Trobades 2009: no ens aturaran

El govern de Francisco Camps ha decidit revocar la decisió inicial de representants de la Biblioteca Valenciana i prohibir la presentació de les Trobades 2009, que estava acordada des del mes de febrer a la seu d’aquesta, ubicada al Monestir de Sant Miquel dels Reis.  Des d’Escola Valenciana s’havia rebut la confirmació de l’acte des del mes de febrer i la primera setmana de març ja es va fer una visita al Saló d’Actes i es van comprovar les condicions tècniques i físiques per realitzar la presentació. A última hora del dimecres 25 de març, un funcionari de la Biblioteca Valenciana es va posar en contacte amb l’entitat cívica per comunicar que hi havia un canvi de postura i que, per tant, els acords previs quedaven anul·lats.

Escola Valenciana, que ja havia convocat a representants socials i polítics per a l’acte, ha demanat una resposta per escrit, la qual va arribar dijous. En la mateixa, la Biblioteca Valenciana aporta un nou argument mai esmentat fins ara: a l’actualitat, els espais del Monestir de Sant Miquel dels Reis són exclusivament d’ús per a institucions que depenen de la Generalitat Valenciana. En aquest moment, per tant, queda prohibit qualsevol acte que no hi organitze la Generalitat Valenciana.

Des d’Escola Valenciana s’ha assegurat que aquest és un fet "molt greu" en contra dels principis de la Biblioteca Valenciana, ja que les Trobades representararan enguany un dels impulsos més importants per a la promoció de les lectura en valencià, conjuntament amb el Fòrum del Llibre Valencià. Es preveuen diverses iniciatives destacades, com la de repartir 200.000 vals de descompte d’un euro per a l’adquisició de llibres en valencià o la participació en la campanya que organitza l’Acadèmia Valenciana de la Llengua "Llegir en valencià".

Diego Gómez, president de l’entitat, ha assegurat que aquest és un "atac directe de Francisco Camps a la cultura valenciana i a la llengua" alhora que ha relacionat la decisió del govern "amb la mobilització de la comunitat educativa i la vaga de l’educació del proper 28 d’abril". Gómez ha afegit que "aquesta decisió, antidemocràtica i pròpia d’altres èpoques, evidencia la debilitat i les pors de l’actual govern i s’ha mostrat convençut que respostes com aquestes provocaran més mobilitzacions i l’aturada del sistema educatiu el proper 28 d’abril". Gómez ha instat Camps a "preocupar-se menys per les seues mudes i més per l’ensenyament públic, la llengua i els interessos dels ciutadans i ciutadanes".

L’entitat cívica ha anunciat una resposta contundent a partir del 4 d’abril, data en què s’inauguren les Trobades: "com a resposta, les Trobades promocionaran la lectura en valencià però,  a més, es convertiran ara en un altaveu de la convocatòria de mobilitzacions". Escola Valenciana ha lamentat que aquesta siga la moneda de pagament al talant demostrat per l’entitat que va apostar, amb la Plataforma per l’Ensenyament Públic, per desconvocar la darrera vaga del 17 de desembre i potenciar així un diàleg constructiu per l’ensenyament públic".

Escola Valenciana ha anunciat que la presentació de Trobades es manté en la mateixa data, dimecres 1 d’abril i que és durà a terme a les 11:30h en el CP Pare Català del barri de Benimaclet de València. S’hi donaran a conèixer tots els detalls de les Festes per la Llengua que comencen el proper 4 d’abril a Llutxent i que preveuen superar els 200.000 assistents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: