Vora 3.000 persones reivindiquen viure sempre en valencià en l’XIa Trobada del Maestrat

  • 143.000 persones s’agermanen sota el lema ‘Nosaltres, pel valencià’ en les 13 Trobades que s’han desenvolupat en cinc setmanes.

  • Escola Valenciana aprofita aquests aplecs massius per demanar l’aprovació de la plena capacitació lingüística en la nova llei de la funció pública.

Hui diumenge, Vilanova d’Alcolea ha tancat el cinqué cap de setmana de Trobades d’Escoles en Valencià amb la participació de 3.000 persones. Muixeranga, cercavila, danses populars, tallers escolars i paradetes, concerts de música de la Gira d’Escola Valenciana, jocs tradicionals, exposicions i moltes més manifestacions de la cultura popular han sigut els ingredients principals que han atret els més de 20 pobles que conformen la  comarca del Maestrat.

Amb la consigna fusteriana ‘Nosaltres, pel valencià’, 13 comarques ja han celebrat les festes d’estima a la llengua, que dignifiquen l’ensenyament en valencià, les manifestacions populars i la riquesa cultural dels pobles. La xifra de participació acarona les 143.000  persones. Tot aquest teixit social ha fet valdre el seu patrimoni més preuat: la llengua. I ha reivindicat un dret que encara no té: viure plenament en valencià. Sempre. A tothora. Sense haver de canviar de llengua davant de les administracions públiques.

Vilanova d’Alcolea: XIa Trobada del Maestrat

Vilanova d’Alcalea ha celebrat hui l’IXa Trobada d’Escoles en Valencià del Maestrat. Aquest poble de vora 600 habitants ha reunit 3.000 persones procedents de més d’una vintena de localitats. El gaudi i l’estima pel valencià han sigut clau per dibuixar aquesta jornada de germanor que pren el valencià com a motor social.

Durant els parlaments de benvinguda, el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha ressaltat la l’estat d’espera de la posada en vigor de la plena capacitació lingüística, la tasca de tota la comunitat educativa i l’èxit dels programes d’ensenyament en valencià. «Per a viure en valencià a tota hora i a tot arreu, la ciutadania necessita que les treballadores i els treballadors de qualsevol Administració Pública valenciana ens atenguen en valencià». Moreno ha afegit: «Escola Valenciana, des de fa més de 30 anys, demana al Consell la implantació de la capacitació en valencià en la llei de la funció pública. Ara com ara, la normativa recull la competència lingüística, tanmateix, encara no s’ha aprovat. Necessitem que entre en vigor com més prompte millor per normalitzar el valencià a l’àmbit administratiu i també per respectar els drets de la ciutadania», segons ha manifestat el president de l’entitat cívica».

Quant a l’àmbit educatiu, de forma enèrgica, el portaveu de l’entitat cívica ha fet referència a un dels entrebancs més greus que ha patit l’ensenyament públic els darrers anys: «Escola Valenciana va tornar a eixir al carrer el dimarts passat amb la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic. Vam cridar de nou ‘No a la LOMCE’ i continuarem cridant tant fort com calga fins a aconseguir la derogació de la LOMCE. Perquè volem una educació pública, de qualitat i en valencià», i ha definit aquesta llei com a «discriminatòria, sectària, corcada, retrògrada, segregacionista, injusta, classista…», amb reminiscències a «períodes predemocràtics de la nostra història».

A més, Vicent Moreno ha aprofundit en la necessitat social «d’obrir els canals de comunicació del Govern espanyol amb la comunitat educativa i crear un Pacte Educatiu i una llei educativa basada en el consens i, és clar, que contribuïsca a enfortir la pluralitat lingüística dels territoris amb llengua pròpia, alhora que es confeccione un model d’escola pública basada en valors, que fomente la companyonia i la solidaritat, una escola inclusiva, laica, de respecte cap al medi ambient».

Per la seua banda, el president de Maestrat Viu, Pau Fabregat, ha agraït l’esforç de conjunt de totes les persones que han donat forma a la Festa per la Llengua: «El CRA Trescaire, l’AMPA i les associacions locals s’han implicat moltíssim per fer lluir aquesta jornada festiva i reivindicativa. Estem molt contents amb el resultat, amb el bon ambient que hi ha». La Comissió Organitzadora de la Trobada ha organitzat activitats de diferent mena el mes previ a la Festa pel Valencià, entre les quals, Fabregat ha destacat: «Els dos concerts de La Gira amb Mascarats, Lilit i Dionís i Gargamboig i, el de hui, amb l’espectacle de Trobadorets; les tres exposicions: d’arqueologia, d’homenatge a Joan Fuster i la mostra de dibuixos que han creat les xiquetes i els xiquets amb motiu de la Trobada. Ahir, la professora Carmen Agulló va compartir amb nosaltres la presentació del llibre ’20 mestres del segle XX al País Valencià’ i fou tot un èxit de convocatòria, la gent s’hi va animar». De la xarrada, el president de Maestrat Viu parafraseja unes paraules que pronuncià Carmen Agulló i que, ara com ara, amb la LOMCE vigent, fan pensar: «Des de la IIa República no hem tingut cap ministre o ministra que siga mestre o mestra. Mentre els ministres d’Educació no siguen professors o professores no hi haurà res a fer».

A més, Pau Fabregat ha expressat la seua preocupació per un problema que afecta la comarca del Maestrat: «El despoblament que patim comença a ser un problema greu», per aquesta raó «li demanem a l’Administració una major sensibilitat. El CRA Trescaire cada cop té menys alumnat i una escola sense alumnes… tanca».

L’alcalde de Vilanova d’Alcolea, Francisco Oller, ha manifestat el seu agraïment a «totes les persones que han fet possible la jornada de convivència» i ha remarcat com «s’han involucrat els joves i els majors, les associacions culturals, el poble sencer». Oller ha fet una valoració molt positiva: «Recomane que tots els pobles que puguen acollir la Festa per la Llengua ho facen».

L’XIa Festa per la Llengua del Maestrat ha comptat amb la presència del conseller d’Educació, Vicent Marzà, l’alcaldessa de Sant Mateu i diputada a les Corts Valencianes, Anna Casalduch; el director territorial Robert Roig; el senador i regidor, Carles Mulet, l’alcalde de la Torre, Hèctor Prats; l’alcalde de Vilanova d’Alcolea, Francisco Oller, el president de la Unió de Llauradors, Ramón Mampel, la degana de la Universitat Jaume I de Castelló, Rosa Agost, els representants de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Joan Rafael Ramos, i de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià, David Casanova, respectivament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: