Les Trobades fusterianes arriben a Alacant, Sant Vicent del Raspeig i València

  • El divendres 27 i el diumenge 29 d’abril hi haurà tres festes per la llengua a la comarca de l’Alacantí i a la ciutat de València.

  • Visita l’Espai Trobades.

  • Les sis Trobades d’Escoles en Valencià celebrades fins ara han creat un teixit social de 83.000 persones.

De divendres a diumenge Escola Valenciana convida la ciutadania a tres cites importants per la llengua. El divendres 27 d’abril, Sant Vicent del Raspeig acull la XVIa Trobada de Secundària i Batxillerat de l’Alacantí i el diumenge 29 d’abril, el barri Castellà-l’Oliveral de València celebrarà la XXXIa Trobada d’Escoles en Valencià del cap i casal. El mateix dia, la ciutat d’Alacant serà l’amfitriona de la commemoració de tres dècades de Trobades a l’Alacantí.

Fins ara, han tingut lloc sis festes pel valencià en dos caps de setmana, que han reunit unes 83.000 persones a Rafelguaraf (la Ribera), Alcalalí (la Marina Alta), Alfara del Patriarca (l’Horta Nord), la Vall d’Uixó (la Plana), Monòver (les Valls del Vinalopó) i Elx (Baix Vinalopó i Baix Segura). Aquestes festes, que enguany homenatgen l’escriptor Joan Fuster, són un clam per reivindicar l’espai social del valencià. Nosaltres, pel valencià.

Centenars de tallers escolars, contacontes, cercaviles, partides de pilota valenciana, danses populars, teatre, muixerangues, concerts de música en valencià de la Gira d’Escola Valenciana, jocs populars, exposicions, entre altres activitats que omplin la programació de les tres Trobades.

Divendres 27 d’abril

Sant Vicent del Raspeig: XVIa Trobada de Secundària i Batxillerat a l’Alacantí

La Cívica és l’única coordinadora que acull dues Trobades amb activitats específiques per a l’alumnat d’Infantil i Primària i actes adreçats a l’alumnat de Secundària i Batxillerat. El divendres 27 d’abril Sant Vicent del Raspeig celebrarà la XVIa Trobada de Secundària i Batxillerat en Valencià a l’IES Gaia (Parc lo Torrent. Sant Vicent del Raspeig). Els actes comencen a les 10 hores amb la benvinguda als assistents i a les 10’15 hores començaran els tallers dels centres educatius de la comarca. L’alumnat de l’IES Gaia i la Colla El Tossal oferiran una actuació amb flabiol, alhora que l’Associació de boixeteres de Sant Vicent del Raspeig farà una exhibició de boixets. Els assistents a la gran festa pel valencià també podran gaudir de partides de pilota valenciana i es delectaran al karaoke amb les cançons de grups valencians. Els tallers i les actuacions es desenvoluparan fins a les 12 hores.

Entre els actes més atractius que ha organitzat la Cívica – Escola Valenciana, l’IES Gaia com a centre acollidor i els instituts amb Ensenyament en Valencià de la comarca de l’Alacantí, cal destacar-ne el taller dedicat a la sensibilització per combatre el masclisme i previndre la violència de gènere (10’15 hores) i l’espectacle de circ (11 hores) amb els Germans Barbini. A les 12 hores tindrà lloc l’actuació de Gin Lemon’s, dins l’agenda musical de la Gira d’Escola Valenciana.

El lliurament de premis del Concurs Sambori es portarà a terme el 3 de maig a les 18 hores al Teatre Arniches d’Alacant (avinguda Aguilera, 1. Alacant).

Més informació

 

Diumenge 29 d’abril

Alacant: XXXa Trobada d’Infantil i Primària de l’Alacantí

La Cívica ha dissenyat un programa nodrit d’activitats per celebrar una data redona: 30 anys de Trobades d’Escoles en Valencià a l’Alacantí. Enguany, el CEIP Azorín d’Alacant és l’escola acollidora on es donen cita els centres educatius d’ensenyament en valencià de la comarca de l’Alacantí, el proper diumenge 29 d’abril. Els actes previstos per a aquesta jornada lúdica comencen a les 10 hores amb una xocolatada. Després d’esmorzar, a les 10’30 hores, els participants partiran en cercavila i a les 11 hores es desenvoluparan els parlaments de les autoritats que inauguraran la festa pel valencià.

A partir de les 11’30 i fins a les 13’30 hores els centres educatius oferiran una gran varietat de tallers escolars, jocs de fusta gegants, exposicions, jocs populars, manualitats… i, alhora, es desenvoluparan tot tipus d’activitats, ja siga l’actuació de la Colla El Corball, Colla de Cultural Popular de l’Alacantí, la Colla El Cocó, Dolçaines i Tabals,  el taller de la Colla de Nanos d’en Romeu d’Alacant, l’exhibició de la Muixeranga d’Alacant, el taller de jocs populars a càrrec de la Universitat d’Alacant, jocs tradicionals, pilota valenciana amb els mestres d’Educació Física de la UA i del CEIP Azorín, participació de la Salpassa Colla de Nanos i Gegants… A les 13’30 hores s’acabaran totes les activitats i els assistents podran gaudir d’un dinar de germanor.

Després del dinar de cabasset, a les 16 hores, l’actuació de Dani Miquel i els Ma·Me·Mi·Mo·Músics delectaran a grans i a xicotets Aquest espectacle familiar clourà la XXXa Trobada d’Escoles en Valencià de l’Alacantí, organitzada per La Cívica – Escola Valenciana, el CEIP i l’AMPA Azorín d’Alacant, així com les AMPA i les escoles d’ensenyament en valencià d’Infantil i Primària de la comarca l’Alacantí. Aquesta festa per la llengua ha comptat amb la col·laboració dels ajuntaments d’Agost, Alacant, el Campello, Mutxamel, Sant Joan d’Alacant, Sant Vicent del Raspeix i Xixona, la Universitat d’Alacant i la Generalitat Valenciana.

Lliurament del Premi Sambori

El lliurament de guardons de la fase comarcal del concurs de literatura en valencià Premi Sambori, tindrà lloc el proper 3 de maig de 2018 a les 18 hores al Teatre Arniches d’Alacant.

Més informació

Castellar – l’Oliveral: XXXIa Trobada de València

La Coordinadora d’Alumnes, Mares, Pares i Professors per l’Ensenyament Públic en Valencià –CAPPEPV–, ha dissenyat un programa nodrit d’activitats per celebrar la 31 edició de Trobades d’Escoles en Valencià al cap i casal. Enguany, la Trobada a València se celebrarà el proper diumenge 29 d’abril a Castellar – l’Oliveral.

Durant la roda de premsa, la president de la CAPPEPV, Laura Font, ha espigolat l’agenda cultural de l’actual Trobada a València i ha assenyalat: «El treball en equip és el principal catalitzador en l’organització de les festes d’estima pel valencià. La participació de l’alumnat, les famílies, l’equip docent, les comunitats educatives i les associacions culturals fem possible  el desenvolupament d’un bon grapat d’activitats amb motiu de la Trobada». Amb tot, la president de la CAPPEPV ha agraït el compromís de l’Ajuntament de Castellar – l’Oliveral i ha expressat: «L’any passat la Trobada va reunir vora 30.000 persones que reivindicaven poder viure en valencià sempre, a tothora, en qualsevol lloc. Enguany, amb la mateixa reivindicació i les festes dedicades al llegat del nostre referent Joan Fuster, esperem superar aquest èxit de participació».

Per la seua banda, l’alcalde de Castellar – l’Oliveral, Alejandro Ramon Álvarez, ha al·ludit a dues de les empremtes més importants que deixa la Trobada: «En primer lloc, aquesta festa pel valencià li atorga molta vida al poble i fa que la ciutadania s’implique; en segon lloc, suposa la visita de milers de persones i, per tant, una injecció econòmica que beneficia, sobretot, al sector de l’hostaleria i a tots en general». A més, l’alcalde ha convidat tothom a Castellar – l’Oliveral per «gaudir de la jornada lúdica en defensa del valencià que hem organitzat. És una cita ineludible per a tots els que ens estimem el valencià».

Actes previs a la Trobada 

L’organització ha programat una sèrie d’actes previs a la celebració de la festa per la llengua. Caldria citar activitats com la inauguració de l’exposició de fotografia ‘La natura a la ciutat’ i el lliurament de premis a les millors fotografies presentades al concurs, que tingué lloc el 24 d’abril al Jardí Botànic. La mostra es podrà visitar fins al diumenge 29 d’abril.

Guardonades i guardonats en el concurs de fotografia ‘La natura en la ciutat’, convocat per la CAPPEPV dins dels actes que configuren la Trobada a València.

IIIa Trobada Musical

El Palau de la Música és l’escenari de la IIIa Trobada Musical que ha organitzat la CAPPEPV durant els dies 24 i 26 d’abril a les 10 hores. Aquest acte comptarà amb la participació de més de 400 xiquetes i xiquets procedents dels centres educatius CEIP Malva-rosa, CEIP Santiago Grisolia, CEIP Manuel González Martí de Benifaraig, CEIP El Grau, CEIP Benimàmet, CEIP Pare Català, CEIP Sara Fernández, CEIP Carles Salvador, IES Serpis i l’IES Isabel de Villena.

«Les Trobades Musicals estan concebudes dins de les activitats prèvies a les Trobades d’Escoles en Valencià i són una mostra del treball de conjunt desenvolupat per un grup nombrós de docents», ha exposat Laura Font. Aquesta iniciativa naix a Bètera (Camp de Túria) l’any 2002 i tres Coordinadores Comarcals inscrites en la Federació d’Associacions per la Llengua – Escola Valenciana es van adonar de les possibilitats pedagògiques i se’n van fer ressò. «El resultat és que a hores d’ara cinc Coordinadores Comarcals organitzen aquesta activitat que l’any passat va reunir més de 4000 alumnes, els quals van compartir l’experiència d’acostar la música popular a l’escola i al poble», en paraules de Laura Font.

Premi Sambori

El Premi Sambori compleix 20 anys. La CAPPEPV lliurarà els premis d’aquesta edició del certamen de literatura en valencià Sambori el proper dijous 26 d’abril a les 18 hores al Teatre Sala l’Horta. La presentació de l’acte anirà a càrrec d’Alfred Picó i comptarà amb l’actuació del cantacançons Dani Miquel.

Nosaltres pel valencià

El divendres 27 d’abril a les 20 hores, la CAPPEPV inaugura dues exposicions al Centre Cívic de Castellar – l’Oliveral. Una mostra ret homenatge a la importància de la figura de Joan Fuster i l’altra exposició commemora els “50 anys construint un model d’escola en valencià”. Després, a les 21 hores, l’organització de la Trobada ha previst el Sopar de Germanor a l’IES El Ravatxol per celebrar la XXXIa Trobada d’Escoles en Valencià. La vetllada comptarà amb l’actuació de Sandra Boïls, Manuel Hamerlinck i Jaume Guerra, que presentaran el seu projecte ‘Arrelats’. El càtering anirà a càrrec de l’alumnat del centre de Formació Professional de Cuina i Restauració de l’IES El Ravatxol.

El dissabte 28 d’abril, la vespra de la Trobada, Rebombori Cultural oferirà el contacontes “Xiquets i xiquetes viatjant arreu del món” a Ca Revolta.

Programació XXXIa Trobada a València

La Trobada començarà a les 10’30 hores a l’esplanada del CPEE Rosa Llàcer (carrer Pintor Rafael Mocholí, 8) de Castellar – l’Oliveral amb la cercavila que recorrerà els carrers al ritme de les bandes de música, les dolçaines i tabals, batucades… En arribar, es lliuraran els recordatoris de la Trobada als centres participants i hi actuarà la Jove Muixeranga de València. Des d’aquest moment, els assistents tindran la possibilitat de gaudir d’una gran varietat d’activitats: més d’un centenar de tallers confeccionats per 50 centres educatius, associacions, la universitat i altres organitzacions i entitats, així com exposicions, contacontes, entre altres activitats per a gaudir de la festa pel valencià.

A les 13’30 hores tindrà lloc l’actuació de Mira Rosanna, la pallassa pupetes, que oferirà l’espectacle ‘Fasito’. Després de dinar, vora les 15’30 hores actuarà Rascanya i posarà el teló de fons a la jornada festiva i reivindicativa.

Més informació

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: