Escola Valenciana aprofita la XVa Trobada de l’Alacantí per plantejar un canvi d’adscripcions que garantisca l’ESO en valencià

  • Vora 3.000 joves de sis pobles de l’Alacantí han celebrat parlar valencià en la XVa Trobada de Secundària i Batxillerat.

  • Es tracta de la sisena Trobada d’Escoles en Valencià que suma un total de 49.000 persones que defensen el model d’ensenyament d’Escola Valenciana en el marc de les Trobades.

El migjorn valencià ha acollit la segona de les dues festes per la llengua que celebra. L’Alacantí és l’única comarca que organitza una Trobada adreçada a l’alumnat de Secundària i Batxillerat i una altra per a l’alumnat d’Infantil i Primària.  Danses populars, exposicions sobre biodiversitat, espectacles de teatre, radioEscola, tallers, partides de pilota valenciana, el concert de La Gira amb Desustància i xarrades de sensibilització per transformar la societat, han sigut els principals atractius amb els quals han gaudit vora 3.000 joves d’Alacant, el Campello, Sant Joan d’Alacant, Mutxamel, Sant Vicent del Raspeig i Agost, en la celebració de la XVa Trobada de Secundària i Batxillerat de l’Alacantí al Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant.

Aquesta festa per la llengua, organitzada per la Cívica – Escola Valenciana de l’Alacantí, l’IES Jaume II com a centre acollidor i més d’una vintena d’instituts amb Ensenyament en Valencià d’aquesta comarca, ha constat que «cal fer un canvi d’adscripció de les escoles que tenen assignades determinats instituts, a fi d’assegurar que les xiquetes i els xiquets cursen en valencià l’Educació Secundària Obligatòria i, així, donar garanties a les mares i els pares de la continuïtat de l’ensenyament en valencià més enllà de l’educació Primària», segons ha declarat el president de La Cívica – Escola Valenciana de l’Alacantí, Abraham Esteve.

Segons el calendari d’aplicació dels diferents nivells educatius que estipula el Decret de Plurilingüisme, en Secundària, s’ha d’implantar el curs 2021 – 2022 i en Batxillerat el curs 2023 – 2024, tot i que hi haurà centres educatius que el posaran en funcionament abans. La preocupació que Escola Valenciana ha fet visible és que «pot haver-hi escoles que hagen adoptat, posem-ne per cas, l’Avançat 1 del nou Decret educatiu, i el model d’ensenyament que ofereix l’institut al qual està adscrit no tinga correspondència, és a dir, que tinguen una oferta formativa diferent i l’alumnat es veja obligat a renunciar a l’ensenyament en valencià.» Per aquesta raó, des de l’entitat  cívica, «alertem d’aquest supòsit per corregir-lo abans que es desenvolupe. La nostra proposta és que hi haja un canvi en les adscripcions d’escoles i instituts per districte», en paraules d’Abraham Esteve.

La quinzena edició de la Trobada de Secundària i Batxillerat ha combinat la festa i la conscienciació per transformar la societat. Els joves de l’Alacantí han pogut conéixer de prop la lacra de la violència de gènere i s’han posat en la pell de persones que, de forma quotidiana, han patit abusos i maltractament. Els dos tallers dedicats a la sensibilització per combatre el masclisme en joves i adolescents i la prevenció de la violència de gènere a les xarxes socials han resultat especialment interessants per a aquest col·lectiu. A més, el grup de teatre ‘La Tiza’ de l’IES Jaume II d’Alacant ha oferit una peça que ha captivat l’estudiantat i Desustància ha posat fi a la festa per la llengua amb un directe elèctric.

L’esdeveniment ha comptat amb la presència de la regidora d’educació de l’Ajuntament d’Alacant, Maria José Espuch, i el vicerector d’ordenació acadèmica de la Universitat d’Alacant, José Penadés. Els ajuntaments d’Agost, Alacant, el Campello, Mutxamel, Sant Joan d’Alacant, Sant Vicent del Raspeig i Xixona, han col·laborat en la XVa Trobada, així com la Generalitat Valenciana, la Universitat d’Alacant, la Gira d’Escola Valenciana, Reviscola i el Centre de Cultura Contemporánea Las Cigarreras.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: