Unitat de la comunitat educativa i social per un Decret sobre plurilingüisme que no margine el valencià

Escola Valenciana ha reunit al Paranimf de la Universitat de València representants de les màxims institucions i entitats acadèmiques valencianes. Responsables de la Universitat d’Alacant, de la Universitat de València, de la Universitat Politècnica de València i de la Universitat Jaume I de Castelló, així com membres de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua han recolzat els postulats pedagògics i les propostes de millora i consens d’un Decret sobre plurilingüisme que es pretén aprovar al juliol i que actualment margina els programes d’ensenyament en valencià i immersió lingüística. Escola Valenciana també ha rebut el recolzament a aquest acte per part del Consell Valencià de Cultura, que fa uns dies va emetre un comunicat explicant la greu situació a la qual es podria veure abocada la nostra llengua per la manca de recolzament de l’Administració valenciana.
 

A l’acte han intervingut el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno i el responsable de la Comissió d’Educació, Jaume Fullana. Tots dos han estat acompanyats per representants de les coordinadores comarcals de l’entitat, així com dels màxims experts en matèria de plurilingüisme educatiu valencià com són la Unitat per a l’Educació Multilingüe de la UA i de la UJI. També han estat presents el director de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i un dels responsables de l’Institut d’Estudis Catalans.

Igual com van fer amb l’adhesió sobre un document de 9 punts consensuats per modificar l’esborrany de Decret sobre plurilingüisme, també han volgut recolzar aquest acte els responsables dels tres sindicats majoritaris de l’ensenyament, membres de l’Associació d’inspectors del País Valencià, representants dels pares i les mares, representants dels directors de primària i secundària, així com d’entitats cíviques i culturals. També han volgut fer acte de presència a l’acte responsables dels partits polítics de l’oposició.

Les entitats i institucions han enviat ja una sèrie de documents a la Conselleria d’Educació explicitant el desacord amb els actuals termes que planteja el Decret sobre plurilingüisme. El rector de la Universitat Jaume I de Castelló i el de la Universitat d’Alacant ja han enviat una carta a la Consellera d’Educació, Maria José Català, al respecte. La resta d’universitats públiques valencianes estan estudiant aquesta mesura per mostrar el seu desacord i explicitar que cal aprovar un Decret sobre plurilingüisme final consensuat amb tota la comunitat educativa.

Aquesta mesura s’encabeix en la campanya "Sí al valencià! Sí a les llengües! Per un Decret sobre plurilingüisme que no margine els programes d’ensenyament en valencià", on més de 4.000 persones ja han enviat a la Conselleria d’Educació, Formació i Ocupació el seu desacord amb l’actual esborrany de Decret i en quina mesura caldria modificar-lo per tal de consensuar-ne un de definitiu. Podeu consultar la campanya ací: http://www.escolavalenciana.com/categorias/index/480

 

DISCURS DE VICENT MORENO, PRESIDENT D’ESCOLA VALENCIANA
Estem en la recta final del curs i ara ja podem fer balanç de les diferents mobilitzacions que tots hem anat organitzant. Des d’Escola Valenciana creiem que en aquestos temps de crisi econòmica però també de valors, la societat està despertant i això és un motiu d’optimisme. Ho hem pogut comprovar a les 15 Trobades d’Escoles en Valencià que hem organitzat enguany sota el lema "Sí al valencià. No a les retallades!". Han estat les Festes per la Llengua més reivindicatives dels últims anys. Només a València ciutat vam tindre una participació de 60.000 persones. 60.000 alumnes, pares, mares, docents i ciutadans gràcies als quals això va ser possible. Gent que no s’ha callat, que no s’ha quedat a casa i que ha refermat valors i principis bàsics per continuar en el camí de la defensa i la millora d’un sistema educatiu valencià que garanteixca els drets i les oportunitats de l’alumnat.

 

Durant dècades, els docents, hem anat construint un sistema educatiu a tot color. Un sistema educatiu fonamentat en els quatre eixos que estem desenvolupant en el V Congrés d’Escola Valenciana durant l’any 2012. Una educació basada en la Participació Social i els Valors. Una educació que ha d’aprofitar les noves eines que ens posen a l’abast les Tecnologies de la Informació i la Comunicació. Una educació basada en la sostenibilitat i la cura pel medi ambient. Una educació que avance cap al plurilingüisme SEMPRE i dic SEMPRE, partint dels programes educatius que millors resultats han donat fins ara, el programa d’ensenyament en valencià i el d’immersió lingüística.

I volem insistir en aquest fet. Per a elaborar un nou model d’ensenyament plurilingüe és un error partir de zero. Cal aprofitar els models d’ensenyament òptims. Cal aprofitar els estudis fets pels màxims experts en matèria plurilingüe al nostre País. Aprofitar les metodologies del tractament integrat de llengües. Escoltar els postulats europeus i les diferents experiències al món allà on existeixen diverses llengües oficials, allà on hi ha llengües minoritzades que cal impulsar.

És per tot això que estem hui ací. Per refermar els postulats de la comunitat educativa valenciana i les diferents aportacions dels experts en matèria de plurilingüisme, basats en un document clau que vam presentar el 26 de febrer de 2011 a l’Aula Magna d’aquesta universitat.

Tots els qui estem hui ací vam recolzar el document "L’escola valenciana. Un model d’educació plurilingüe i intercultural per al sistema educatiu valencià" , que marca els principis per aconseguir un sistema educatiu plurilingüe valencià òptim, això és, que no margine cap llengua. I encara més una llengua que és el tret d’identitat més important per als valencians. Una llengua que no està encara completament normalitzada per la manca de suport institucional i que ha aconseguit eixir de l’àmbit familiar gràcies a la tasca de base i l’impuls de l’ensenyament en valencià que ha dut a terme el professorat i les famílies des de la creació de la Llei d’Ús i Ensenyament del valencià, que aquest novembre acomplirà 29 anys.

Aquest document està sobre la taula de la Conselleria d’Educació des del curs passat. Gràcies a una gran mobilització feta el juny de 2011 sota el lema "Sí al valencià!", els valencians i les valencianes aconseguírem paralitzar un Decret sobre plurilingüisme que consistia en eixe famós 33%, que obviava qualsevol postulat pedagògic referit a l’ensenyament de llengües. La tardor passada vam iniciar una ronda de contactes amb el nou conseller d’Educació d’aleshores, José Ciscar. Va ser una primera mostra de diàleg per part de l’Administració educativa valenciana després d’anys de desatenció. I ara hem estat mesos aportant documentació exhaustiva a la Conselleria d’Educació, Formació i Ocupació per millorar l’actual esborrany de Decret sobre plurilingüisme. El diàleg és imprescindible, però per aconseguir el consens, aquest s’ha de plasmar en fets. I el fet ha estat que el segon esborrany de Decret redactat per la conselleria de la qual és titular Maria José Català no recull cap de les modificacions que hem estat intentant negociar.

Decepció? Sí. Estem decebuts perquè el document que planteja la Conselleria d’Educació no garanteix la millor educació possible per al nostre alumnat. Elimina els fonaments pedagògics sobre els quals se sustenta la immersió lingüística, obvia la catalogació lingüística en valencià a tots els nivells educatius, planteja un retrocés en l’aprenentatge d’una de les tres llengües sobre les quals cal construir el plurilingüisme educatiu: el valencià. Però no només això, es vol encetar una consulta a les famílies perquè diguen en quin programa volen que estudien els seus fills. Una mesura francament greu, ja que l’administració educativa valenciana es desentén d’explicar a les famílies els programes educatius òptims d’aquest País.

La nostra màxima preocupació se centra en la més que possible aprovació d’aquest esborrany de Decret sobre plurilingüisme al mes de juliol, en un període de vacances que farà que passe desapercebut. La conseqüència: el curs que ve es posarà en marxa un nou sistema educatiu valencià sense recursos, sense materials, sense la preparació docent que cal i frenant els programes d’ensenyament que han tingut el valencià com a llengua vehicular.

És per tot això que l’acte de hui vol demostrar el consens en l’argumentari sobre plurilingüisme que hem establert entre tots els agents i representants de la comunitat educativa. El consens d’una majoria aclaparadora. El consens de les entitats, institucions i sindicats. El consens de tots i totes excepte, malauradament, l’Administració educativa valenciana, que ha de respondre als 9 punts que 35 entitats i institucions li vam presentar el passat 18 d’abril per acostar punts de vista i poder dir algun dia que finalment, la Conselleria d’Educació, Formació i Ocupació havia dialogat i consensuat un document per garantir la millor formació en matèria de plurilingüisme per al nostre alumnat.

És una llàstima que no s’hagen tingut en compte. És una llàstima que la Conselleria d’Educació Formació i Ocupació no haja atés a les recomanacions que recolzen, per exemple les cinc universitats públiques valencianes.

Fa dues setmanes vam encetar una campanya informativa sobre aquest tema per tal què la ciutadania i els centres docents tingueren informació de primera mà. Aquesta campanya titulada "Sí al valencià. Sí a les llengües: per un Decret sobre plurilingüisme que no margine els programes d’ensenyament en valencià" s’ha basat en enviar a la Conselleria un document amb les modificacions necessàries en l’esborrany de Decret. Desenes de Consells escolars dels centres ja han participat i més de 4.000 valencians i valencianes a títol personal, també. Creiem doncs, que si la Conselleria d’Educació diu que vol escoltar i atendre les peticions de la ciutadania, caldria que es manifestara al respecte.

Nosaltres no farem vacances i al setembre continuarem amb l’esforç i el repte d’informar la població valenciana sobre aquest tema, per organitzar accions en defensa d’un sistema plurilingüe que no margine la nostra llengua i construint, sempre construint el millor ensenyament possible per aconseguir alumnat plurilingüe.

 

ARGUMENTACIONS DE JAUME FULLANA, RESPONSABLE DE LA COMISSIÓ D’EDUCACIÓ D’ESCOLA VALENCIANA

 

Aspectes claus que, per Escola valenciana, no han estat tractats adequadament en l’esborrany de Decret que ens ha presentat la Conselleria d’Educació, Formació i Ocupació.

1. Volíem un decret que garantira la igualtat d’oportunitats, que propiciara competències plurilingües per a tot l’alumnat valencià sense excepcions. En conseqüència, el nou decret sobre plurilingüismes hauria d’explicitar quins són els recursos que, a mode compensatori, es facilitarien als centres que més ho necessiten. Però el nou decret no explica com s’atendrà les diferents realitats a les que s’enfronten els distints centres i alumnes.

2. Per a Escola Valenciana, calia assegurar, al llarg de les diferents etapes del sistema educatiu, una presència de les dues llengües oficials que garantira a l’alumnat el seu domini equilibrat. En aquest sentit, el Programes d’Immersió Lingüística i el Programes d’Ensenyament en Valencià són els programes que millor ho han aconseguit fins ara. Però el nou decret de Conselleria, quan fa referència a les llengües oficials, parla de "presència equilibrada" i no de "domini equilibrat". El repartiment equilibrat del temps escolar entre les dues llengües oficials no permet una competència equilibrada.

3. Per a Escola Valenciana, les famílies i els claustres han de treballar de forma col•laborativa i, en conseqüència, cal fomentar la seua participació a llarg de tot el procés educatiu. És necessari obrir períodes de reflexió i debat en els centre. Però la Conselleria limita la participació de les famílies a una "consulta" abans de l’escolarització i elimina les campanyes de promoció dels programes òptims. Sense una adequada informació dels programes òptims, no es garanteix el dret de les famílies a escollir. No es tracta d’enfrontar les famílies ni el professorat. El que cal, és, des de plantejaments estrictament pedagògics, promoure el plurilingüisme -al que tots els xiquets i xiquetes valencians sense excepcions hi tenen dret– i les actituds que li són favorables.

L’objectiu dels programes no es pot condicionar a una "consulta". La concreció de l’aplicació dels programes lingüístics ha de correspondre al centre d’acord amb el context en que se situa, i és també el centre el que ha de garantir, independentment dels itineraris escollits, unes competències plurilingües satisfactòries per al seu alumnat.

 

4. Calia reduir el dèficit competencial en valencià del nostre alumnat a través de mesures compensatòries que promoguera el seu coneixement i ús.

 

 

Malgrat això, l’esborrany de decret de plurilingüisme de la Conselleria: 
• elimina els programes d’immersió Lingüística, 
• elimina l’obligatorietat de vehicular en valencià l’àrea de coneixement del medi en els programes d’incorporació progressiva, 
• i, en el cas de vehicular-ne una, s’eximeix de l’obligatorietat de l’alumnat d’usar la llengua objecte d’aprenentatge.

 

És a dir, unes mesures del tot contrari als principis de l’educació plurilingüe i que reforcen el desequilibri competencial existent entre les dues llengües oficials.

5. Calia dotar els centres de professorat amb bones competències tant comunicatives com metodològiques…

Però aquest decret, que no preveu l’augment de recursos personals, tampoc garanteix la catalogació lingüística en valencià del professorat ni la seua formació.

 

6. En les definicions dels "programes lingüístics" 
a. s’omet l’objectiu dels programes que hauria de ser assegurar una competència equilibrada en les llengües oficials i un domini suficient de la llengua estrangera per a poder-hi interactuar. 
b. Desapareixen els programes d’immersió lingüística. 
c. I amb el nou esborrany redactat, la definició del PPEC (programa plurilingüe en castellà) contradiu l’objectiu de l’educació plurilingüe. Els usuaris d’aquest programa, si la llengua base per a l’ensenyament és el castellà, mai no tindran competència equilibrada en les dues llengües oficials.

 

7. El desplegament d’aquest decret havia d’anar associat a un capítol d’inversions que el faça viable.

Però al text es diu: "la implementació i el posterior desplegament d’esta orde no podran tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de despesa assignats a la conselleria competent en matèria d’educació"

8. Calia dissenyar estratègies per a mantenir viva la reflexió sobre els processos d’ensenyament-aprenentatge, introduir permanentment les mesures correctores que corresponguen, i fomentar el treball en equip.

Però l’absència d’avaluacions dels programes bloqueja qualsevol iniciativa en aquest sentit.

 

9. Des d’Escola Valenciana, entenem que les competències plurilingües només es poden adquirir a través del foment del treball en equip, i no fomentant actuacions discriminatòries entre el professorat.

 

Els suposats reconeixements de mèrits, exclusius pel professorat que imparteix àrees en anglés, són arbitraris, injustificables i contraris a criteris de treball col•laboratiu que exigeix el tractament integrat de llengües o TILC.

 

10. I, per acabar, aquest esborrany de decret sobre plurilingüisme no dóna resposta a les nostres expectatives: 
• Perquè la coherència dels programes al llarg de les diferents etapes educatives no pot quedar en una declaració de bones intencions. 
• Perquè cal promoure autèntics escenaris pedagògics que garanteixen un plurilingüisme real i no "aparadors".
• Perquè els reforçaments lingüístics, dels que parla el decret, no han de ser exclusivament d’anglés; també poden ser de valencià i fins i tot de castellà.

 

• Perquè necessitem d’un marc normatiu suficientment flexible per a ajustar l’aplicació dels programes als fins que es pretenen. (Per exemple, per què no introduir l’anglés als 4 anys enlloc dels 3 anys?)

• Perquè derogar, no és millorar. Derogar els PIL equival eliminar un dels programes que s’ha manifestat òptim.

Les polítiques educatives que fracassen no són aquelles que cometen errors, sinó aquelles que reincideixen en els mateixos errors, aquelles que no els reconeixen o que es manifesten incapaços de corregir-los.

On ens condueix aquesta proposta de decret? Lamentablement els efectes no s’ajustaran als objectius que el propi decret anuncia; ben al contrari, es desequilibrarà encara més la balança en perjudici de les competències cap a una de les llengües oficials del nostre territori. Sembla que l’estratègia siga canviar-ho tot per a que tot continue igual (o pitjor).

Els alumnes no sabran més valencià, llengua que aquest decret relega a una situació de perpètua desigualtat competencial; però tampoc sabran més anglés.

Calia gestionar correctament els coneixements que hem anat adquirit a través de quasi 30 anys d’ensenyament bilingüe per a que s’hi puguen incorporar les bones pràctiques i les mesures correctores necessàries… però, malauradament, el resultat ha estat un esborrany de decret que reforçarà més encara els desequilibris existents.

 

Entitats i institucions que van recolzar l’acte:

Universitat d’Alacant

Universitat de València

Universitat Politècnica de València

Acadèmia Valenciana de la Llengua 

UEM-UA

UEM-UJI

IIFV

IEC

CCOO-PV

FE CCOO-PV

STEPV

INTERSINDICAL VALENCIANA

UGT

FETE-UGT

ADIDE-PV

FAPA

ASSOCIACIÓ DE DIRECTORS DE PRIMÀRIA 

ASSOCIACIÓ D’EDITORS DEL PAÍS VALENCIÀ 

ESCOLA VALENCIANA – FEDERACIÓ D’ASSOCIACIONS PER LA LLENGUA 

ACPV 

SOCIETAT CORAL EL MICALET

CA REVOLTA

SOCIETAT ECONÒMICA D’AMICS DEL PAÍS

TÀNDEM

COMPROMÍS

EUPV

PSPV-PSOE

EU-PV

ERPV 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: