Presentem les bases per a elaborar una Llei Educativa Valenciana per a 2016

Enguany s’acompleixen 30 anys de les primers Trobades d’Escoles en Valencià i per primera vegada se celebra una festa per la llengua a l’Alt Palància. La ‘Crida per l’escola que volem’ se celebrarà en una data ben significativa, el 21 de febrer, Dia Internacional de la Llengua Materna, amb l’objectiu de destacar la importància de la diversitat lingüística i de l’educació multilingüe.
 

L’Aula Magna de la Universitat de València s’ha omplert amb els representants de les Coordinadores comarcals d’Escola Valenciana, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, del Consell Valencià de Cultura, d’alcaldes, de les universitats públiques valencianes, dels màxims representants de les associacions de mares i pares, dels sindicats de l’ensenyament, d’entitats i dels partits polítics disposats a incorporar mesures de millora al nostre sistema educatiu després de les eleccions de maig.

Les personalitats s’han aplegat en aquest acte de presentació del document ‘Model per l’escola que volem’, que ha estat introduït per Rafael Castelló, Director del Servei de Política Lingüística de la Universitat de València i per Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana.

Vicent Moreno ha comentat: "Aquestes mesures que proposem són per a un futur immediat, un futur que té com a eix central el canvi en la Generalitat Valenciana, un canvi necessari per a avançar en positiu cap a l’educació que es mereix l’alumnat valencià. La comunitat educativa posem les eines, la societat ha de donar el pas".

El president d’Escola Valenciana també ha fet referència al debat generat entre escola pública i escola concertada: "L’actual govern valencià intenta, a la desesperada, alarmar dient que amb un altre govern l’escola concertada perilla. Nosaltres en comptes de demagògia fem pedagogia i el postulat d’Escola Valenciana al respecte és ben clar: l’escola pública ha de ser l’eix vertebrador de l’educació perquè és l’escola de totes i tots, l’escola que dóna les mateixes oportunitats a tothom. El que és inconcebible és suprimir unitats educatives de l’escola pública i ampliar les de la concertada. L’escola pública és i ha de ser l’escola de garantia de qualitat. L’escola concertada ha d’acomplir uns requisits mínims de qualitat com per exemple, que l’alumnat domine les dues llengües oficials, cosa que incompleix en la gran majoria de casos. L’actual Conselleria d’Educació està en el punt de mira dels jutjats i se la investiga per pagaments excessius i irregulars a l’escola concertada. Estem diametralment en contra de la malversació i que quede clar, el problema no és l’alumnat de l’escola concertada, el problema és la política educativa de l’actual Conselleria d’Educació contra els drets de l’alumnat de l’escola pública".

 

Eixos d’actuació del ‘Model de l’escola que volem’
És un document obert a les aportacions de la comunitat educativa i de les institucions que ho consideren que té per objectiu impulsar debats en els quals puguen participar tots els sectors implicats. Tant prompte s’hagen recollit les diferents aportacions, es presentaran les principals línies d’actuació que s’hi determinen al nou govern de la Generalitat sorgit de les urnes.

 

El document conté els diferents eixos sobre els quals la Comissió d’Educació i les diferents Coordinadores comarcals d’Escola valenciana han treballat per a fomentar l’escola que volem: una escola plurilingüe i intercultural. Valenciana. Pública, gratuïta i laica. Inclusiva. Democràtica. Oberta i participativa. Crítica, creativa i innovadora. Compromesa amb l’entorn local i global. Coeducadora i humana.

Així mateix el ‘Model de l’escola que volem’ detalla accions necessàries que cal dur a terme per part de l’Administració educativa per a aconseguir els objectius determinats en el document. És fa un especial èmfasi en la necessitat de desenvolupar la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià i de crear una Llei Educativa Valenciana que trace el protocol per a retornar al camí d’una educació pública, en valencià i de qualitat.

"Volem que aquest document siga un document de consens obert a aportacions. Inclús nosaltres estem contínuament propiciant un debat intern que fomente la reflexió sobre diversos temes. Ara per exemple, estem debatent sobre termes com l’autonomia i el rendiment de comptes dels centres. Per a nosaltres, autonomia implica que els centres compten amb els recursos humans i materials necessaris per a aplicar el que més convé a l’alumnat, en relació als objectius que es proposen i d’acord amb l’entorn social i familiar en el qual es troben. En canvi, els centres educatius haurien de retre compte de la seua gestió. Autonomia, recursos i rendiment de comptes són tres conceptes íntimament relacionats", ha apuntat el coordinador de la Comissió d’Educació de l’entitat

 

21F ‘Crida per l’escola que volem’ i les Trobades 2015
El 21 de febrer els carrers de València es vestiran de muixerangues, gegants i cabets, grups de danses, botafocs, campaners, tabals i dolçaines, xarangues i batukades de tot el País Valencià. Seran mostres de cultura popular de les comarques valencianes que acompanyaran les escoles, entitats i col•lectius que participen en la ‘Crida per l’escola que volem’.

 

A hores d’ara hi ha confirmada l’assistència d’una desena de muixerangues d’arreu del País Valencià, que formaran torres humanes simultànies durant el recorregut de la cercavila, coordinades per la Nova Muixeranga d’Algemesí. Així mateix, durant les pròximes setmanes Escola Valenciana anirà detallant tots els grups i col•lectius d’animació que participaran en la Crida.

La Crida coincideix amb la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna, que reivindica la diversitat lingüística mundial: "El motiu per a mobilitzar la societat en aquesta cercavila festiva és visualitzar el teixit social i cívic que conformen les comunitats educatives d’arreu del País Valencià, les persones que treballen de valent per intentar garantir la millor educació possible a l’alumnat valencià. El seu suport al model de l’escola que volem és la millor garantia perquè el pròxim govern de la Generalitat Valenciana prenga bona nota de les necessitats educatives que tenim", ha explicat Laura Font, presidenta de la CAPPEPV, Coordinadora d’Escola Valenciana a València ciutat, i membre de la Comissió d’Educació de l’entitat.

La "Crida per l’escola que volem" és l’avantsala a la celebració de les Trobades 2015, les festes lúdiques i reivindicatives que apleguen a més de 200.000 alumnes, mares, pares i docents al llarg de les nostres comarques durant la primavera.

Aquesta campanya social de dignificació de l’educació pública valenciana s’emmarca en un lema global que és el de les Trobades 2015: L’escola que volem. Aquest lema té significats ben contundents: L’escola que volem en referència a l’escola que ens estimem. L’escola que volem referida al model d’escola en valencià que la nostra entitat presentarà a principis de febrer. L’escola que volem com a sinònim de desig de canvi, allò al que cal que estiguen atents els partits polítics de cara a les eleccions de maig de 2015.

Laura Font ha detallat les dates de les Trobades 2015, que s’iniciaran el 28 de març i acabaran el 6 de juny: "A més enguany volem remarcar que se celebren els 30 anys de les primeres Trobades i que per primera vegada en la història s’està organitzant una festa per la llengua en l’Alt Palància, una comarca classificada com a castellanoparlant, però on hi ha professorat i famílies que volen que els seus fills i filles tinguen el mateix dret que la resta de valencians a dominar les dues llengües oficials. Celebrarem 19 festes per la llengua que serviran d’altaveu per a les peticions que la comunitat educativa i social vulga fer respecte a l’escola que volem, la nostra escola del futur".

 

Trobades 2015
 
AGULLENT (la Vall d’Albaida)

 

 

VILA-REAL (la Plana Alta i la Plana Baixa)

 

 

TÀRBENA (la Marina Baixa)

 

 

ALGINET (la Ribera) 
BENIFAIRÓ DE LES VALLS (el Camp de Morvedre)
XALÓ (la Marina Alta)

 

 

EL CAMPELLÓ (l’Alacantí – Secundària i Batxillerat)

 

 

PETRER (les Valls del Vinalopó) 
XÀTIVA (la Costera)

 

 

BARRI DE RUSSAFA (València) 
EL CAMPELLO (l’Alacantí – Infantil i Primària) 
GODELLA (l’Horta Nord) 
l’ELIANA (el Camp de Túria) 
MORELLA (els Ports)

 

 

l’ALQUERIA DE LA COMTESSA (la Safor-Valldigna)

 

 

BENETÚSSER (l’Horta Sud)

 

 

LA CANYADA I EL CAMP DE MIRRA (l’Alcoià i el Comtat) 
SANTA POLA (el Baix Vinalopó i el Baix Segura)

 

 

XÈRICA (l’Alt Palància)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: