Escola Valenciana reivindica el valencià com «la clau d’accés per aprendre altres llengües i ser plurilingüe»

  • Aquesta jornada de Trobades es clou amb un èxit rotund de partició a les comarques de la Costera i el Maestrat, amb més de 16.000 assistents.

  • Tres són les iniciatives que planteja Escola Valenciana al conjunt de la població: una llei d’igualtat lingüística per riure i viure en valencià sense obstacles, mitjans de comunicació públics íntegrament en valencià i estudiar i parlar en valencià com a aposta de futur.

  • El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assistit a les dues Festes per la Llengua.

    La Costera i el Maestrat han celebrat les festes que evidencien el gran ventall de possibilitats que ofereix estudiar en valencià. Aquest dissabte, més de 16.000 assistents i centenars d’escoles participants en les dues festes desenvolupades a Vallada i Vinaròs, han compartit l’estima per la llengua i han expressat el seu desig de viure plenament en valencià. En valencià, creixem i creixem sense aturar-nos. Ara com ara, són 135.000 les persones que han compartit l’alegria de parlar valencià durant les onze primeres Trobades d’Escoles en Valencià.

    Per a Escola Valenciana són tres les idees fonamentals que subjauen en el marc d’aquestes festes que dignifiquen el valencià i totes les seues manifestacions culturals. En primer lloc, una llei d’igualtat lingüística per riure i viure en valencià sense obstacles: «Estem contents de celebrar amb tanta gent la vitalitat de la nostra llengua en un ambient festiu, amb balls populars, nans i gegants, dolçaines i tabalets, amb un rerefons reivindicatiu: la necessitat de crear una llei d’igualtat lingüística capaç de completar la Llei d’ús i ensenyament del valencià i capaç de corregir actituds discriminatòries contra la ciutadania valencianoparlant», ha pronunciat la portaveu d’Escola Valenciana, Laura Font, a Vallada.

    La segona d’aquestes propostes d’acció de l’entitat cívica en les Trobades ha sigut fer visible la importància de comptar amb mitjans de comunicació públics íntegrament en valencià. Així ho ha manifestat el representant d’Escola Valenciana a Vinaròs, Vicent Font: «Som un poble amb un projecte comú: volem comunicar-nos en la nostra llengua i tenim el dret de fer-ho. Som País Valencià. Necessitem mitjans de comunicació públics en la nostra llengua que ens cohesionen, ens acosten la diversitat cultural i donen a conéixer la personalitat de tots els pobles que fan País Valencià. A més de la urgència de començar les emissions de la nova radiotelevisió valenciana ‘À.’, ens cal comptar amb la correspondència de les televisions IB3 i TV3.»

    Estudiar i parlar en valencià com a aposta de futur ha sigut la tercera determinació que ha volgut exposar Laura Font: «Parlar valencià ens fa compartir experiències, ens enriqueix culturalment, amplia el nostre coneixement del món, ens ofereix la clau d’accés per descobrir altres llengües.» En poques paraules: «estudiar en valencià ens acosta al plurilingüisme, ens facilita l’aprenentatge d’altres llengües. El valencià és una aposta de futur.»

    Vallada: XXVIIa Trobada a la Costera

    Amb més de 10.000 assistents, la XXVIIa Trobada de la Costera ha reunit a Vallada els pobles veïns de l’Alcúdia de Crespins, Barxeta, Canals, el Genovés, la Font de la Figuera, la Llosa de Ranes, Cerdà, Torrella, la Granja de la Costera, Llanera de Ranes, Llocnou d’en Fenollet, Rotglà i Corberà, Moixent, Montesa, Novetlè i Xàtiva, en una gran festa pel valencià que se celebra per segona vegada en aquest municipi, dibuixat per la vall del riu Cànyoles a les faldes de la Serra Grossa. La Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Costera, l’Ajuntament de Vallada, l’IES Vallada i l’AMPA d’aquest centre, així com el CEIP i l’AMPA Ramón Martí i l’Escoleta Vallada han aconseguit organitzar una gran festa pel valencià amb la implicació i el suport d’una vintena de comerços i empreses, vora un centenar de tallers, paradetes, institucions i editorials.

    Per al president de la Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Costera, Josep Roca, «la resposta del poble ha sigut fantàstica. S’ha implicat el poble sencer, des dels centres educatius i les respectives AMPA, a l’Ajuntament de Vallada, les associacions culturals…» Tot aquest compromís i l’estreta col·laboració s’ha traduït en una «Trobada multitudinària i potent gràcies al treball de conjunt que hem desenvolupat durant mesos tota l’organització per fer una festa que dignifica la nostra llengua.»

    La Coordinadora de la Costera desenvolupa dues tasques essencials a la comarca: d’una banda, «contrarestem les actituds grolleres, el menyspreu i les desigualtats que amenacen la llengua amb l’organització d’activitats de tota mena que fan lluir el valencià» i, d’altra banda, «tractem que en les Trobades cada poble mostre la seua riquesa a nivell cultural i social i potenciem aquestos trets. Enguany, hem remarcat el treball de recuperació de la tradició dels balls populars que porta a terme l’Escola de Danses de Vallada, perquè així manté viva la flama de les nostres tradicions.»

    Com a novetat, el lliurament de guardons del Concurs de Literatura en Valencià Sambori s’ha desenvolupat dins la programació de la Trobada. «Hem tingut l’oportunitat de comptar amb la presència de Paco Ybias i Serra Grossa Teatre, que ens ha oferit un bon tast de rondalles de la zona escarpada de la Serra Grossa, de Vallada i Moixent», ha comentat Josep Roca.

    L’alcaldessa de l’Ajuntament de Vallada, M. José Tortosa, ha expressat que «la Trobada ha sigut un èxit total i rotund gràcies al comboi col·lectiu de l’organització i la il·lusió del poble.» A més, M. José Tortosa ha incidit en un objectiu ben important de les festes d’estima pel valencià: «És hora de normalitzar la nostra llengua, hem d’utilitzar-la a tots els àmbits, hem de deixar els prejudicis i l’hem d’integrar en tots i cadascun dels aspectes de la nostra vida perquè el valencià forma part de nosaltres i té un futur.»

    Entre les iniciatives que l’organització ha desenvolupat durant la Trobada, cal esmentar la Gastrotrobada i la inserció d’enganxines a tots els comerços que han participat: «Hem volgut que siga la festa de tot el poble, per aquesta raó, amb les enganxines, hem fet visible com s’ha bolcat tota la gent, li estem dient: ‘tu estàs inclòs, formes part de la Trobada’. Amb la Gastrotrobada hem oferit a tots els assistents diverses possibilitats per menjar perquè puguen triar un menú Trobada i estiguen ben còmodes i acollits», segons ha exposat l’alcaldessa de Vallada.

    La Trobada a Vallada ha comptat amb la presència del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; la vicepresidenta de la Diputació de València, M. Josep Amigó; el secretari autonòmic d’Educació, Miguel Soler; el diputat de les Corts Valencianes, Fran Ferri; el diputat Joan Baldoví; la representant de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Immaculada Cerdà, així com personalitats polítiques de tots els pobles de la comarca de la Costera.

     

    Vinaròs: Xa Festa per la Llengua del Maestrat 

    La Crida des de l’Ajuntament de Vinaròs ha donat començament a la desena Festa per la Llengua al Maestrat amb els Dimonis de Vinaròs i la Colla de Dolçaina i Tabal. Més de 6.000 persones han gaudit dels tallers escolars, les exhibicions de la Muixeranga de Vinaròs i la Colla de Dolçaina i Tabal, les lectures i la dramatització del Tirant, l’actuació dels participants en el Projecte Pizzicato, els premis de dibuix i de logos de la Festa per la Llengua Vinaròs 2017, la mostra de cant coral, els recitals poètics, els balls populars, l’animació de la batucada, l’espectacle musical de La Tresca i la Verdesca, així com del curiós drac Guivan dels Dimonis de Vinaròs i el concert de Cesk Freixas, que ha tancat meravellosament la jornada.

    El representant de Maestrat Viu, Joan Ortí, ha parlat de la importància de la Festa per la Llengua envers la normalització: «Hi ha una actitud clara i manifesta de persecució del valencià en aquest país. La nostra llengua no està normalitzada» i, per aquesta raó, «es desenvolupa un recurs contra el Decret de Plurilingüisme i es posen multes per parlar valencià als aeroports, a les forces de seguretat…» cosa que resulta «incomprensible en l’any 2017.»

    Una mesura de la Generalitat Valenciana que Joan Ortí ha qualificat de «fonamental per a la defensa de la llengua i la cultura» ha sigut: «El Decret contra el despoblament de municipis, que preveu accions per impulsar la repoblació de pobles de l’interior, i el Decret de Comarcalització del País Valencià a través de les mancomunitats municipals.» Amb tot, aquestes iniciatives «són cabdals i suposen una oportunitat històrica per cohesionar-nos. La realitat que tenim ara és que el sud no coneix el nord, la costa no coneix l’interior i a l’inrevés.» Així que «aquests decrets esperonaran la vertebració i la cohesió del País Valencià.» De fet, aquesta és una de les finalitats de Maestrat Viu: «nosaltres treballem per fer comarca i vertebrar el territori.»

    Per la seua banda, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vinaròs, Marc Albella, ha afirmat que amb aquesta Festa per la Llengua «hem aproximat al màxim el valencià a l’àmbit escolar i social amb la implicació de les mares i els pares. Des de les institucions, tenim el dret i l’obligació d’utilitzar la llengua i, si entre totes i tots la utilitzem i ampliem els àmbits d’ús, serà com una roda, el valencià estarà normalitzat.» Marc Albella ha al·ludit a la «resposta magnífica del poble» i ha agraït «la implicació de tots els centres educatius, que s’han bolcat, durant els mesos de preparació de la Festa per la Llengua.» A més, el regidor de Cultura ha esmentat algunes de les activitats de la jornada lúdica, com les muixerangues, els gegants i caps grossos, les danses populars, les dolçaines i els tabals, l’actuació dels participants en el Projecte Pizzicato del CEIP Jaume I, «que acosta els instruments de corda», així com el concert de cloenda, a càrrec de Cesk Freixas.

    La Xa Festa per la Llengua del Maestrat, organitzada per l’Ajuntament de Vinaròs, Aviva, Maestrat Viu —entitat membre d’Escola Valenciana—, en col·laboració amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Generalitat Valenciana, ha comptat amb la presència del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, i un bon nombre d’alcaldes i regidors dels pobles del Maestrat.

     

     

     

     

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: