El segon cap de setmana de Trobades llança un missatge contundent: «Volem viure en valencià sempre»

  • La participació aproximada de les sis Trobades celebrades deixa unes dades ben sucoses: 83.000 persones.

  • Escola Valenciana aprofita les festes pel valencià per demanar la introducció de la plena competència lingüística en la llei de la funció pública.

  • L’entitat cívica pretén sumar complicitats ciutadanes per donar continuïtat als seus projectes.

Nosaltres pel valencià constitueix la reivindicació del projecte social d’Escola Valenciana. Viure plenament en valencià. Introduir la competència en valencià per a treballar en les administracions públiques. Reivindicar una ràdio i una televisió pública íntegrament en valencià i rebre les emissions de TV3 i IB3. Implantar l’ensenyament en valencià a tot el sistema educatiu i a tots els centres del País Valencià. La Federació d’Associacions per la Llengua – Escola Valenciana fa 33 anys que treballa per assolir la normalitat de la llengua en tots els àmbits. Les Trobades d’Escoles en Valencià són els escenaris on l’entitat cívica expressa el seu ideari social.

El segon cap de setmana de Trobades es clou amb la participació de 43.000 persones. Rafelguaraf, Alcalalí, Alfara del Patriarca, la Vall d’Uixó, Monòver i Elx ja han celebrat les festes populars que dignifiquen el patrimoni de les valencianes i els valencians: la llengua. La participació aproximada de les sis Trobades celebrades deixa unes dades ben sucoses: 83.000 persones.

Cercaviles, pilota valenciana, contacontes, danses populars, muixerangues, tallers escolars, concerts de música de la Gira, teatre, jocs tradicionals, exposicions, i més activitats han conformat l’agenda d’actes festius a Alfara del Patriarca (l’Horta Nord), la Vall d’Uixó (la Plana), Monòver (les Valls del Vinalopó) i Elx (el Baix Vinalopó i el Baix Segura), els pobles amfitrions de les manifestacions de la cultura popular valenciana durant el diumenge 22 d’abril.

Amb tu, fem llengua, cultura i país

Escola Valenciana demana la complicitat de les persones assistents a les Trobades per donar continuïtat a projectes tan importants com el Cinema en Valencià, els concerts de música de la Gira, el Voluntariat pel Valencià, la RadioEscola… «Totes i tots sabem que sense l’esforç col·lectiu i la suma d’energies les Trobades no es podrien desenvolupar. Per aquesta raó, és important que totes les persones que s’estimem la nostra llengua aporten la seua llavor, és a dir, es facen Amigues i Amics d’Escola Valenciana. Amb una simbòlica aportació de moltes persones aconseguirem seguir endavant amb la nostra tasca. Continuarem fent llengua, cultura i país», ha assenyalat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno.

 

Alfara del Patriarca: XXXIa Trobada de l’Horta Nord

Meliana, Vinalesa, Albuixec, Massamagrell, Burjassot, la Pobla de Farnals, Alboraia, Rafelbunyol, Almàssera, Museros, Paterna, el Puig, Albalat dels Sorells, Tavernes Blanques, Mirambell, Bonrepòs, Godella, Massalfassar, Puçol, Foios i Montcada s’han donat cita a Alfara del Patriarca, l’amfitrió de la XXXIa Trobada de l’Horta Nord. Aquest poble d’uns 3.350 habitants ha vist multiplicada la seua població amb la presència de 14.000 persones procedents dels pobles veïns.

La Coordinadora pel Valencià de l’Horta Nord, l’Ajuntament d’Alfara del Patriarca i Escola Valenciana han aconseguit organitzar una gran festa pel valencià amb la implicació dels centres educatius, la comunitat educativa, un bon nombre d’associacions de cultura popular de tota la comarca i prop d’una vintena d’institucions i editorials. Els assistents han pogut gaudir amb el centenar de tallers i la gran varietat d’activitats que han oferit, les dues cercaviles, l’exhibició de la Jove Muixeranga de València, l’actuació de colles de dolçaina i tabal, la gran dansà popular, el concert de La Duche…

En aquest marc, el president de la Coordinadora pel Valencià a l’Horta Nord, Àngel Martí, s’ha mostrat content amb la gran acollida que ha tingut la Trobada: «Hem comptat amb una àmplia participació dels centres educatius de tota la comarca i els representants institucionals dels ajuntaments veïns no s’han volgut perdre aquesta jornada de festa i germanor amb un fort component reivindicatiu». En aquests termes ha explicat Àngel Martí la necessitat de comptar amb la plena competència lingüística com a condició indispensable per a treballar en les administracions públiques: «És estrany demanar que les empleades i els empleats públics ens atenguen en valencià i en castellà, les dues llengües oficials del País Valencià? Nosaltres pensem que no. Enguany, la LUEV complirà 35 anys i la nostra llengua encara no gaudeix d’una situació de normalitat. Cal una empenta per potenciar el valencià i contribuir-ne a la normalització». A més, Martí ha parlat de terminis: «El Govern valencià ha d’implantar la capacitació lingüística abans que no s’acabe 2018».

Una de les activitats que cal esmentar és la inauguració del Mural de la Trobada. «Es tracta d’una obra col·lectiva creada per les escoles. Cada centre ha aportat cinc rajoles i entre tots han dibuixat el terme municipal d’Alfara del Patriarca. És una iniciativa que fem cada any de forma cooperativa. Tenim murals pels pobles on celebrem Trobades, hem decorat una paret amb la imatge del dimoni que caracteritza el Premi Sambori, hem desenvolupat un rellotge solar…», segons ha explicat el president de la Coordinadora.

Per la seua banda, l’alcalde i regidor d’Educació de l’Ajuntament d’Alfara del Patriarca, Llorenç Rodado, ha manifestat com és d’important la tasca que desenvolupen les comunitats educatives: «Ens ajuden a construir el nostre futur de generacions de xiquets i xiquetes des de l’estima a les nostres arrels. Aquesta construcció es fa en equip, amb consciència participativa i democràtica, de la qual Alfara del Patriarca vol formar-ne part». L’alcalde ha assenyalat que «el suport a la Trobada d’Escoles en Valencià  ens condueix a refermar-nos en una clara aposta pel valencià al nostre poble i la defensa i l’ús de la nostra llengua dins de les institucions públiques».

La XXXIa Trobada de l’Horta Nord ha comptat amb la presència de representants polítics de tots els ajuntaments de la comarca, el conseller d’Hisenda, Vicent Soler; la vicepresidenta de la Diputació de València, M. Josep Amigó, i la directora general  de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial, Marina Sánchez.

 

La Vall d’Uixó: XXXIa Trobada de la Plana

La Vall d’Uixó ha acollit les escoles d’una trentena de pobles de la Plana per celebrar la XXXIa edició d’aquesta jornada lúdica que expressa l’estima col·lectiva pel valencià. Els vora 20.000 assistents han pogut gaudir del concert del cor infantil municipal i la coral polifònica Serra d’Espadà, les exhibicions de muixerangues, les rutes turístiques pels carrers de l’Alcúdia amb l’actuació dels Aurorers, els més de 50 tallers escolars, les visites guiades a les coves de Sant Josep i a la zona de l’Assumpció, la degustació de receptes típiques valleres, els concerts de música de la Gira amb Ramonets, Maria Arnal i Marcel Bagés, i moltes més activitats han conformat l’agenda d’actes festius a la Vall d’Uixó.

El president de Col·lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló, Natxo Badenes, ha ressaltat alguns elements essencials de les festes populars: «Aquests aplecs prenen el valencià com a llengua de cohesió social i també com a llengua de cultura. Sovint, no som conscients de la importància que suposa organitzar una gran Festa per la Llengua que compta amb la suma de moltes complicitats: mestres, famílies, alumnes, associacions de caire popular… a fi d’unir-nos i fer valdre la dignitat de l’ensenyament en valencià. Però no només això, a més, diem ben alt que ens sentim orgullosos de la nostra llengua i la nostra cultura». Natxo Badenes ha fet visible «la il·lusió, la coordinació i el paper fonamental de les escoles, les associacions cíviques de tota la comarca i l’Ajuntament de la Vall d’Uixó perquè la jornada lúdica haja sigut un èxit».

De forma semblant, l’alcaldessa de la Vall d’Uixó, Tània Baños, ha agraït la gran participació que ha hagut en la Festa per la Llengua: «Ha sigut un èxit. L’any 2007 fou el darrer que la Vall d’Uixó va acollir la Trobada i estem contents de rebre a Escola Valenciana i a tota la gent que s’estima el valencià. Hem comptat amb 90 estands, una gran varietat d’activitats complementàries, com la Fira del Llibre, que l’hem fet coincidir amb la Festa, els concerts de la Gira i altres actuacions musicals que han tingut molta participació. Fem una valoració molt positiva».

Col·lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló, Escola Valenciana, l’Ajuntament de la Vall d’Uixó han sigut els responsables de l’èxit de la XXXIa Festa per la Llengua a la Plana. Un bon nombre d’associacions i entitats han col·laborat perquè la jornada constituïsca un èxit, com és el cas de la Universitat Jaume I de Castelló, Diputació de Castelló, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Fundació Enric Soler i Godes, l’Institut d’Estudis Catalans, la Conselleria d’Educació, la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de la Vall d’Uixó, la Coordinadora d’AMPA de la Vall d’Uixó i #laVallinnova.

Autoritats polítiques de la comarca de la Plana i el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, no s’han volgut perdre la Festa per la Llengua a la Vall d’Uixó.

 

Monòver: XXIa Trobada de les Valls del Vinalopó

Les festes pel valencià són un diàleg amb els pobles veïns. Són la invitació a conéixer la història, la cultura i el llegat d’un poble. Les persones que cohesionen els pobles coneixen diferents llengües i tenen diferents identitats. Parlar valencià amb diferents accents és un bé molt preuat que transmet la grandesa d’un poble viu. Hui, la XXIa Trobada de les Valls del Vinalopó s’ha desenvolupat a Monòver i ha sigut l’epicentre d’una jornada festiva amb més de 4000 assistents procedents de la Romana, Petrer, Novelda, el Pinós i l’Alguenya.

El portaveu de la Coordinadora per la Llengua Terres del Vinalopó, Arnau Farràs, ha assenyalat la «coordinació i el compromís» de tota la comunitat educativa com a ingredients clau amb el quals assolir la qualitat en l’ensenyament: «Fa 21 anys que fem Trobades a les Valls del Vinalopó. Cada any de festes per la llengua que celebrem és gràcies a la implicació amb el valencià i l’esforç dels mestres, les mares i els pares per oferir la formació més completa a les seues filles i als seus fills». Arnau Farràs ha insistit: «Aquest compromís de tota la comunitat educativa dóna els seus fruits: l’ensenyament en valencià instrueix i prepara l’alumnat per als reptes del futur amb un bon coneixement de llengües, és a dir, els joves acabaran l’Educació Secundària Obligatòria i seran plurilingües. Aquest és el millor regal que oferir als nostres fills i filles: el coneixement».

La cercavila a la Plaça la Sala ha iniciat la celebració de la XXIa festa pel valencià a les 10 hores amb la Muixeranga de Monòver, la Colla de dolçaines Els Ous i el Sarnatxo, els Nans i Gegants de tota la comarca, la Colla el Xirivell, el Grup de Danses del Pinós, la Colla el Terrós de Petrer. Les activitats s’han succeït durant tota la jornada: una trentena de tallers escolars, fireta d’associacions, exhibició de la cançó de la Trobada creada pel grup Kantal, expositors editorials, divertides sessions de contacontes a càrrec de Ca’la’Bassa… Les cançons de Marcel el Marcià han clos la XXIa Trobada d’Escoles en Valencià de les Valls del Vinalopó, organitzada pels centres educatius de Monòver, la Coordinadora per la Llengua Terres del Vinalopó, Escola Valenciana.

Per a la regidora d’Educació de Monòver, Lourdes Pastor, «l’esforç i el treball conjunt de les famílies i els centres educatius fan possible l’educació pública, de qualitat i en valencià». En aquesta línia, la regidora ha matisat que «l’escola cuida de la nostra llengua i la nostra cultura i ens fa créixer com a poble. L’educació és la força vital del nostre poble».

Personalitats polítiques dels pobles veïns, com l’alcalde de la Romana, Nelson Romero, i el regidor d’Educació, Enric Rizo; la regidora d’Educació del Pinós, Neus Ochoa i la regidora d’Educació de Petrer, Sílvia Rodríguez han estat presents en la XXIa Trobada de les Valls del Vinalopó, així com la representant de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Maribel Guardiola i el representant de la Universitat d’Alacant, Dari Escandell.

 

Elx: XXVIa Trobada al Baix Vinalopó i Baix Segura

Escola Valenciana, l’Associació Cultural la Gola de Guardamar del Segura, l’Antina de Santa Pola, el Raig de Crevillent i el Tempir d’Elx han organitzat la XXVIa edició de la Trobada d’Escoles Valencianes del Baix Vinalopó i el Baix Segura, en la qual s’han donat cita més de 5.000 assistents al Parc Municipal d’Elx.

La Trobada ha aplegat més de quaranta centres educatius i associacions culturals de Crevillent, Guardamar, Santa Pola, Torrevella, Dolors i Elx. Els xiquets i les xiquetes han pogut triar entre un gran ventall de tallers, activitats i exposicions. L’actuació del cantacançons Dani Miquel ha sigut l’espectacle que ha marcat la cloenda de les activitats d’aquesta jornada lúdica i reivindicativa, que cohesiona el poble i vertebra el territori.

En aquest marc, la presidenta d’El Raig de Crevillent i representant d’Escola Valenciana, M. Jesús Navarro, ha declarat: «El respecte i la convivència entre cultures és essencial per a crear un bon veïnat entre pobles que parlen diferents llengües i, d’aquesta manera, deixar en rere possibles prejudicis lingüístics». En aquest sentit, M. Jesús Navarro s’ha mostrat satisfeta amb la Trobada perquè «a través d’una festa convidem la ciutadania a sumar llengües. Per aquesta raó és tan important el valencià a l’escola: hem de formar ciutadans que tinguen el mateix domini de castellà i valencià, independentment del seu context social i lingüístic, és a dir, independentment de si viuen a Dolors o a Benifaió».

La regidora d’Educació d’Elx, Patricia Maciá, s’ha mostrat contenta amb la gran acollida de la Trobada i ha exposat algunes de les mesures que ha desenvolupat el Govern municipal per afavorir el valencià: «Des de l’Ajuntament estem oberts a col·laborar amb les escoles i les AMPA en pro del valencià, hem desenvolupat molts projectes per recuperar la normalitat del valencià en l’àmbit públic, hem recuperat el Premi Ciutat d’Elx…»

La directora territorial d’Educació d’Alacant, Tudi Torró, representants polítics dels ajuntaments de la comarca, de la Universitat Miguel Hernández i la Universitat d’Alacant i l’acadèmic de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Brauli Montoya, han assistit a la XXVIa Trobada del Baix Vinalopó i el Baix Segura.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: