ACPV i Escola Valenciana demanen la inclusió la competència lingüística en la Llei de la Funció Pública

L’avantprojecte de Llei de la Funció Pública que s’ha presentat hui al Ple del Consell no assegura la competència lingüística en tots els llocs de treball de l’administració valenciana.  És per això que ACPV i Escola Valenciana han acordat sol·licitar una reunió conjunta amb el Molt Honorable President de la Generalitat Valenciana i també obrir una ronda de contactes amb els partits polítics amb representació a les Corts Valencianes per tal de garantir la inclusió la competència lingüística en la Llei en el seu tràmit parlamentari en les Corts.

ACPV i Escola Valenciana no entenem per què, malgrat l’amplíssim consens de les principals forces sindicals i entitats cíviques valencianes la inclusió  la competència lingüística en valencià haja sigut un obstacle per a la Conselleria de Justícia. Es tracta simplement d’aplicar allò que ja s’ha acordat entre PSPV-PSOE, Compromís i Podem i que, a més, s’aplica des de fa dècades en les altres comunitats autònomes: el dret de la ciutadania a ser atesos en la llengua oficial i pròpia. De fet, al segon acord del Botànic, les tres forces polítiques que el sustenten van acordar en el punt 8 que “nova Llei de funció pública valenciana incloga l’adquisició de coneixements i habilitats que garantisquen el principi d’igualtat i no discriminació per motius culturals, lingüístics, de gènere o capacitats.” A més el punt 14.- “que totes les persones siguen ateses per les administracions públiques en qualsevol de les llengües oficials que trien lliurement i no patisquen discriminació en cap àmbit per expressar-se en elles.” Es tracta de l’aplicació efectiva de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic pel que fa al seu article 55 que “Els funcionaris públics han de garantir l’atenció al ciutadà en la llengua que sol·licite sempre que siga oficial en el territori”.

En aquest sentit el desembre de 2016 les principals forces sindicals (CCOO-PV, Intersindical Valenciana, UGT) signaven un acord en què demanaven que “garantir la competència lingüística de totes les persones que treballen” en l’administració. I, per això, “en el procés de selecció qualsevol tipus de personal de les administracions valencianes ha d’acreditar el coneixement del valencià en el grau que es determine reglamentàriament”. La competència lingüística en la llengua oficial i pròpia és un fet que fa ja dècades que s’aplica en altres territoris tant de dins de la nostra comunitat lingüística (Catalunya i les Illes Balears), com, amb certes particularitats, de fora (Galícia i País Basc). 

Per això reclamem que, gairebé 40 anys després de l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia,  no hi haja més dilacions i que tinguem garantit que, quan ens hem de relacionar amb l’administració, el funcionariat que ens atendrà siga competent en la llengua pròpia i oficial.  

Retardar un any més i condicionar la competència lingüística a un reglament només pot entendre’s com una voluntat de postergar una mesura que ja fa massa anys que hauria d’estar vigent. No comprenem que la Conselleria de Justícia que forma part d’un govern que es declara compromès amb la normalització social del valencià i amb la democratització, continue ajornant que els valencians i les valencianes puguem relacionar-nos amb l’administració en la llengua que l’Estatut proclama llengua pròpia i oficial. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: