Escola Valenciana: «No podem permetre que l’urbanisme atroç arrase l’horta d’Alboraia i enderroque un mode de vida arrelat al medi»

• El Manifest «Un país 9 d’escoles» reivindica les arrels i una sèrie de propostes de futur per avançar vers una societat més justa i igualitària.

• Entre les demandes d’Escola Valenciana es troba la reciprocitat de les emissions de TV3 i IB3 i un finançament just per al País Valencià.

L’entitat cívica ha participat en la manifestació del 9 d’Octubre, que commemora el naixement del poble valencià. Així, la Federació d’Associacions per la Llengua ha sumat la seua veu a la defensa de l’horta, ha defensat el dret de parlar valencià i el restabliment de les emissions de la televisió pública de Catalunya i les Illes Balears al nostre país.  A més, sota la convicció de la justícia social, Escola Valenciana ha demanat un finançament just i la derogació de la LOMCE.

En el marc de la Diada Nacional del País Valencià, el president d’Escola Valenciana, Natxo Badenes, ha indicat quins són els punts que cal tindre en compte per assolir «El País que volem»: «L’educació en valors que proposem a les escoles es basa en la nostra defensa de la llengua, la cultura, el poble, i és també la reivindicació de la nostra terra. En Escola Valenciana cridem ben fort que cal revertir l’escalfament global per garantir la vida a la Terra».

En aquesta línia, el portaveu de l’entitat cívica ha remarcat: «Reivindiquem la protecció dels terrenys agrícoles, sobretot, ara que l’horta d’Alboraia pateix la destrucció dels camps de cultiu, que es veuran reconvertits en ciment». Natxo Badenes ha fet referència als 264.000 metres quadrats de terra fèrtil que es transformaran en la carretera V-21: «No podem permetre que l’urbanisme atroç arrase sense contemplacions un mode de vida arrelat al medi i enderroque la nostra història» i ha afegit: «L’emergència climàtica es troba hui a Alboraia. Protegim la nostra terra en defensa del futur, d’un planeta viu i d’un món just».

Escola Valenciana ha opinat que l’Estat espanyol té una assignatura pendent amb el País Valencià: «El finançament just. Les valencianes i els valencians estem discriminats respecte d’altres comunitats autònomes, que reben una inversió superior per habitant. Aquesta marginació fiscal afecta la nostra qualitat de vida i el nostre benestar social. Amb un finançament just tindrem un augment considerable de la inversió en serveis, sanitat, educació, infraestructures, polítiques contra l’atur…».

Entre les demandes que l’entitat cívica ha reivindicat està l’exigència al Govern espanyol que es forme el 10 de novembre de la «derogació de la LOMCE i la creació d’una nova llei educativa, fruit d’un consens polític, educatiu i social. No podem permetre que es torne a legislar sense comptar amb els professionals del món de l’educació ni amb les famílies». 

Amb tot, Natxo Badenes ha posat en relleu la necessitat de crear «una llei d’igualtat lingüística, que protegisca el dret de la ciutadania a parlar valencià i, alhora, vetle pel correcte exercici d’aquesta llibertat». Escola Valenciana fa 35 anys que considera «imprescindible» acreditar la plena capacitació lingüística com a condició per poder treballar a les administracions públiques. D’aquesta manera, ha comentat el portaveu: «Les valencianes i els valencians tindríem garantit el nostre dret de ser atesos en valencià i, amb tot, s’evitarà la discriminació per raó de llengua».

El Manifest d’Escola Valenciana «Un país 9 d’escoles» ha palesat com d’important ha sigut la posada en marxa de la ràdio i la televisió pública de les valencianes i els valencians: «Ens ha fet recuperar un valor cultural i lingüístic potent», tanmateix, «volem tornar a veure les televisions públiques d’altres territoris amb els quals compartim la llengua i la cultura. Sols així deixarem enrere la foscor de la censura imposada per l’anterior govern. Volem la reciprocitat en les emissions d’IB3 i TV3».     

Fet i fet, hui, 9 d’Octubre, Diada del País Valencià, Escola Valenciana ha reivindicat «Un país 9 d’escoles» ple de memòria col·lectiva, arrels i futur. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: