Les Trobades d’Altea i el Real de Gandia impregnen els carrers de festa i estima pel valencià

  • Les dues festes per la llengua reuneixen 19.000 participants en el XXIX aniversari de les Trobades de la Safor-Valldigna i de la Marina Baixa.

  • El proper dissabte 3 de juny, l’Orxa i Quart de les Valls clouran el calendari de les Trobades 2017.

En valencià, creixem

Les festes populars que dignifiquen els béns més preuats de les valencianes i els valencians, la llengua i la cultura, han omplit aquest dissabte els carrers d’Altea i el Real de Gandia, i han compartit amb el veïnat una jornada lúdica. Muixerangues, cercaviles, danses populars, tallers escolars i paradetes, concerts de música de La Gira, jocs tradicionals, exposicions i moltes més manifestacions de la cultura popular, han atret més de 19.000 participants de les comarques de la Marina Baixa i la Safor-Valldigna.

Aquest és el vuité cap de setmana que les Trobades fan poble amb més de 202.000 participants en les dèsset festes pel valencià que s’han desenvolupat gràcies a la implicació de les comunitats educatives, les famílies, les associacions de cultura popular i les Coordinadores Comarcals que formen Escola Valenciana.

XXIXa Trobada de la Marina Baixa

Altea ha celebrat avui la XXIXa Trobada d’Escoles en Valencià de la Marina Baixa. Aquest poble ha reunit 7.000 persones procedents de Benidorm, Polop, la Nucia, Tàrbena, Callosa d’en Sarrià, Orxeta, Finestrat, la Vila Joiosa, Sella, l’Alfàs del Pi i Relleu. El gaudi i les ganes de compartir il·lusió han sigut clau per dibuixar aquesta jornada de germanor que pren el valencià com a nucli.

Altea, 400 aniversari

Enguany, fa 400 anys que Altea es va constituir com a poble. L’11 de gener de 1617, Jaume Palafox, com a Senyor de la Baronia, atorgà la Carta Pobla o capitulació de l’establiment general a Altea. «Per als organitzadors i les organitzadores de la Trobada ha sigut molt especial celebrar la festa pel valencià a Altea i, alhora, commemorar l’aniversari dels quatre segles de naixement del nostre poble», ha comentat el president de la Coordinadora pel Valencià de la Marina Baixa, Pere Ramon Zaragozí i ha afegit: «Estem contents i devanits amb tots els actes que ha organitzat l’Ajuntament per retre homenatge a un dels trets identitaris més importants del nostre poble. De totes les activitats que han tingut lloc al llarg de l’any, m’agradaria destacar-ne una: la gran acollida que tingué el festival de música ‘Com Sona l’ESO’, que congregà 2.000 joves i fou molt emocionant.»

Altea ha acollit per quarta vegada la gran festa d’estima per la llengua de la Marina Baixa amb una quarantena de tallers escolars, la cercavila, acompanyada de xirimita i tabalet i la bandeta de la Societat Filharmònica Alteanense, les actuacions del grup de danses Bellaguarda Tradicions i del cor de l’Escola de Música de la SFA, l’exposició de treballs del Premi Sambori i del concurs de dibuix, les actuacions de les colles de dolçainers, tabaleters, així com el concert de la Gira d’Escola Valenciana amb Gem, L’Home Brut i King Kong Boy, que ha posat fi a la jornada de germanor de la XXIXa edició de la Trobada de la Marina Baixa.

Pere Ramon Zaragozí ha explicat que «es tracta de la primera vegada que la Trobada se celebra en el cor del poble, en el centre històric, cosa que li ha atribuït un encant especial.» Per al portaveu de la Coordinadora Comarcal les Trobades són imprescindibles i tenen un marcat caràcter reivindicatiu i festiu: «Si estiguérem en un país normalitzat i poguérem viure en valencià, no faríem Trobades, ens dedicaríem a fer unes altres coses. Malauradament, encara no tenim el país que volem; el nostre país està per construir, està per fer i, per aquesta raó, ens cal desenvolupar la festa d’estima col·lectiva pel valencià.»

Per a l’Alcalde de l’Ajuntament d’Altea, Jaume Llinares, la Trobada ha constituït «una activitat magnífica que ha tingut molt bona resposta per part dels veïns del poble i de tota la contornada. Avui, el poble antic, els carrers d’Altea, s’han convertit en un pati gegant d’escola amb totes les xiquetes i els xiquets gaudint de la festa pel valencià. Tots els pobles de la nostra comarca han estat representats.» Jaume Llinares ha subratllat com d’important ha sigut celebrar enguany la Trobada a Altea: «El nostre poble ha complit 400 anys i des de l’Ajuntament vam fer un esforç important perquè la Trobada formara part dels actes de commemoració de la Carta Pobla. I així ha sigut: la Trobada estarà vinculada a la història del nostre poble.»

El secretari autonòmic d’Educació, Miguel Soler; el director general de Política Lingüística, Jaume Fullana; el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer; la secretària general de la Universitat d’Alacant, Esther Segarra, així com un bon nombre d’alcaldes i regidors dels pobles de la comarca, no s’han volgut perdre el XXIX aniversari de la Trobada de la Marina Baixa.

 

XXIXa Trobada de la Safor-Valldigna

La Coordinadora pel Valencià de la Safor-Valldigna, Escola Valenciana, l’Ajuntament del Real de Gandia, el CEIP Beato Carmelo i l’AMPA del centre, el CAES Ntra. Sra. del Amparo i l’Escoleta Infantil Municipal, han organitzat la XXIXa edició de la Trobada d’Escoles en Valencià de la Safor-Valldigna, que ha reunit més de 12.000 persones per celebrar una jornada lúdica i reivindicativa amb el valencià com a motor social i aposta de futur.

El Real de Gandia ha sigut per primera vegada el poble amfitrió d’aquesta festa que ha comptat amb la participació dels centres educatius de Xeraco, l’Alqueria de la Comtessa, la Font d’en Carròs, Gandia, Barx, Potries, Palmera, Almoines, Daimús, Benifairó de la Valldigna, Piles, Xeresa, Ador-Palma, Simat de la Valldigna, Oliva, Bellreguard, Alfauir-Ròtova, Grau de Gandia, Miramar, Beniarjó, Llocnou de Sant Jeroni, Tavernes de la Valldigna i Vilallonga. L’alcaldessa del Real de Gandia, Marta Sines, ha manifestat: «El Real ha acollit amb gran il·lusió l’aplec per la llengua. Una llengua que hem fet nostra perquè és la que hem escoltat a casa des de menuts i que ha passat de pares a fills com un tresor per la seua riquesa cultural.»

Per la seua banda, la representant de la Coordinadora pel Valencià de la Safor-Valldigna, Encarna Serrano, ha ressaltat la implicació de «l’Ajuntament del Real de Gandia, les escoles, l’AMPA i totes les associacions del poble. La Trobada ha sigut un èxit gràcies a què s’han involucrat en l’organització.» De fet, «el més bonic de tot és veure la participació i la gran acollida que han tingut tant el Premi Sambori com la Trobada.» Entre tot el ventall d’activitats que s’hi han desenvolupat, Encarna Serrano ha parlat del Mural del Tio Canya: «abans de la Trobada, les xiquetes i els xiquets van fer un treball del Tio Canya a l’escola. Amb aquestes obres, el grafitter Alejandro Gambim s’ha inspirat per crear un record artístic, que es quedarà al CEIP Beato Carmelo, el centre amfitrió.» A més, la portaveu de la Coordinadora ha encoratjat els joves «a rebre l’herència cultural de continuar endavant amb la tasca de donar forma i coordinar properes festes d’estima per la llengua.»

L’alcaldessa Marta Sines s’ha mostrat molt contenta amb la celebració de la Trobada i ha explicat el significat d’aquesta gran festa pel valencià per al poble: «La Trobada, tal com el seu nom indica, és el punt de confluència de moltes sensibilitats amb un objectiu comú: l’afirmació de la llengua, la reivindicació permanent, la necessària i inequívoca defensa del valencià com la llengua del nostre poble. És un moment de gaudi per als xiquets i majors, i un botó de mostra de la dedicació de centenars de mestres, mares i pares. La Trobada és una forma preciosa de reivindicar el que som i defensar l’escola pública.»

De forma semblant, la regidora d’Educació, Míriam Bañuls, ha comentat: «Durant aquest gran dia, hem fet visible la unió entre totes les escoles i els pobles de la Safor-Va­lldigna i, junts, hem celebrat la nostra identitat i dignitat com a poble. Ha sigut una gran festa per la nostra llengua i per la qualitat educativa, que hem desenvolupat amb gran il·lusió.» La regidora d’Educació ha felicitat la implicació de les comunitats educatives, la Coordinadora pel Valencià de la Safor-Valldigna, les associacions, els establiments, les entitats, les empreses i tot el veïnat, que amb la seua col·laboració ha fet possible la Trobada.

La Trobada al Real de Gandia ha comptat amb l’assistència del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; el president de les Corts Valencianes, Enric Morera; el secretari autonòmic d’Educació, Miguel Soler; la representant de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Immaculada Cerdà, i un gran nombre d’alcaldes i regidors dels pobles de la Safor-Valldigna.

Escola Valenciana demana al TSJ que retire la impugnació contra el Decret durant les Trobades d’Altea i el Real de Gandia

  • L’entitat cívica es personarà contra l’auto del Tribunal Superior de Justícia perquè pose fi a la suspensió cautelar del Decret de Plurilingüisme.

Les Trobades d’Escoles en Valencià són festes amb un rerefons reivindicatiu i són reivindicacions amb un rerefons festiu. Les Trobades d’Altea i el Real de Gandia han sigut els escenaris que han servit d’altaveu a Escola Valenciana per defensar la legalitat del Decret de Plurilingüisme, arran del recurs presentat per la Diputació d’Alacant: «Es tracta d’una estratagema del PP per fomentar l’odi entre conciutadans i fer servir la llengua com a arma política, en lloc de crear ponts d’unió entre les diferents cultures, promoure l’entesa, la convivència i el coneixement de llengües, que són alguns dels objectius del Decret», ha declarat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno.

L’argument pel qual el TSJ ha admés a tràmit el recurs de la Diputació d’Alacant és la suposada «discriminació» que hi ha entre els sis nivells del Decret i l’obtenció d’acreditacions lingüístiques. «Escola Valencia no veu, ni de bon tros, indicis de desigualtat sinó tot el contrari: el Decret trenca amb la discriminació, posa a l’abast de l’alumnat de tot el País Valencià la formació plurilingüe i l’acreditació de títols amb reconeixement oficial, sempre que l’alumnat demostre els coneixements necessaris, és clar.»

L’entitat cívica ha insistit en la legalitat de la normativa que la Conselleria d’Educació, encapçalada per Vicent Marzà, aprovà en gener d’aquest any: «és especialment curosa en el tractament integrat de llengües, a fi d’aconseguir que l’alumnat tinga idèntic domini de valencià i castellà i uns coneixements pràctics d’una llengua estrangera. Aquesta finalitat pedagògica s’adequa als paràmetres educatius plurilingües, que són capdavanters a la resta de països europeus amb llengües minoritzades», ha pronunciat el portaveu d’Escola Valenciana.

Escola Valenciana es personarà contra l’auto del TSJ perquè pose fi a la suspensió cautelar del Decret: «les al·legacions de l’Administració Pública, governada pel PP, no es troben fonamentades sobre criteris pedagògics. A més, no hem d’oblidar que el Ministeri d’Educació i Cultura, que en un principi va presentar els seus recels respecte del Decret, va haver d’acceptar que complia amb el marc jurídic i era respectuós amb la diversitat del País Valencià. I, recentment, l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i les Unitats d’Educació Multilingüe de la Universitat de València, de la Universitat Jaume I de Castelló i de la Universitat d’Alacant, han exposat el rigor i la solvència del Decret», en paraules de Vicent Moreno.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: