Escola Valenciana reclama a Camps la retirada del decret per basar el consens en el pla plurilingüe que ell mateix va impulsar quan era conseller

Un dia després de la investidura del president Francisco Camps i una dia abans de la segona jornada de mobilitzacions contra el decret que pretén posar punt i final a 27 anys d’ensenyament en valencià, el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha remés una carta al cap del Consell on exposa les línies claus d’oposició al projecte. A més, l’entitat cívica ha lliurat als mitjans de comunicació resultats d’un informe elaborat per la pròpia Conselleria d’Educació que conclou que els alumnes que estudien immersió lingüística en valencià són més competents en anglés, valencià i castellà.

La carta enviada al president destaca la ferma aposta de l’entitat cívica per treballar per un sistema educatiu plurilingüe, però reitera que "divergim substanciament en el procés, nosaltres volem un equilibri de les llengües en el resultat final, en l’aprenentatge, el decret pretén un tractament equilibrat de les llengües en l’horari d’ensenyament."

Des d’aquest punt de vista, Escola desacredita el decret perquè parteix de la falsa premissa que ensenyant moltes llengües a parts iguals els alumnes les aprenen també a parts iguals. "Pressuposa que el context de les llengües fora de l’escola és equitatiu i no és així. Valencià, castellà i anglés no tenen la mateixa posició a la nostra societat", li recorden al president.

En la seua carta, Escola Valenciana proposa "centrar l’atenció en l’aprenentatge, en el resultat final, en allò que aprendran els alumnes. Perquè allò que ensenyem no coincideix necessàriament en allò que s’aprén. És a dir, partir a parts iguals les hores de valencià, castellà i anglés no implica que els alumnes dominen després a parts iguals estes tres llengües". El president d’Escola Valenciana ironitza amb el fet que "si això fora cert, no dubtaríem en plantejar propostes encara més atrevides, com ara un sistema plurilingüe amb cinc llengües a parts iguals d’un 20%".

Escola Valenciana demana a Camps la retirada del decret amb l’objecte de "tornar al marc de consens que representa la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, aprovada fa 27 anys sense cap vot en contra a les Corts".

Escola Valenciana proposa en la carta un punt de partida al consens que comptaria amb el vist-i-plau de l’entitat, centres educatius, univeristats i sindicats: els programes d’educació bilingüe enriquits amb una tercera llengua que el propi Francisco Camps va crear el 1998 com a conseller d’Educació.

Els informes de la conselleria sobre els programes plurilingües

Escola Valenciana ha adjuntat als mitjans de comunicació un extracte d’un informe encomanat per la Conselleria d’Educació i només fet públic parcialment. L’informe està elaborat per l’Institut València de l’Avaluació i Qualitat Educativa -organisme depenent de la d’Educació en el moment de l’informe- i analitza els programes plurilingües posats en funcionament per Camps l’any 1998. Es tracta d’un dels estudis més complets elaborats fins ara, realitzat a través d’un seguiment en educació infantil del 2002 al 2005 i posteriorment continuant l’anàlisi amb els mateixos alumnes durant el cicle de primària. La conclusió és significativa: els alumnes que estudien immersió lingüística en valencià i introdueixen l’anglés des dels 3 anys són els que obtenen millors resultats

L’estudi analitza en 13 centres les diferències entre dos models: el Programa d’Immersió Lingüística Enriquit (PILE) i el Programa d’Incorporació Progressiva Enriquit (PIPE) posats en funcionament l’any 1998 i durant aquest curs en aplicació en una quarta part dels centres d’educació infantil (434 centres).

El PILE aposta des dels tres anys pel valencià com a llengua vehicular i la introducció de l’anglés, ajornant la incidència del castellà al cicle de primària. És aquest programa del qual parteix la proposta d’Escola Valenciana presentada el darrer dissabte 26 de febrer.

El PIPE utilitza el castellà com a llengua vehicular, introdueix l’anglés i fa una incorporació progressiva del valencià en el segon i tercer cicle de primària.

L’avaluació, basada en la competència dels alumnes en comprensió oral, expressió oral, coneixements culturals, lectura i escriptura, és aclaparadora: els alumnes que comencen a estudiar vehicularment en la llengua minoritària, en aquest cas el valencià, obtenen millors resultats. En aquest sentit la conclusió de l’IVAQE és contundent: "Els alumnes de la línia en valencià adquireixen una agilitat psicolingüística que els permet adquirir més informació".

Si observem el gràfic resum observem com els alumnes d’immersió lingüística obtenen resultats substanciament millors en les tres llengües. Les xifres demostren la superior competència en castellà dels alumnes que enceten l’escolarització en valencià. Unes diferències que s’incrementen pel que fa al domini de la llengua autòctona. També en l’anglés les xifres són significatives, tant en comprensió lectora com en expressió oral els alumnes d’immersió lingüística demostren més competència en llengua estrangera.

Escola Valenciana proposa com a òptima la immersió lingüistica en valencià introduint l’anglés des dels tres anys, que com demostra l’informe ofereix els millors resultats. A més, per compensar el resultats negatius del PIPE, l’entitat cívica proposa un programa amb no menys d’un 50% en la llengua minoritzada, en aquest cas el valencià.

En definitiva, l’informe replica el discurs actual de la Conselleria i evidencia que el propòsit d’eliminar els programes d’ensenyament en valencià no beneficia els alumnes sinó que és una decisió sense fonaments pedagògics que empitjorarà les competències lingüítiques de l’alumnat.

 

ANÀLISI COMPARATIVA DELS RESULTATS DE LES PROVES INDIVIDUALS PER PROGRAMES

Resultats de l’avaluació de l’experimentació del Programa d’Ensenyament Bilingüe Enriquit a l’Educació Infantil. Valencià, castellà i anglés per programes.

PILE: Programa d’Immersió Lingüística Enriquit (línia en valencià + anglés)

PIPE: Programa d’Incorporació Progressiva Enriquit (línia en castellà + anglés)

 

(veure gràfic a la imatge adjunta)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: