Escola Valenciana celebra l’aniversari de les Normes de Castelló

La Plataforma Castelló per la Llengua denuncia l’orquestració entre l’oposició parlamentària i sectors conservadors contra les lleis destinades a protegir i promoure el valencià i la igualtat de drets lingüístics de la ciutadania.

Escola Valenciana va participar el passat dissabte 15 de desembre, en el 86é aniversari de les Normes de Castelló amb el lema ‘Decidim valencià!‘, amb una diada organitzada per la plataforma Castelló per la Llengua en el marc de la Fira d’Entitats, en col·laboració amb la regidoria de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Castelló; i amb la celebració de la seua Junta mensual a la ciutat castellonenca.

El manifest de la Plataforma Castelló per la Llengua denuncia que “el Decret de Plurilingüisme en el Sistema Educatiu o el Decret d’Usos Lingüístics en l’Administració Valenciana han patit persecució, induïda pels sectors més dretans de la societat valenciana, només per una raó: pretendre afavorir les condicions d’ús del valencià per aproximar-lo a les facilitats de què gaudeix el castellà”.

“Des de Castelló per la Llengua afirmem açò, i expressem ben fort el nostre rebuig per aquesta estratègia afavorida per la complicitat de certes instàncies. Les poquíssimes iniciatives legislatives que s’han produït els últims vint-i-tres anys per protegir la nostra llengua són dinamitades per principi per part d’aquelles i aquells que ens voldrien muts. Però no estem mudes. Fa set anys que Castelló per la Llengua impulsa la celebració de l’aniversari de les Normes de 1932 com a símbol de la unitat de la llengua, com a símbol de pervivència i esperança, i com a símbol del desig d’una bona part de la societat castellonenca i valenciana de viure en valencià. També en valencià” deia el manifest de la Plataforma que va llegir el president d’Escola Valenciana, Natxo Badenes.

“Decidim valencià cada dia. Decidim valencià amb els nostres vots. Decidim valencià amb orgull i alegria. Decidim valencià amb respecte, tolerància i hospitalitat. Decidim valencià perquè som valencià i som castellà i som romanés i som àrab i som anglés i som el món”.

La celebració de l’aniversari de les Normes de Castelló reconeixen una cosa tan bàsica com és la unitat de la llengua en un document firmat per totes aquelles entitats i associacions de 1932 preocupades per la situació precària del valencià, en el qual apareixen els noms de persones significades en la defensa de la dignitat de la nostra llengua.

Prèviament i dins de la programació cal destacar La Festa del Cinema en Valencià, organitzada per Escola Valenciana, que va ser un èxit i que va tindre una grandíssima acollida amb més de 900 persones inscrites.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: