FOLC reuneix a Girona una cinquantena de persones per debatre sobre la situació de la llengua catalana

La Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC) ha reunit una cinquantena de persones en la celebració de la I Jornada sobre la Promoció i l’Ús del Català que s’ha celebrat aquest dissabte a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona. En la jornada hi han participat ponents d’arreu dels Països Catalans que reivindiquen l’aplicació dels següents objectius bàsics en tots els territoris.

1.- Exigir a les Administracions que l’acreditació de la competència lingüística siga un requisit per a les empleades i empleats públics, de manera que tots puguin atendre en català tota la ciutadania.

2.- Exigir a les Administracions que difonguen el coneixement de la llengua catalana entre la població que encara no la coneix, que conviu en el mateix territori.

3.- Exigir a les Administracions que el català siga la llengua vehicular de l’ensenyament, de manera que puga fer la funció pedagògica i de cohesió social que li correspon.

4.- Exigir a les Administracions que creen les condicions i emprenguen les accions adequades perquè les zones on es parla català disposen de mitjans de comunicació en català, puguen rebre les emissions dels mitjans de comunicació que emeten en català des d’unes altres parts del territori i es cree el Consell de l’espai audiovisual comú, òrgan participat per tots els governs de parla catalana.

  1. – Instar els governs a desenvolupar els plans de normalització lingüística. Realitzar estudis de diagnòstic de l’ús del català als diferents àmbits per tal de tenir dades per saber si les polítiques lingüístiques aplicades fan créixer l’ús del català.

6.- Realitzar trobades de les entitats que treballen arreu del territori per fer una actualització de l’estat en què es troba el català i fer propostes d’actuació conjuntes.

L’acte ha comptat amb la cloenda de la Directora General de Política Lingüística del Govern de Catalunya, Ester Franquesa. Les entitats que treballem per la llengua ens mantenim, tal com deia Fabra, somrients, resistents i convençudes de la nostra tasca. Totes aquestes exigències es faran realitat amb el treball d’un ampli moviment popular, que aplega cada vegada més voluntats compromeses en la restitució del català com a llengua de cohesió social.

PRENGUEM LA INICIATIVA, EXIGIM ELS NOSTRES DRETS LINGÜÍSTICS

Un comentari a “FOLC reuneix a Girona una cinquantena de persones per debatre sobre la situació de la llengua catalana

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: