Comencen les Trobades 2009

Aquest matí s’han presentat les Trobades d’Escoles en Valencià 2009. A València, l’acte s’ha celebrat al CP Pare Català de València després que la Conselleria de Cultura denegara la seu de la Biblioteca Valenciana per dur-lo a terme. A Alacant s’han presentat a la Seu Universitària.

A l’acte celebrat al CP Pare Català, han assistit Diego Gómez, president d’Escola Valenciana, el gerent de l’entitat, Àngel Martí, els representants del Fòrum Valencià del Llibre, Rosa Serrano, Teresa Llabata, Glòria Mañas, Ramon Guillem i l’escriptora Isabel-Clara Simó. A Alacant hi han estat presents Vicent Romans, membres de la junta directiva de la FEV, el membres del Fòrum Valencià del Llibre Joan Carles Miravalles Suero i Daniel Alberola Carratalà i l’escriptor Francesc Gisbert.

Aquest any el lema de les Festes per la Llengua és El Valencià És Teu, en una aposta per expressar que la llengua és la força afectiva que ens uneix, és el vehicle de convivència dels valencians i valencianes, també la llengua d’acollida, d’integració i la base per a una educació plurilingüe. Un cop més la imatge de les Trobades ha estat dissenyada per Xavier Mariscal. Enguany el dissenyador valencià ha apostat per una imatge central que recorda al rovell de l’ou, expressant la importància dels moviments cívics a la societat valenciana. També expressa la importància de la llengua en la identitat valenciana: el valencià és el rovell de l’ou de la identitat valenciana.

En total, es preveuen 21 Trobades i una assistència d’unes 200.000 persones. Participaran 720 centres educatius valencians, l’organització de 1700 tallers educatius i vora 200 actuacions de música, teatre i animació. Les Trobades seran, a més, el marc del La Gira 09- IV Festival Itinerant de Música en Valencià que preveu 30 concerts i l’assistència de 20.000 persones. El Festival es va inaugurar a Falles, amb l’assistència de més de 3.000 persones.

Els pobles que acolliran Trobades durant aquest any són: Llutxent, Castelló de la Plana, La Pobla de Farnals, Barcelona, Petrer, Universitat de València, Universitat Jaume I de Castelló, Crevillent, Sant Joan d’Alacant, Marines, Almussafes, Alcàsser, Benimàmet, Daimús, Teulada-Moraira, Sant Vicent del Raspeig, La Font de la Figuera, Polop de la Marina, Cocentaina i Albalat dels Tarongers.

El president d’Escola Valenciana ha assegurat que la decisió d’impedir a darrera hora la presentació al Monestir de Sant Miquel dels Reis és una mostra de "nerviosisme que desembocarà en més mobilització i en l’aturada del sistema educatiu el proper 28 d’abril, data de la vaga. El camí per posar punt i final a les mobilitzacions és apostar decididament per l’ensenyament públic, passar de la propaganda als fet"

Diego Gómez ha clos la seua intervenció cridant a l’optimisme perquè "tenim la raó, representem el treball i esforç diari. Són 24 anys de Trobades, i tot i els impediments dels nostres governants continuarem ací quan ells no estiguen, les Trobades són per sempre i superaran tots els entrebancs". El president d’Escola Valenciana ha animat finalment a la participació: "Us necessitem, a cadascú de vosaltres individualment, us necessitem a totes i a tots. Vosaltres sou el rovell de l’ou que porte a la samarreta (Trobades) i que feu visible en el treball del dia a dia".

Trobades 2009: dedicades a la promoció lectora

Enguany les Festes per la Llengua són anomenades també les Trobades Lectores. Aquest any l’eix temàtic de les Trobades és la promoció de la lectura en valencià. Amb aquest objectiu i en col·laboració amb el Fòrum Valencià del Llibre les Trobades repartiran 200.000 vals d’un euro de descompte per comprar llibres en valencià.

Els vals es repartiran de forma prèvia a cada Trobada comarcal i es podran emprar en l’Espai del Llibre ubicat en cada Festa per la Llengua, on estaran presents editorials, llibreters, il·lustradors, bibliotecaris i escriptors.

L’entitat cívica es marca un doble objectiu: promoure la lectura i, a més, promoure-la en la nostra llengua.  Les dades de lectura en valencià han sofert una davallada en el darrers anys fins a situar-se en un 3,76% trencant la tendència a l’alça que hi havia fins l’any 2006, quan el percentatge arribava quasi al 6%. Escola Valenciana ha responsabilitzat d’aquesta davallada a la manca de política lingüística de la Generalitat. Segons han explicat "els resultats de la promoció o la manca de la mateixa tarden anys en visualitzar-se, la manca de suport institucional en aquest sentit ha començat a notar-se fa tres anys i si el govern valencià no canvia la tendència continuarà la davallada".

L’escriptora Isabel Clara Simó ha recordat la importància de la llengua per a la identitat d’un poble, i el gran valor de potenciar la literatura en valencià.

Les Trobades 2009 també seran un dels punts de promoció de la campanya d’animació lectora promoguda per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, consistent en 200.000 punts de lectura i díptics amb 10 raons per llegir en valencià. En ell han participat diverses personalitats valencianes, també membres del programa d’Escola Valenciana Voluntariat pel Valencià.

El foment de Plurilingüisme i campanya adreçada a Camps

Escola Valenciana va presentar el darrer mes de desembre el Pla per l’Escola Plurilingüe, un conjunt de mesures encaminades a millorar les competències lingüístiques dels alumnes valencians. De moment s’han adherit 140 centres educatius, a més dels sindicats STEPV, CCOOPV, l’associació d’inspectors ADIDEPV i Fapa-València.  Àngel Martí, gerent de l’entitat, ha explicat que la difusió del Pla continuarà durant les Trobades. "El Conseller Font de Mora ha de tenir clar que el Plurilingüisme s’ha de plantejar amb rigor, i no com a una suma d’ocurrències per escapar-se de l’embolic que va provocar amb la decisió d’impartir Ciutadania en anglés, ha informat Àngel Martí.

A més, ara Escola Valenciana prepara una campanya de participació ciutadana adreçada al president de la Generalitat Francisco Camps per demanar-li una atenció real a l’ensenyament de les llengües. La campanya es presentarà la darrera setmana d’abril.

 

Dijous 2 d’abril: Castelló de la Plana

Lloc:Sala de Plens de l’ajuntament de Castelló de la Plana

Hora: 12:00h

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: