Arriben les Trobades d’Escoles en Valencià a Altea i al Real de Gandia

Aquest dissabte 27 de maig la Safor-Valldigna i la Marina Baixa celebren les festes col·lectives d’estima pel valencià amb una àmplia agenda d’activitats, entre les quals caldria destacar les cercaviles, el centenar de tallers escolars, les actuacions musicals de la Gira d’Escola Valenciana, les exhibicions de muixeranga, pilota valenciana, jocs tradicionals, danses populars, exposicions de dibuixos…

‘En valencià, creixem’ és el lema que agermana les Trobades d’Escoles en Valencià 2017. Ara com ara, Escola Valenciana, a través del compromís de les Coordinadores Comarcals, ha creat un potent teixit social amb la convocatòria de 183.000 persones en les 15 festes per la llengua que s’han desenvolupat. La reivindicació d’aquestes celebracions és un clam: viure en valencià.

XXIXa Trobada de la Marina Baixa

La Trobada a Altea comença a les 11’30 hores amb una concentració al Portal Vell, lloc on els participants en la cercavila s’organitzaran per recórrer els carrers fins a la Plaça de l’Església, acompanyats de xirimita i tabalet, i la bandeta de la Societat Filharmònica

Alteanense. De 12 a 14 hores es desenvoluparan els tallers i l’actuació del grup de danses Bellaguarda Tradicions. Els treballs col·lectius d’Infantil del Premi Sambori i els dibuixos finalistes del concurs de dibuix de la Trobada s’exposaran al mirador de la casa del rector. Els actes comptaran amb la participació de la Muixeranga d’Altea.

A les 14 hores finalitzaran els tallers i  l’organització posarà a l’abast dels assistents taules i cadires perquè tothom puga dinar de cabasset. Els comerciants de la plaça oferiran bosses de recapte per emportar, a preus populars (cal consultar els comerços col·laboradors en el díptic).

Vora les 16’30 hores s’entregaran els guardons als centres i entitats que participen en la Trobada i del premi del concurs de dibuix per a la portada del díptic. A més, l’organització lliurarà els premis del concurs de literatura en valencià Sambori. Tancaran l’acte, en nom de la Coordinadora per l’Ensenyament en Valencià de la Marina Baixa, Pere Ramon Zaragozí, i l’Alcalde d’Altea, Jaume Llinares Cortés. En acabar, l’organització oferirà un berenar per a tots els assistents i actuació del cor de l’Escola de Música de la SFA. A les 20’30 hores, el concert de la Gira d’Escola Valenciana clourà la XXIXa edició de la Trobada de la Marina Baixa amb l’actuació de Gem, L’Home Brut i King Kong Boy.

La Coordinadora per l’Ensenyament en Valencià de la Marina Baixa i Escola Valenciana han organitzat aquesta festa d’estima pel valencià en col·laboració amb la regidoria d’Educació de l’Ajuntament d’Altea. La Trobada ha comptat amb la participació dels ajuntaments d’Altea, Benidorm, Callosa d’En Sarrià, Finestrat, l’Alfàs del Pi, la Nucia, la Vila Joiosa, Orxeta, Polop, Relleu, Sella i Tàrbena, així com una quarantena de centres educatius de la comarca.

Prèviament a les activitats del dissabte, el Centre Social d’Altea va collir ahir la taula redona Plurilingüisme: per què?, amb la participació del director general de Política Educativa de la Generalitat Valenciana, Jaume Fullana; els professors titulars de la Universitat d’Alacant, Joan Borja i Vicent Brotons, l’estudianta de Grau de Mestre en Educació Primària, Noemí Navarro i la intervenció de Maria Rosa Soler com a mare. El debat estigué moderat pel mestre Vicent Romans.

Més informació

XXIXa Trobada de la Safor-Valldigna

La XXIXa festa pel valencià de la Safor-Valldigna arranca a les 17 hores amb una concentració a la Plaça de la Llibertat. Quinze minuts més tard s’iniciarà la cercavila, que comptarà amb el ritme dels grups musicals del Real de Gandia, i acabarà a la plaça Beato Carmelo.

A les 17’30 hores, l’organització donarà la benvinguda als assistents i lliurarà els obsequis als centres docents participants. Acte seguit, tindrà lloc els parlaments per part de les autoritats. A les 18 hores comencen les activitats, els més d’un centenar de tallers escolars i paradetes d’associacions, editorials i empreses.

A les 20 hores es clouran els tallers i, poc després, la plaça Beato Carmelo serà l’escenari de la macrobatukada que oferirà la KumKumtrà. A les 21’30 hores es desenvoluparà el sopar de germanor al parc 25 d’abril i, a les 23 hores, les actuacions musicals de Prozak Soup i El Diluvi, anunciaran la fi de festa.

Xeraco, l’Alqueria de la Comtessa, la Font d’en Carròs, Gandia, Barx/Potries/Palmera, Almoines, Daimús, Benifairó de la Valldigna, Piles, Xeresa, Ador-Palma, Simat de la Valldigna, Oliva, Bellreguard, Alfauir-Ròtova, Grau de Gandia, Miramar, Beniarjó, Llocnou de Sant Jeroni, Tavernes de la Valldigna i Vilallonga, es donaran cita al Real de Gandia per celebrar la XXIXa edició de la Trobada d’Escoles en Valencià de la Marina Baixa.

Aquesta festa de les manifestacions de la cultura popular valenciana ha sigut organitzada per la Coordinadora Safor-Valldigna pel Valencià, Escola Valenciana i l’Ajuntament del Real de Gandia, en col·laboració amb la Conselleria d’Educació, Edicions Bromera, el Centre Informàtic Oliva, la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València, CEIC i la Mancomunitat de Municipis de la Safor.

Més informació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: