Premis Sambori 2019: Quan la paraula esdevé art

• L’actual edició del Premi Sambori frega els 150.000 alumnes i es constitueix com la més participativa de la seua trajectòria.

• El Concurs de Literatura en Valencià Sambori arriba a les Illes Balears amb la col·laboració de l’Obra Cultural Balear.

• La Fundació Sambori ha atorgat el Premi Vicent Marçà a la Coordinadora d’Ensenyament en Valencià de la Costera i ha reconegut la tasca d’aquesta entitat referent en la protecció de la llengua.

FOTO: ©PRATS i CAMPS.

El Paranimf de la Universitat d’Alacant ha sigut l’escenari on la Fundació Sambori ha atorgat els guardons del XXI Concurs Sambori de Literatura en Valencià i el XVIé Concurs Universitari de Narrativa Curta, que ha comptat amb una assistència de més de 500 persones d’arreu del País Valencià. Marian Villaescusa, del Grup Sistema del Solar, ha sigut la mestra de cerimònies d’aquest lliurament de premis marcat per l’emoció de les guanyadores i els guanyadors. Durant l’acte, tothom ha pogut gaudir amb les cançons de Marcel el Marcià, les sorpreses del mag Rubén Aparisi i la música de la Colla de Dolçainers i Tabaleters Larraix del Campello.

FOTO: PRATS i CAMPS. (pratsicamps@gmail.com)

El Premi Sambori és literatura, creació i llengua. Així ho palesa la creixent xifra de participació dels dos certàmens literaris que promou la Fundació Sambori des que va nàixer l’any 1998. L’actual edició ha comptat amb les creacions d’un total de 149.963 estudiantes i estudiants, la implicació de 767 centres educatius i el compromís de 4708 docents de tots els nivells d’ensenyament, des del primer cicle d’Infantil fins a la Universitat, a més de les escoles oficials d’idiomes i els centres de formació professional. L’increment de la participació ha sigut especialment remarcable respecte de l’any passat amb un augment de 21.241 alumnes, 720 docents i 67 centres.

Gràfica d’elaboració pròpia. Mostra les dades globals de participació del Premi Sambori al País Valencià, Catalunya i les Illes Balears.

La presidenta de la Fundació Sambori, Laura Font, ha remarcat, d’una banda, «la importància de fomentar l’escriptura i la lectura des de l’àmbit educatiu» i, d’altra banda, ha assenyalat: «La implicació de la docència amb les lletres valencianes ha sigut essencial per assolir aquestes xifres. Mestres, professores i professors ensenyen a l’alumnat l’art de les paraules, la màgia de contar històries i el compromís amb la creació literària. Aquesta tasca quotidiana, imprescindible per al progrés, el coneixement, la igualtat, l’alegria, es mereix tots els meus respectes. L’escola en valencià ens ensenya a llegir i a escriure, ens ensenya les eines per crear un món més just». Per a la presidenta de la Fundació Sambori el valencià «és imprescindible perquè l’alumnat siga plurilingüe. També és imprescindible per construir un futur millor, més solidari, més sostenible, més igualitari. Creiem en el potencial de l’escola per a transformar la societat i millorar el món en què vivim».

FOTO: PRATS i CAMPS.

En aquesta línia, Laura Font ha pronunciat un discurs encoratjador cap a les xiquetes i els xiquets: «Ens encanta llegir les vostres històries plenes d’enginy. Amb paraules, teixiu somnis, dibuixeu universos, ens feu partícips de les vostres aventures i ens feu viatjar a mons imaginaris. Com de bonic seria viure en un dels vostres contes. Des de la Fundació Sambori us animem a continuar endavant en la vostra tasca creativa».  

El Premi Sambori és l’expressió literària dels centres educatius. Atresora la imaginació d’alumnes de totes les edats i pobles del País Valencià. Des de l’any 2017, centres educatius de pobles històricament castellanoparlants es van sumar a aquesta xarxa de lletres i, enguany, escoles i instituts de les Illes Balears han pres la iniciativa de participar-hi, gràcies a la col·laboració de l’Obra Cultural Balear en la promoció i difusió del Premi Sambori. Ara com ara, aquest concurs de literatura en valencià s’estén per tot el País Valencià, Catalunya i les Illes Balears.

FOTO: PRATS i CAMPS.

El vicepresident de la Fundació Sambori, Àngel Martí, ha atorgat el Premi Vicent Marçà a la Coordinadora d’Ensenyament en Valencià de la Costera per «la seua trajectòria, participació i implicació incondicional. Enguany, aquesta entitat ha desdoblat la seua comarca i ha crescut cap a la Canal de Navarrés i la Vall d’Aiora amb un gran èxit de participació en el Premi Sambori». Amb aquest reconeixement, la Fundació ha fet valdre els 29 anys de dedicació a la defensa de l’ensenyament en valencià d’aquesta organització referent al País Valencià. El president de la Coordinadora de la Costera, Josep Roca, ha recollit el guardó acompanyat del membre de l’associació Carlos Cabello.

FOTO: PRATS i CAMPS.

El lliurament de guardons ha comptat amb les paraules de benvinguda i agraïment del subdirector del Servei de Llengües, Robert Escolano, que ha al·ludit a l’increment en el nombre de participants i ha encoratjat l’alumnat amb aquestes paraules: «Potencieu el vostre poder creatiu. Cultiveu la capacitat de crear mons. Llegiu, escriviu, gaudiu de la literatura».

Entre les autoritats que han acudit als Premis Sambori cal destacar la presència del cap del servei territorial de Cultura i Esport d’Alacant, Josán López Mira; la representant d’Òmnium Cultural, Maria Majó, i el representant d’Esquerra Republicana, Miquel Forcada. La cirereta del lliurament de guardons l’ha posat la Colla de Dolçainers i Tabaleters Larraix del Campello, que ha clos l’acte amb la interpretació de la muixeranga.

FOTO: PRATS i CAMPS.

GUARDONADES I GUADONATS EN ELS PREMIS SAMBORI 2019

PREMIS DEL XVIé CONCURS SAMBORI UNIVERSITARI

El primer premi ha sigut per a Antonio Sànchez Verdú, de la Universitat d’Alacant, per l’obra Arbeit macht frei. El segon premi se l’ha emportat Joaquim Cano Sais, de la Universitat d’Alacant, amb el treball Les mans fredes. Xavier Andrés Cortell, estudiant de la Universitat Jaume I de Castelló, s’ha fet amb el tercer premi pel conte Piscina municipal. En aquesta modalitat, el jurat ha cregut convenient atorgar dos accèssits: un per aMaria Ferragud Ferragud, estudianta de la Universitat Jaume I de Castelló, per l’obra El tren de les 18:44 i, l’altre, ha sigut per a Joan Pelegi i Torres, alumne també de la Universitat de València, gràcies a la narració Amagatall.

PREMIS DEL XXI CONCURS SAMBORI DE LITERATURA EN VALENCIÀ

FORMACIÓ DE PERSONES ADULTES i ESCOLES OFICIALS D’IDIOMES

L’obra La venjança de la Carrasca Gegant, de Vicente Pedroche Sánchez (CMFPA Rico Sapena de Castalla, l’Alcoià-Comtat), ha obtingut el primer premi. El segon, ha sigut per a Rubén Benavent Oltra (CPFPA Sant Carles d’Albaida, la Vall d’Albaida) per En Frederiquet, l’Espurna i el ximpanzé. El jurat del Premi Sambori ha considerat convenient atorgar a Ana Maria Torres Manresa (EOI Torrevella, el Baix Segura) i Joana Bonet i Espí (CFPA Beniassent de Cocentaina, l’Alcoià-Comtat) el tercer guardó ex aequo per les obres Un present molt especial i Setembre, respectivament.

FOTO: PRATS i CAMPS.

GUARDONS EN LA CATEGORIA DE BATXILLERATS I CICLES FORMATIUS

Irene Badía Madrigal, de l’IES Sant Vicent Ferrer de València, ha sigut guardonada amb el primer premi pel treball L’artemi Caramany. El segon guardó se l’ha emportatSonia Buch Gorrea, de l’IES Camp de Túria de Llíria, per Típic dia de dones. Anna Huerta Brines, de l’IES Maria Enríquez de Gandia (la Safor-Valldigna), ha sigut reconeguda amb el tercer premi per l’obra Dies d’enyor.

GUARDONS EN LA CATEGORIA DE SEGON CICLE DE SECUNDÀRIA

El primer premi ha sigut per a Carles Gil Martínez, de IES Josep Segrelles d’Albaida (la Vall d’Albaida), amb l’obra que porta per títol El viatger. Teresa Vicente Sánchez, del Laude Newton College d’Elx (el Baix Vinalopó), s’ha fet amb el segon premi per la creació Aconseguint el cel. El tercer guardó ha sigut per a Marina Máñez de Paúl, estudianta en l’IES Clot del Moro de Sagunt (el Camp de Morvedre), amb l’obra Del revés.

GUARDONS EN LA CATEGORIA DE PRIMER CICLE DE SECUNDÀRIA

Hugo Jarrín Pérez, de l’IES García Berlanga de Sant Joan d’Alacant (l’Alacantí), ha obtingut el primer premi pel treball que porta per títol L’era caiguda. El segon premi ha sigut per aZelia Ávila Piera, estudianta de la Secció IES Fernando III de Jalance (la Canal de Navarrés), per l’obra L’art. Júlia Sancho Castelló, alumna de l’IES Porçons d’Aielo de Malferit (la Vall d’Albaida), s’ha fet amb el tercer reconeixement gràcies al conte El diari de l’àvia.

FOTO: PRATS i CAMPS.

GUARDONS EN LA CATEGORIA DE TERCER CICLE DE PRIMÀRIA

Pel que fa al tercer cicle de Primària, Nerea Garrido Horcajuelo, del CEIP Crist del Miracle de la Llosa de Ranes (la Costera), ha obtingut el primer premi per l’obra Una lliçó necessària. El segon guardó ha sigut per a Hèctor Gálvez Botella, alumne del CEIP Sanchis Guarner d’Elx (el Baix Vinalopó), gràcies al conte Com torne a la meua casa? Candela Clemente Terrer, del CEIP Cervantes de València ha sigut guardonada amb el tercer premi per l’obra Quan València dorm. En aquesta modalitat, els membres del jurat han atorgat una menció especial a l’obra Ella de l’autor Josep Reig Mahiques, que estudia al CEIP Carles Salvador de Barxeta (la Costera).

GUARDONS EN LA CATEGORIA DE SEGON CICLE DE PRIMÀRIA

El primer premi del segon cicle de Primària ha sigut per a Lluna Barcelona Mateu, estudianta del CEIP El Braçal d’Estivella (el Camp de Morvedre), pel treball que porta per títol S’escapen les notes. Luca Marín Martínez, alumne del CEIP Mediterrani del Port de Sagunt (el Camp de Morvedre) s’ha fet amb el segon guardó gràcies al conte De sabors diferents. Atesa la qualitat de les obres presentades, el jurat ha decidit atorgar dos tercers premis per igual a Álvaro Millán Esteban, alumne del CEIP Professor Ramiro Jover de València, per l’obra Raúl i el gatet miau, i a Martina Gallego Morales, alumna del CEIP Vicente Blasco Ibáñez de Montcada (Horta Nord), pel conte Cuidem el planeta.

GUARDONS EN LA CATEGORIA DE PRIMER CICLE DE PRIMÀRIA

Quant al primer cicle de Primària, Martina Beneyto Parada del CEIP Alborxí d’Alzira (la Ribera) ha guanyat el primer guardó pel treball El misteriós cas dels calcetins desapareguts. Marina Garcia Palacios de La Nostra Escola Comarcal de Picassent (Horta Sud) ha obtingut el segon premi gràcies a l’obra Les sis amigues. Montserrat Merino Climent, estudianta al Col·legi El Planet d’Altea (la Marina Baixa), ha sigut reconeguda amb el tercer guardó pel treball Les ombres.

Modalitat d’aula

Quant al primer cicle de Primària de la modalitat d’aula, els xiquets i les xiquetes del CEIP Sant Rafael de la Nucia (la Marina Baixa), que fan classe amb la mestra Esther Soriano Sánchez, han guanyat el primer guardó pel treball Camperola, la formiga aventurera. L’alumnat de Pilar Sánchez Merino del CEIP CEIP Jaume I de Castelló (la Plana), han obtingut la menció especial gràcies a l’obra col·lectiva La història d’Elena. La història de totes.

PREMIS EN LA MODALITAT DE NECESSITATS EDUCATIVES

Individual

El premi de la modalitat individual de Necessitats Educatives Especials ha sigut per a l’autor Vicent Alcaraz Soler del CEIP Verge del Remei de Castelló de Rugat (la Vall d’Albaida), pel treball Les aventures d’Hugo i Alba.

Col·lectiu

Quant a la modalitat col·lectiva, el premi ha recaigut en l’alumnat de les mestres Ana Torres Tomàs i Julia Mateo Almerich del CEIP Jaume I de Puçol (Horta Nord), per l’obra Els mons de PT i AL.

PREMI EMPAR GRANELL A LA MILLOR PROPOSTA PEDAGÒGICA

Les mestres Clara Añó García i Anna Artés Ferrer, del CEIP Sant Francesc de Borja de Llombai (la Ribera), han obtingut el Premi Empar Granell a la millor proposta pedagògica pel treball Inventem el nostre conte.

GUARDONS DEL XXI PREMI SAMBORI EN LA CATEGORIA D’INFANTIL EN LA MODALITAT D’AULA

L’alumnat d’Educació Infantil de 0 a 3 anys de l’escola EMI Pico-lorito de Barxeta (la Costera), que fa classe amb Bàrbara García Flores, ha guanyat el premi d’infantil en la modalitat d’aula pel treball Ballem amb l’art.

Pel que fa al premi d’Educació Infantil de 3 anys, també hi ha hagut dos guardons ex aequo: l’alumnat que fa classe amb les mestres Paqui Ferrer Ortolà, Menty Kàmara Bertomeu i Arantxa López Matoses, del CEIP Segària del Verger (la Marina Alta),  ha obtingut aquest reconeixement gràcies al treball d’aula Les minimans. El jurat ha atorgat aquest mateix premi a l’alumnat de la mestra Laura Díaz Boluda del CEIP Rosa Serrano de Paiporta (Horta Sud), per l’obra Rac i l’hortet.

El premi en la modalitat d’Educació Infantil de 4 anys ha sigut per a la classe de la mestra M. Jesús Ibáñez Argente, del CEIP CEIP Severí Torres de Vilanova de Castelló (la Ribera), per l’obra Gràcies, amic dofí.

El treballLes aventures de Caputxeta, de l’alumnat que fa classe amb Ana Alcón Rubio i estudia al CEIP Gloria Fuertes de San Miguel de Salinas (Baix Segura), ha sigut guardonat en la modalitat d’Educació Infantil de 5 anys amb la mestra.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: