El 10-N no et quedes a casa, vota!

El proper 10 de novembre, les valencianes i els valencians tenim una nova cita amb les urnes per a votar, en unes eleccions generals, els nostres i les nostres representants al Congrés i al Senat. La fragmentació, sobretot al Congrés, i la incapacitat d’arribar a consensos per crear majories estables, ha provocat que durant quatre anys l’Estat i el govern funcionaren amb uns pressupostos aprovats però prorrogats, també en minoria parlamentària, tot i que les darreres eleccions generals havien construït una nova correlació significativa de forces polítiques. 

Aquests pressupostos prorrogats han hipotecat les iniciatives parlamentàries i han frustrat les expectatives de la ciutadania que, esperançada, desitjava ser testimoni de les polítiques del govern entrant que asseguraren la governabilitat i el progrés social. També han dificultat les accions de govern de les comunitats autònomes, les quals no han desenvolupat amb comoditat els seus programes de govern. Al País Valencià, a les conseqüències dels pressupostos prorrogats, se sumava un finançament històric deficitari i l’ajornament d’actuacions estatals en infraestructures i d’inversions de diversa índole. Tot i així, el govern valencià, amb recursos i agenda pròpia, ha anat duent a cap les seues polítiques de govern. 

Votar el proper dia 10 de novembre és important. Sense el vot de totes i tots no seran factibles polítiques d’Estat fetes per governs democràtics que beneficien les comunitats autònomes com la nostra, amb governs de coalició representatius de majories socials. No sospesar com cal les polítiques d’Estat i inhibir-nos a l’hora de participar en l’activitat parlamentària, que és el motor de la presa de decisions, ens convertirà en minories polítiques testimonials i les accions de govern no afavoriran els interessos col·lectius dels valencians i valencianes.

A més, l’electorat valencià, davant d’una convocatòria d’eleccions generals, ha de començar a valorar la seua intenció de vot condicionant-la a la proposta de polítiques executables al nostre País i així acostumar els partits polítics a centrar els seus programes electorals en qüestions que preocupen la nostra ciutadania. Les veus que ens representen al parlament espanyol, siguen del signe polític que siguen, són veus valencianes que han de respondre del seu treball parlamentari davant del conjunt de l’electorat valencià.

Escola Valenciana, amb la intenció d’animar la participació en les properes eleccions generals del 10 de novembre, ha redactat un document per fer públiques 20 raons que ens han de motivar a votar. Es tracta d’un extracte de motius sorgits de les reivindicacions educatives, culturals, socials i econòmiques pertanyents a l’ideari de l’entitat i al conjunt de reivindicacions de les plataformes socials a les quals dona suport. 

20 raons per votar el 10-N

EDUCACIÓ

1. Per derogar de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE), la qual mercantilitza l’educació i la degrada,  representa una involució del sistema educatiu i no afronta com cal els reptes socials del segle XXI.

2. Iniciar els treballs per a l’elaboració d’una nova llei educativa estatal que compte amb un consens social ampli de les comunitats educatives, universitats, sindicats representatius i entitats socials vinculades al món de l’educació. 

ECONOMIA

3. Crear un espai de consens sobre un model de finançament autonòmic i la correcció de les seqüeles que han ocasionat el deute històric al País Valencià.

4. Defensar l’existència d’un corredor mediterrani articulat per connectar-nos amb el continent europeu que siga el motor de l’economia valenciana, el desenvolupament dels sectors industrials i un impuls al progrés social.

5. Aprovar polítiques agràries que estimulen el nostre sector agrícola, que ajuden a evolucionar els models de producció cap a models més sostenibles per al medi ambient i que salvaguarde el mercat agrícola dels efectes negatius de l’economia globalitzada, com el buidatge demogràfic de les nostres comarques interiors. 

POLÍTICA TERRITORIAL

6. Acordar un nou marc de relacions territorials que concrete les relacions entre l’Estat i les comunitats autònomes i l’assumpció de les competències autonòmiques plenes.

7. Legislar polítiques actives i accions de govern específiques per fomentar la realitat plurinacional de l’Estat espanyol.

POLÍTICA LINGÜÍSTICA

8. Aplicar mesures polítiques lingüístiques inspirades en la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries i en els articles de la Constitució espanyola, a fi d’equiparar, amb patrons d’igualtat, les llengües cooficials.

9. Impulsar un espai comunicatiu audiovisual als territoris que compartim llengua i cultura, garantir la reciprocitat de ràdios i televisions d’À Punt, TV3 i IB3 i la possibilitat de rebre les emissions en la nostra llengua d’aquests territoris. Afavorir la col·laboració entre els seus respectius sectors audiovisuals.

10. Incloure la competència lingüística en les diferents llengües cooficials de l’Estat en l’Estatut de la Funció Pública espanyola per a les administracions centrals amb implantació als territoris autonòmics.

POLÍTICA SOCIAL 

11. Garantir el sistema públic de pensions incloent-lo com un dret inalienable en la Constitució espanyola i la llei de pressupostos, incrementant les pensions per equiparar-les a l’IPC anual.

12. Facilitar l’accés a una vivenda digna com un dret universal i combatre fenòmens especulatius i monopolis que desregulen el mercat immobiliari en el seu benefici.


13. Lluitar contra la violència de gènere millorant la coordinació entre les administracions públiques, interactuant amb les entitats del sector, dotant les iniciatives amb recursos suficients, duent a terme polítiques preventives i assistint les víctimes perquè no visquen situacions de desempar. 


14. Combatre els efectes del monopoli energètic causats pels interessos especulatius de les grans empreses elèctriques.


15. Intensificar les iniciatives del govern de l’Estat i dels governs autonòmics a fi de restituir la memòria històrica de les víctimes de la dictadura franquista, recuperar les seues despulles i aprendre de la tragèdia col·lectiva.


16. Promoure polítiques per fer desaparéixer els índexs de pobresa amb actuacions que corregisquen la bretxa salarial, garantisquen l’atenció sanitària i educativa i aplique mesures per promoure la inclusió social. 

ACTIVITAT LEGISLATIVA

17. Recuperar el dret civil valencià, derogat pel Decret de Nova Planta de 1707, que figura en l’Estatut d’Autonomia de 1982 i en la reforma que se’n va fer el 2006.  

18. Derogar les reformes laborals que condemnen a la precarietat el mercat laboral i estableixen unes relacions laborals injustes.

19. Derogar de la llei mordassa perquè significa una devaluació dels drets constitucionals i humans més bàsics que assisteixen les persones i les societats durant l’exercici de la convivència democràtica.

20. Implementar polítiques actives per a fer front l’emergència climàtica seguint els compromisos internacionals adquirits per l’Estat i incorporant-se a unes altres iniciatives que desenvolupen models científics de sostenibilitat a les nostres realitats mediambientals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: