Es presenta Softvalencià

Softvalencià (http://www.softvalencia.org/) és una iniciativa de Softcatalà i Escola Valenciana per a promoure l’ús de programari en valencià. La proposta promourà l’ús del valencià, així com ja passa en altres idiomes que donen a escollir diferents opcions dialectals, com ara l’anglès o espanyol. La iniciativa se centra en diferents aspectes:

  • Posar a disposició de tothom les eines i manuals necessaris per a tindre un sistema completament en valencià.
  • Proveir d’eines de traducció [1] i correcció [2] amb les darreres normes actualitzades de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. El traductor inclourà traduccions al castellà, anglés, francés i portugués.
  • Donar a conéixer la guia d’estil de les adaptacions valencianes [3], que complementa la guia d’estil per a la traducció de productes informàtics de Softcatalà [4].
  • Promoure la navegació en valencià per tal que la nostra llengua siga reconeguda a Internet. [5]

L’any 2005 els membres valencians de Softcatalà començaren a fer localitzacions a la variant valenciana. Per dur a terme estes localitzacions s’hagué de desenvolupar una guia d’estil per a les adaptacions valencianes a partir de les traduccions en variant general. A més, van entrar en contacte amb l’entitat Escola Valenciana per enllestir el projecte.

Softvalencià té el suport, a més, dels serveis lingüístics de les universitats públiques valencianes i de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

La finalitat és poder disposar de programari en variant valenciana sense haver de duplicar esforços. Això s’ha aconseguit gràcies a una eina que permet fer les adaptacions de manera ràpida i senzilla. Tot plegat ha permés que entorns d’escriptori sencers com el GNOME o el KDE estiguen íntegrament en variant valenciana, i també altres aplicacions com ara el Firefox, el Thunderbird, el VirtualBox, el Kompozer, etc.

És important remarcar que Softvalencià no és cap associació diferent de Softcatalà, sinó una iniciativa pròpia amb els propòsits esmentats. Per altra banda, també cal comentar que la localització en diferents variants d’una mateixa llengua és quelcom ja habitual a l’àmbit informàtic: és possible trobar programari en les variants d’anglès americà o britànic o d’espanyol d’Espanya o d’Argentina.

La pàgina web de Softvalencià serà el punt on s’anirà recollint tot el programari adaptat en variant valenciana i on els usuaris podran fer servir i consultar les eines posades a la seua disposició.

Des d’Escola Valenciana, Diego Gómez, ha afirmat que "cal avançar en la normalització lingüística en tots el àmbits, i potenciar les variants del català és enriquir la llengua".

Llegenda web :

 [1] http://www.softvalencia.org/traductor

[2] http://www.softvalencia.org/corrector

[3] http://www.softvalencia.org/corrector

[4] http://www.softvalencia.org/corrector

[5] http://www.softvalenia.org/navega-en-valencia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: