Escola Valenciana: «La Trobada a Navaixes és una aposta decidida per la convivència lingüística»

•Navaixes reuneix més de 1.700 de persones en la cinquena festa d’estima pel valencià que se celebra a l’Alt Palància.

•El dissabte 1 de juny, Rossell serà el poble amfitrió de la dotzena Trobada d’Escoles en Valencià del Maestrat.

•Les 18 Trobades celebrades fins ara han creat un teixit social de més de 204.700 persones sota el lema “Som i serem paraules”.

Hui, la Trobada de Navaixes ha sigut el port on ha atansat el vaixell d’estima pel valencià, que recorre de nord a sud el País Valencià sota el lema “Som i serem paraules”. Més de 1700 persones s’han vestit de diccionari vivent amb la samarreta d’Escola Valenciana per retre homenatge al lexicògraf i activista cultural Francesc Ferrer i Pastor, en el cinquantenari de la publicació del famós diccionari blanc i blau.

L’any 2015, Xèrica plantà la llavor del valencià a l’Alt Palància i, ara com ara, ja en són cinc les Trobades que han expressat la importància de comptar amb l’ensenyament del valencià en aquesta comarca, on el castellà és la llengua habitual de la majoria de la ciutadania. Escola Valenciana ha fet valdre la iniciativa d’un conjunt de mestres i famílies que va voler que les seues filles i els seus fills tingueren les mateixes oportunitats  d’aprendre valencià que la resta d’alumnes del País Valencià. 

L’Alt Palància és una vall de l’interior del País Valencià que llinda amb Terol a la serra del Toro, tret que ha remarcat el president d’Escola Valenciana, Natxo Badenes: «El nostre país compta amb una diversitat lingüística que atorga riquesa i personalitat a les comarques i als pobles. Organitzar una Trobada pel valencià a l’Alt Palància, una comarca històricament castellanoparlant, és una aposta decidida per la convivència lingüística, a través del coneixement del valencià, i constitueix tot un exercici de normalitat».

A més, Natxo Badenes ha volgut felicitar la comunitat educativa de l’Alt Palància per «sembrar la llavor del valencià» i, d’aquesta manera, possibilitar que «l’alumnat d’aquesta comarca tinga accés a l’aprenentatge del valencià i puga assumir amb solvència els reptes que li plantege el món laboral».

L’alcaldessa de Navaixes, Patricia Plantado, ha fet una valoració «molt positiva» de la jornada i ha posat l’accent en «la implicació de l’escola amb l’ensenyament en valencià». A més, l’alcaldessa ha al·ludit a «l’estreta col·laboració amb l’escola per part de la gent del poble, que ha respost molt bé a la Festa per la Llengua», així com «els ajuntaments de Castellnou i la Vall d’Almonesir, les associacions, l’AMPA i la Mancomunitat, també s’han involucrat perquè siga un èxit».  

L’agenda d’actes festius de la Va Trobada a l’Alt Palància ha sigut ben variada: cercavila, més d’una trentena de tallers escolars, l’actuació del cantacançons Dani Miquel, jocs tradicionals, activitats dinàmiques com culturama i recicla per fomentar un mode de vida més saludable i ecològic, gimcana, entre un bon grapat d’activitats més per al gaudi de l’assistència. 

El CRA Palància-Espadà i Escola Valenciana han organitzat aquesta Festa per la Llengua en col·laboració amb els ajuntaments de Navaixes, Castellnou i la Vall d’Almonesir, la Mancomunitat de l’Alt Palància i la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana. El director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, ha estat present durant les activitats lúdiques i ha encoratjat l’assistència a continuar endavant amb aquestes iniciatives en positiu per a l’aprenentatge de valencià. El representant de l’STEPV, Lluís Espada, també ha acudit a aquesta cita amb la llengua.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: