els comerços… Gràcies a l’esforç i la il·lusió de totes aquestes persones s’aconsegueix donar forma a les festes que expressen l’estima col·lectiva pel valencià.

El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha aprofitat aquest context multitudinari per expressar «la conveniència de matricular les xiquetes i els xiquets a les escoles que tenen els nivells Avançats que recull el Decret de Plurilingüisme», dos dies abans que arranque la matriculació. «En Escola Valenciana sempre hem proposat a les famílies l’ensenyament en valencià com a model educatiu òptim. Ara com ara, amb els nostres 33 anys de bones pràctiques docents i excel·lència acadèmica, recomanem a les mares i els pares que trien les escoles amb els nivells Avançats per una raó molt senzilla: són els únics que garanteixen el plurilingüisme. En un món globalitzat, les llengües són una eina essencial perquè l’alumnat puga desenvolupar-se de forma autònoma i tindre més possibilitats de cara al futur», ha exposat el portaveu d’Escola Valenciana.

«El valencià és la clau d’accés al plurilingüisme. Tant l’Avançat 1 com l’Avançat 2 aconsegueixen que l’alumnat domine de forma equilibrada el valencià i el castellà i, a més, tinga un coneixement pràctic d’anglés. Aquesta és la finalitat pedagògica que en Escola Valenciana considerem essencial», segons ha declarat Vicent Moreno.

XXXa Trobada de l’Horta Sud

El Guaix – Coordinadora pel Valencià de l’Horta Sud, Escola Valenciana i l’Ajuntament de Manises, han reunit més de 25.000 participants en la XXXa edició de la Trobada d’Escoles en Valencià de l’Horta Sud. Mislata, Albal, Sedaví, Torrent, Benetússer, Alcàsser, Picassent, Silla, Paiporta, Quart de Poblet, Xirivella, Beniparrell, Picanaya, Aldaia, Massanassa, Catarroja, Alaquàs, Massanassa, Llocnou de la Corona i Alfafar, s’han donat cita a Manises per celebrar aquesta jornada lúdica i reivindicativa que pren la llengua com a lligam.

El president del Guaix — Coordinadora de l’Horta Sud, Vicent Font, s’ha mostrat ben satisfet amb la gran participació de la Trobada i ha volgut remarcar el treball de conjunt de «la comunitat educativa de Manises, que ha treballat de valent durant tot l’any per portar la festa per la llengua endavant, així com tots els actes que hem organitzat amb caràcter previ, com el lliurament de Premis del Sambori, la Nit Estellés, la Trobada Musical, el Sopar del Guaix, les mostres de teatre escolar… Hem treballat molt i ho hem fet amb il·lusió, que és el que compta.» Vicent Font ha destacat la implicació de l’Ajuntament de Manises.

«Amb la Trobada reivindiquem la presència de la nostra llengua al carrer i expressem la nostra estima vers el valencià. Volem compartir el valencià amb tot el món i a tots els llocs.» En poques paraules: «volem viure en valencià» i, per aquesta raó, esdevé imprescindible «la creació d’una llei d’igualtat lingüística», ha manifestat el president del Guaix.

La XXXa Trobada de l’Horta Sud ha combinat meravellosament música, festa i llengua. Entre el gran ventall d’activitats que s’han desenvolupat caldria esmentar el centenar de tallers escolars, la confluència de les dues cercaviles que han recorregut els carrers de Manises, les figures de les muixerangues, les exhibicions de danses populars, les diverses actuacions, el lliurament de recordatoris, les cançons populars que tothom ha entonat durant la festa, els correfocs i un llarg etcètera d’actes, que s’ha acabat amb el concert del grup folk Germans Caballer i Amics.

L’alcalde de l’Ajuntament de Manises, Jesús Borràs, ha comentat que ha sigut «un honor per a nosaltres poder participar per segona vegada en l’organització d’un acte tan important i que reuneix en un dia a milers de persones de la nostra comarca, amb un objectiu molt clar: defensar i potenciar l’ensenyament en valencià.» A continuació, l’alcalde ha volgut ressaltar el paper de les Trobades d’Escoles en Valencià i l’ensenyament en valencià: «Les Trobades són un acte reivindicatiu, que recorre les comarques valencianes i que fan que es puga mostrar als carrers tot allò que envolta una circumstància tan viva a la nostra societat. Ha costat molts anys de lluita, que l’ensenyament en valencià siga una realitat, hi ha hagut moments molt difícils, però estem ja per tot arreu.»

Per la seua banda, la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Manises, Pilar Molina, ha agraït a la ciutadania de Manises i de la comarca la participació en aquesta Trobada: «gràcies per estar amb nosaltres, per defendre la llengua, que forma part del nostre patrimoni» i també ha volgut destacar «el treball i la col·laboració de centres educatius, associacions de mares i pares, associacions culturals i a totes les persones que han participat i col·laborat amb el Departament d’Educació per a dur a terme aquest esdeveniment. Ha sigut un gran esforç per part de tots, i totes i tots han sigut indispensables per a poder realitzar el conjunt d’actes que hem organitzat.»

Aquesta Trobada ha comptat amb la presència del president de les Corts Valencianes, Enric Morera; la vicepresidenta de la Diputació de València, M. Josep Amigó; el diputat de Cultura, Xavier Rius; el director general de Política Educativa, Jaume Fullana, així com els acadèmics de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua Honorat Ros, Immaculada Cerdà i Abelard Saragossà i representants municipals de tots els pobles de la comarca.

    

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: